Derfor skal du opbevare mad udendørs om vinteren

Vidste du, at dit køleskab er en af de helt store energislugere i dit hjem? Se her, hvordan du kan udnytte naturens eget og helt gratis køleskab i vintermånederne - hvilke madvarer du kan stille udenfor, og hvordan de skal opbevares.

Kål, kartofler og gulerødder er oplagte at opbevare udenfor om vinteren.

Der er masser af madvarer, du kan opbevare udenfor i vinterhalvåret over kortere eller længere tid. Du kan også spare dit køleskab for overarbejde ved at køle nyindkøbte varer og madrester ned udenfor, inden de kommer i køleskabet.

- Vi skal være meget mere kreative, når vi opbevarer mad. Vi er blevet så vant til bare at trykke på en knap - og så bliver der vasket op, stegt mad eller maden bliver kølet ned.

- I stedet skal vi tænke alternativt. Lige som når vi er i kolonihavehus eller på skov- eller strandtur. Så sænker vi hvidvinen ned i vandet eller pakker den ind i aviser, siger energivejleder i Energitjenesten, Christian Oxenvad.

Ingen lune madrester i køleskabet

Fødevarestyrelsen anbefaler, at varm mad og madrester kun lige skal dampe af, inden du sætter det i køleskabet – ellers kan det blive en ren bakteriebombe.

- Det er desværre hård kost for dit køleskab, der bruger ekstra energi på at nedkøle de lune madrester, siger Christian Oxenvad.

Derfor forslår han, at du lader maden køle af udenfor, før du sætter den i køleskabet, så snart temperaturen udenfor er under stuetemperatur. Husk at sætte låg på, og læg gerne noget tungt på låget, så større dyr som ræve, hunde eller katte ikke kan vippe låget af gryden.

Køb ind – og sæt madvarerne udendørs

Nyindkøbte madvarer kan også trække en del på køleskabets energiforbrug, da deres temperatur sandsynligvis er steget lidt på vejen hjem i bilen.

Stil i stedet madvarerne udenfor, til de er kølet ned til omkring 5 grader. Det kræver naturligvis, at temperaturen udenfor er tilpas lav.

3 vigtige råd, når du opbevarer mad udendørs

Der er 3 ting, du skal være særligt opmærksom på, når du opbevarer mad udendørs:

 1. Temperatur
 2. Lys
 3. Dyr

- Er man opmærksom på de ting, er der mange madvarer, der ligefrem har bedre af at stå udendørs end i køleskabet, siger Lars Sonne-Hansen, forstander ved Suhrs Madakademiet.

Temperatur

- Du kan opbevare mange af dine madvarer udenfor, så snart temperaturen er 5 grader eller derunder, forklarer Lars Sonne-Hansen. Bliver temperaturen højere end det, kan det forringe holdbarheden.

- Nogle grøntsager må gerne ligge koldere end i køleskabet. Det gælder fx alle typer kål. Jo tættere temperaturen er på 0 grader, jo længere holder de sig. Så om vinteren har kål det faktisk bedre ude end inde.

Æbler, appelsiner og kartofler har det også fint udendørs og tåler temperaturer ned til lige omkring frysepunktet. Kartofler derimod tåler ikke frost.

Lys

Særligt kartofler tåler ikke sollys, og generelt er det bedst at skærme al mad for solen. Heller ikke øl og vand tåler sol. Opbevar mad- og drikkevarer i en lystæt pose, i skygge under et halvtag eller i et mørkt skur.

Dyr

Mus og rotter er som regel ikke noget problem i forhold til de grove grøntsager som kål og kartofler samt æbler og appelsiner.

- Hovedreglen er, at alle de grøntsager, du kan smide på den åbne kompost, kan du også opbevare udendørs uden at bekymre dig særligt om mus og rotter. De skal være meget sultne, før de spiser den slags mad, siger Lars Sonne-Hansen 

Mejeriprodukter som fx ost samt kød skal opbevares i en lukket beholder. Blød plastik duer ikke – mus kan godt gnave sig igennem. Opbevar maden i beholdere af hård plastik, glas eller metal.

 

Hvad kan du opbevare udendørs?

Så længe temperaturen er mellem 5 og 0 grader – og koldere, hvis du opbevarer i isolerende emballage og læ - kan du opbevare følgende udendørs:

 • Alle slags kål
 • Porre
 • Rodfrugter som kartofler, gulerødder og knoldselleri
 • Løg
 • Æbler
 • Appelsiner

Så længe temperaturen er 5 grader eller derunder, kan du i kortere perioder over nogle få dage opbevare:

 • Kød
 • Fisk
 • Mejeriprodukter

Gennem hele vinterhalvåret er det en god idé at nedkøle følgende udendørs inden servering:

 • Øl
 • Sodavand


Kilde: Lars Sonne-Hansen, forstander ved Suhrs Madakademiet

Kartofler tåler ikke frost eller lys. De skal opbevares et mørkt sted eller i lystæt pose og kan beskyttes mod frost i flamingokasser.

Pas på med kød- og mejeriprodukter udenfor

- Som hovedregel bør kød- og mejeriprodukter opbevares i køleskabet og ikke udendørs, forklarer Lars Sonne-Hansen.

- Men har man købt stort ind, fx op til jul, kan den store andesteg og de 10 liter mælk godt opbevares ude i nogle få dage, såfremt temperaturen er 5 grader eller derunder, og man sikrer sig mod dyr.

Mejeriprodukter skal have en konstant lav temperatur og helst opbevares frostfrit. Er der lidt nattefrost kan du beskytte madvarerne i flamingokasser, som du stiller under halvtag eller i et skur.

Drikkevarer koster energi i køleskabet

- Som hovedregel bør du ikke opbevare øl, vin og sodavand i køleskabet, forklarer Lars Sonne-Hansen.

- Alt det, du ikke køber nedkølet, skal du heller ikke opbevare i køleskabet. Det synes jeg ikke, man skal bruge energi på. Opbevar det så koldt, du kan, udenfor. Øl skal jo ikke drikkes køleskabskolde - de skal være 10-12 grader.

Opbevar maden med luft, læ og mørke

Flamingokasser evt. stablet ovenpå hinanden er gode til opbevaring af mad udendørs. Husk at lægge noget tungt på det øverste låg, så det ikke blæser væk. Så længe der kun er grøntsager i kasserne, må kasserne gerne stå direkte på jorden.

- Emballagen må ikke være 100 procent lufttæt, når du opbevarer grøntsager udendørs. De skiftende temperaturer kan danne kondens, og hvis der ikke kommer luft til, kan grøntsagerne rådne, forklarer Lars Sonne-Hansen.

Hvis du køber grøntsagerne i plastikposer, skal du prikke eller skære huller i poserne, så kondensvand kan slippe ud.

- Det er desuden en god idé at købe uskyllede grøntsager. Når man skyller grøntsagerne, ridser man overfladen, og gør dem mindre modstandsdygtige, så de holder sig dårligere, siger Lars Sonne-Hansen.

Stil gerne kasserne i et skur eller under et halvtag i læ og skygge, så maden ikke udsættes for sol. Opbevares madvarerne på denne måde, er de sikret mod frost, når temperaturen dykker under 0 grader.

Kilder: Lars Sonne-Hansen, forstander ved Suhrs Madakademiet, Christian Oxenvad, energivejleder i Energitjenesten samt Fødevarestyrelsen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab