De 5 værste ting, der kan ske for din energiregning

Et par dårlige vaner og pludselige skader i huset kan banke din el-, vand- og varmeregning i vejret. Læs, hvor du virkelig risikerer at spilde el, vand og varme.

Et toilet, hvor vandet løber, bliver hurtigt en stor post på din vandregning.

 1. Toilet, der løber
  Et toilet, der tydeligt løber, kan spilde vand for tusindvis af kroner om måneden, mens et toilet, der løber så lidt, at du ikke kan se det, spilder vand for 4.000 kr. årligt.
  I toiletter af ældre dato kan mekanismen i cisternen kalke til og holde ventilen, der tilfører vandet, åbent hele tiden. Det betyder, at vandet bliver ved med at løbe. 
  Tjek toilettet ved at sætte en serviet bagerst i kummen mod cisternen og se, om den bliver våd. Hvis ja, så få toilettet repareret hurtigt.

  SE FILMEN: Toilet der løber - sådan fikser du det
 2. Sprængt vandrør
  Hvis et vandrør sprænger et uheldigt sted, er det svært at opdage. Hvis vandrøret fx ligger under betongulvet i kælderen, kan skaden først ses, når gulvklinkerne begynder at trække fugt. Selv et læk, der kun er på størrelse med et nålestik, kan lække 70 liter vand om dagen, hvilket i løbet af et år vil koste dig 1.300 kr. Er lækken større, bliver vandregningen langt større, og dertil kommer de skader, vandet forårsager.
  Tjek, om der er sprængt vandrør således: Sluk for alt vandet i huset og kig på vandmåleren. Hvis vandmåleren tæller videre, eller rykker sig langsomt, er der tale om en utæthed i huset.

  LÆS OGSÅ: Tjek dine vand- og varmerør for utætheder
 3. Ødelagt termostat på elgulvvarme
  Elbaseret gulvvarme er reguleret ved, at termostaten tænder og slukker. Men går termostaten i stykker, så gulvvarmen kører ureguleret, bliver det hurtigt dyrt for dig. I et velisoleret hus behøver gulvvarmen måske kun at være tændt 1 time om dagen, mens 10 timer kan være nødvendigt i et dårligt isoleret hus. Dvs., at hvis gulvvarmen kører frit, bliver din udgift som minimum fordoblet, fordi gulvvarmen nu står tændt 24 timer og ikke blot 10 timer. I et badeværelse på 10 kvadratmeter med gulvvarme med en effekt på 150 watt vil det koste dig omkring 1.000 kr., hvis gulvvarmen løber løbsk i en måneds tid.

  LÆS OGSÅ: El-gulvvarme
 4. Kørende affugter
  Har du vænnet dig til at holde din kælder tør med en affugter, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. En affugter med en drift på 400 eller 800 watt kan i gennemsnit koste 30 kr. i døgnet at have kørende, hvilket løber op i 900 kr. på en måned.
  Fugt i kælderen kan bl.a. løses ved at etablere radiatorer i kælderen og holde 16 grader hele året rundt. Sørge også for udluftning - fx ved at installere en fugtstyret ventilator i kælderydervæggen.

  LÆS OGSÅ: Stop fugt i kælderen
 5. Brændeovn, der står med åbent spjæld
  En skorsten suger luft til sig, og derfor kan en slukket brændeovn eller pejs med åbent spjæld virke som en pumpe, der trækker varm luft ud af stuen og op gennem den kolde skorsten. Luk spjældet på brændeovnen, når du ikke bruger den - så undgår du varmespild og evt. træk.

  LÆS OGSÅ: De 10 bedste råd til at nedsætte varmeregningen

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Bolius' fageksperter Tine R. Sode og Morten K. Mathiasen
 • HOFOR

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab