De mærkeligste ting, danskerne har fundet i deres bolig

Håndgranater, gamle magasiner, PH-tegninger og et katteskelet. Der bliver fundet lidt af hvert, når boligejere går i gang med at rydde ud, renovere eller bygge om i ældre huse. Læs, hvad der er blevet fundet, og hvad du skal gøre, hvis du finder overraskelser i dit hus.

Flittige hænder. Gammelt magasin.

Der er blevet fundet mange mærkværdige ting i danske hjem. Lige fra gamle magasiner til håndgranater. Foto: Fie Jessien Klarlund.

Hvad gør du, når du finder gemte/glemte ting i dit hus?

 • Knive, pistoler og andre våben: Aflevér dem til politiet. Det er lovpligtigt.
 • Håndgranater eller andre eksplosiver: Ring til politiet. De vil vurdere, om der er behov for at sende sprængstofeksperter ud. Det er lovpligtigt.
 • Store værdier i penge eller smykker: Aflever dem til politiet. Det er lovpligtigt.
 • Ting, der kan være af historisk interesse: Aflever dem til et museum. Det er god stil.
 • Andre ting: Finder du ting, der ikke er farlige, værdifulde eller historiske, men blot kuriøse, så overvej at bruge dem i indretningen. Det kan give huset en god historie.

Når du går i gang med at rive gamle gulvbrædder op eller fjerne gammel isolering på loftet i ældre huse, kan der dukke overraskende, værdifulde eller ligefrem farlige ting op. Både tidligere ejere og håndværkere kan have gemt eller glemt ting, du ikke havde regnet med.

Det har en række boligejere oplevet, når de har ryddet op eller renoveret deres hjem. En lille rundspørge, som Bolius.dk har foretaget blandt boligejere på bl.a. Bolius' Facebook-side, håndværkere, politiet og et firma, der rydder dødsboer, fortæller om fund af alt fra våben fra 2. verdenskrig til smykker og mere kuriøse ting som gamle magasiner og flasker.

Håndgranat lå i gammel lejlighed

J.B. fra dødsbofirmaet.dk, fandt i september en gammel håndgranat, da han var ved at rydde en gammel herskabslejlighed på Østerbro i København.

- Jeg troede i første omgang, det var en lighter, der lignede en granat. Men så blev jeg alligevel usikker og ringede til politiet, som kom ud. Og det VAR altså en rigtig granat, fortæller han.

Fandt machete under madras

Det er ikke første gang, han har fundet våben i sit arbejde med at opkøbe og rydde dødsboer.

- Vi har fundet masser af større militærlignende knive og gamle skydevåben. Engang fandt vi også en machete under madrassen i en seng. Vi kører altid over til politiet, når vi finder den slags, siger han.

Våben og store værdier skal afleveres til politiet

Det er også det helt rigtige at gøre. Både fundne våben og større værdier skal afleveres til politiet, fortæller Carsten Andersen, kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet.

håndgranat fundet i dødsbo

Det er ikke ualmindeligt, at der bliver fundet våben under rydning af dødsboer og ombygninger. Foto: J.B.

- Hvis der er tale om våben, anbefaler vi kraftigt, at man i første omgang kontakter politiet og fortæller om fundet. Så vil politiet ud fra det beskrevne kunne beslutte, om militærets sprængstofeksperter skal tilkaldes, hvilket typisk vil ske ved fund af håndgranater, sprængstof eller lignende, der stadig kan være farligt ved berøring, siger han.

Københavns Politi får ca. en gang om måneden rapporter om fundne våben. Men ingen har en overordnet statistik på, præcist hvor meget og hvad, der findes rundt omkring på lofter, i gulve og vægge.

Gammel udgave af magasinet "Hjemmet"

Renovering af ældre huse kan afsløre alternative former for isolering. Bl.a. gamle magasiner og skolehæfter. Foto: Fie Jessien Klarlund.

Femina, Flittige Hænder og Hjemmet som isolering ved taget

Mange af de ting, der bliver fundet, er dog ufarlige og ligger i den mere kuriøse ende af skalaen. Fx er Fie Jessien Klarlund stødt på flere pudsige ting under den gennemgribende renovering af et rækkehus fra 1955 i Hareskovby, som hun og hendes mand netop er flyttet ind i.

- Vi skulle isolere førstesalen og rev derfor alt ned og kom helt ind til tagstenene. Her fandt vi en stor stak ugeblade - Femina, Flittige Hænder og Hjemmet - fra 1957 og 1960. Vi fandt også et gammelt skolehæfte med regnestykker på gulnet, ternet papir.

Fund fortæller om husets historie

- Det er sjovt at tænke på, at de, der boede her engang, har hygget sig med bladene og løst krydsord. Man bliver også mindet om, hvad det var for en tid dengang. Der blev broderet, syet og henkogt. Alle havde tilsyneladende en meget, meget smal talje. Og så kunne man vinde en fantastisk amerikanerbil til 21.000 kr. i Hjemmet, fortæller Fie Jessien Klarlund.

Hun overvejer nu at lave en collage af de fundne ting og hænge den op på væggen for at bevare husets historie. Ligeledes vil hun gemme den gamle Tuborg-sodavandsflaske, der blev fundet under gulvbrædderne i stueetagen. Hun er sikker på, den fortæller om en hyggelig frokost, håndværkerne havde, da de lagde gulvet.

gammel sodavandsflaske fundet under gulvbrædder

Sodavandsflaske fundet under gulvbrædder ved renovering. Foto: Fie Jessien Klarlund.

