Derfor lugter det i dit hus

Skimmelsvamp, potteplanter eller vandlås kan give en grim lugt i huset. Få 10 gode råd om, hvordan du slipper af med dårlig lugt.

Grim lugt i huset kan have mange årsager og kan  være meget gernerende. Derfor er det vigtigt at få identificeret problemet, så du kan slippe af med lugtgenerne, uanset om det er i køkkenet, soveværelset, vaskemaskinen eller afløbet.

Grim lugt i huset kan komme fra forskellige kilder. En af dem er skimmelsvamp, der har en muggen lugt.

Grim lugt i huset kan komme fra forskellige kilder. En af dem er skimmelsvamp, der har en muggen lugt. Arkivfoto.

Muggen lugt

Muggen lugt kan skyldes skimmelsvamp. Svampen trives i høj luftfugtighed, og kan eksempel vokse bag klædeskabe, hvis der er dårlig ventilation i boligen.

Det vigtigste råd til at undgå skimmelsvamp i boligen er lav luftfugtighed. Derfor bør du undgå at tørre tøj indenfor og lufte ud flere gange dagligt.

Normalt sørger vandet i afløbets vandlås for, at den grimme lugt fra hovedkloakken ikke trænger ind i huset, men hvis afløbet sjældent bliver brugt, tørrer vandlåsen ud.

Normalt sørger vandet i afløbets vandlås for, at den grimme lugt fra hovedkloakken ikke trænger ind i huset, men hvis afløbet sjældent bliver brugt, tørrer vandlåsen ud. Arkivfoto.

Lugt fra afløbet

Afløbet kan afgive en rådden lugt eller en lugt af kloak. Det gælder både afløb i vask og gulv i køkkenet og badeværelset, men også ved afløbet fra eksempelvis en vaskemaskine.

Normalt sørger vandet i afløbets vandlås for, at den grimme lugt fra hovedkloakken ikke trænger ind i huset, men hvis afløbet sjældent bliver brugt, tørrer vandlåsen ud, og dårlig lugt trænger op i boligen.

Sørg for at der jævnligt kløber vand igennem afløbet, så vandet i vandlåsen udskiftes.

Fyld vandlåsen med glycerin

- Derfor skal du huske ind imellem at fylde vand på de afløb, du kun sjældent bruger. Eller du kan benytte et gammelt husråd: Fyld vandlåsen op med glycerin. Det flyder oven på vandet og er meget længe om at fordampe, siger Henrik Rasmussen.

10 hverdagsråd til bedre lugt i huset

 1. Luft ud - morgen, middag og aften i 5-10 minutter ad gangen.
 2. Hold evt. udluftningskanaler fri for blade.
 3. Støvsug ofte.
 4. Brug emhætten, når du laver mad, og luk om muligt døren fra køkkenet ind til stuen.
 5. Undgå rygning inden døre.
 6. Læg ost i lufttætte beholdere i køleskabet.
 7. Lad forhænget til brusebadet forblive trukket for efter bad, så det hurtigt kan tørre.
 8. Skift ofte vand i blomstervaser.
 9. Undgå mange polstrede møbler og tæpper med lang luv, der virker som magneter på støv.
 10. Døren til badeværelset skal være lukket, når du bader. Luft godt ud bagefter.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Henrik Rasmussen, HEFRA-Tech Luftsanering

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab