Danskerne gider ikke bo sammen med svigerforældrene. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius i 2016.

I undersøgelsen svarer kun 5 procent, at de gerne vil bo sammen med svigerforældrene. Dermed er svigerforældrene de familiemedlemmer, danskerne nødigst vil bo sammen med. 

- Det er jo lidt en offentlig hemmelighed, at svigerforældre oftere er en belastning end en glæde, siger antropolog og fagekspert i Videncentret Bolius Martin Skrydstrup. 

Mænd gider ikke bo sammen med andre familiemedlemmer

Generelt er mænd mere skeptiske overfor at bo sammen med andre familiemedlemmer. Hele 61 procent svarer, at de ikke vil bo sammen med de nævnte familiemedlemmer.

- Jeg tror, mændenes manglende engagement handler om, at når man får svigerforældrene som sambo eller nabo, så risikerer man at blive mødt med endnu flere krav og vurderinger. Med andre ord mere besvær, måske mere pres på ting som sexliv og antal buketter, som konen skal foræres.

- Jeg tror, mange mænd frygter aldrig at få fred, siger antropolog og fagekspert i Videncentret Bolius Martin Skrydstrup.

Kvinderne er omvendt mere positive end mændene – over halvdelen af kvinderne svarer, at de gerne vil bo sammen med andre familiemedlemmer. Martin Skydstrup vurderer, at kvinderne har større interesse i at bo sammen på tværs af familier, fordi det kan give en praktisk hjælp i en stresset hverdag.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen ”Tæthed på familie” er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius. Der er i alt gennemført 1.019 CAWI-interview med danskere i alderen 25-74 år i januar 2016”.

Læs hele undersøgelsen her

Nordjyder er mest skeptiske

Især i Nordjylland er lysten til at bo sammen med svigerforældrene lav – kun 3 procent svarer, at de har det ønske. Omvendt vil 6 procent af folk fra Syddanmark gerne have svigerfamilien som bofæller.

Også folk med lav indkomst er skeptiske for at have svigerfamilien under samme tag. Kun 2 procent af de personer, der bor i en husstand med en årlig indkomst på under 300.000 kr., svarer, at de kunne tænke sig at bo sammen med svigermor og svigerfar.

Fordele ved at bo sammen med svigermor

Selvom danskerne generelt ikke ønsker at bo sammen svigerforældrene, kan der ifølge antropolog Martin Skrydstrup være visse fordele ved at dele adresse.

- Alle ved jo, at det kan svært at omgås svigerforældrene, men hvis det fjerner nogle praktiske gøremål fra din kalender og giver lidt mere luft til dig selv, så kan det for mange være en okay løsning.

- Det er også mere legitimt for den hårdtarbejdende forælder, at det er svigerforældrene, der henter ens børn efter skole fremfor en au pair eller lignende, siger fageksperten.