Håndværkere har efterladt hilsner til 'dumme' bygherrer

Håndværkere finder også selv interessante ting, når de står for renovering af private boliger. Det fortæller Jonas Møller, historiker, tidligere konsulent i Dansk Byggeri og forfatter til flere bøger om parcelhuse.

Han forklarer samtidigt, at håndværkerne omvendt også selv har placeret en del af de specielle ting, man kan finde i gulve og vægge. I gamle dage var der nemlig en tradition for, at håndværkerne efterlod en lille hilsen, hvis de ikke syntes, de var blevet behandlet ordentligt af bygherren.

Død kat blev gemt under gulvbrædderne

- Jeg har bl.a. hørt om, hvordan man i en gammel patriciervilla fandt skelettet af en kat inde under gulvbrædderne i et gammelt påklæderværelse. Katten kan umuligt være havnet der ved en ulykke. Så det er sikkert, at håndværkerne har efterladt en død kat med vilje, og at husets ejere i lang tid efter har måttet døje med en grim lugt, de ikke har kunnet finde årsagen til.

- Jeg har også hørt om murere, der murede flasker ind i skorstene, så husejerne kunne høre en hylen, hver gang det blæste, fortæller Jonas Møller.

Disse ting har danskerne også fundet i deres bolig

Hanne Mouritsen fandt tegninger af PH

- Da vi overtog Rudkøbing Apotek i 1996, skulle vi have renoveret elinstallationerne på loftet. I den forbindelse fandt håndværkerne 2 tegninger af huse, som Poul Henningsen (PH) havde tegnet. Boligerne var beregnet til at huse apotekets 2 farmaceuter og deres familier, og var placeret på en vej, der ligger lige bag apoteket.

- PH's mor, Agnes Henningen, havde en søster Mimi, som var gift med apoteker Christian Bauer, der var apoteker på Rudkøbing Apotek, og det var derfor PH kom i huset. Jeg afleverede tegningerne til Langelands Museum.

Ulla Krogh Gabriel fandt sjældne teglsten

- Vi fandt bævertegl, da vi renoverede vores hus fra 1700-tallet. Alt med undtagelse af et lille midterstykke er afleveret til Kroppendal Museum, hvor de har været udstillet.

- Bævertegl er de ældste brændte tagtegl. Vi har også munkesten fra Knardrup kloster.

Edel Puttemor Denker fandt gammel el-regning på loftet

- Mellem isoleringen på loftet i vores allerførste hus, som vi købte i 1975, fandt min mand en el-regning på udført elektriker-arbejde, fra dengang huset blev bygget i 1925. Den lød på hele 125 kr. Det har været mange penge på det tidspunkt.

- Vi gav sedlen til dem, vi købte huset af, da det havde været mandens barndomshjem.

Camilla Hedenhoff fandt en halv springmadras i væggen

- Da der blev lavet badeværelse i vores nuværende hus, og der blev gravet ud til ny isolering, kom der udover diverse flasker, en halv springmadras til syne, altså stålskelettet. Ved tidligere renoveringer er der bl.a. fundet tussegamle aviser og beskeder på væggene.

- Syntes altså sådan noget er lidt hyggeligt. Altså med undtagelsen af det springmadras-skelet.

Kristine Virén Bengtsson fandt husets historie

- Da vi for et par år siden lagde nyt gulv i stuen, stødte vi på et lille bræt med en sjov historie om huset. Huset blev bygget i marts 1916 af "Tømrermester Larsen til Gasværksarbejder Mørk". Vi tog fotos af det lille bræt, og lagde det ned under gulvet igen. Dér hørte det ligesom hjemme.

 

Mange håndgranater i gamle hjem

Mange steder rundt i landet er håndgranater dukket op i gamle huse i de seneste år. Særligt i gamle modstandsfolks gemmer:

 • Ikast: Under renoveringen af et hus blev der fundet en håndgranat. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste destruerede den. (2014)
 • Bornholm: En mand ryddede op på loftet i sin afdøde fars hjem og fandt en håndgranat. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste destruerede den. (2014)
 • Østerbro: En håndgranat blev fundet i et dødsbo og blev destrueret af Hærens Ammunitionsrydningstjeneste. (2014)
 • Farum: En skarpladt håndgranat blev fundet i et dødsbo, afleveret til politiet og derefter destrueret af Hærens Ammunitionsrydningstjeneste. (2014)
 • Østerbro: En kvinde fandt en håndgranat og en række patroner, da hun ryddede op i sin afdøde bedstefars ting. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste tog over. (2014)
 • Viby Sjælland: En ananasgranat blev fundet i et dødsbo i Viby Sjælland. Hærens Ammunitionsrydningstjeneste blev tilkaldt og destruerede den.(2013)
 • Nordby: En ananas-håndgranat blev fundet i et dødsbo og sendt til destruktion på Skive Kasserne. (2012)
 • Hellerup: En tilsyneladende funktionsdygtig tysk håndgranat fra Anden Verdenskrig forsvandt under oprydningen af et dødsbo i Hellerup nord for København. (2008)

Kilder: TV2, Lokalavisen Køge, Ekstra Bladet, JydskeVestkysten, Frederiksborg Amts Avis, Østerbro Avis, Midtjyllands Avis, Bornholms Tidende.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab