DNA-mærkning er en måde at mærke dine værdifulde genstande. Begrebet dækker over, at en specielt fremstillet væske smøres på en genstand. Væsken indeholder såkaldte mikrodots, som er meget små kugler med en diameter på 0,5 mm, der danner en unik kode.

Det vil sige, at hvis du mærker en eller flere af dine ejendele med DNA-mærkning, er det kun dine genstande, der har lige præcis den kode. Derefter registrerer du den unikke kode i en database, så mærkede genstande kan spores tilbage til dig.

Når væsken er smurt på og tørret ind, er den usynlig for det blotte øje. DNA-mærkningen træder først frem, når der lyses på den med ultraviolet lys (UV-lys). Derefter kan mærkningens unikke kode læses gennem et kraftigt forstørrelsesglas.

Skilter du samtidig med, at værdigenstande i din bolig er mærkede, kan det have en afskrækkende effekt på indbrudstyve. 

Mærker du dine ejendele med DNA-mærkning, er det nemt for dig at bevise ejerskab, hvis du har været udsat for indbrud og de stjålne genstande på et tidspunkt dukker op igen.

Hvis politiet eksempelvis opdager et stort parti hælervarer, hvor der findes tyvekoster fra flere forskellige indbrud, vil DNA-mærkning gøre det nemmere at spore stjålne genstande tilbage til deres rette ejermænd.

Det samme gælder, hvis politiet pågriber en indbrudstyv med DNA-mærkede tyvekoster på sig. I så fald vil tyven kunne knyttes til et bestemt gerningssted.

På hvilke genstande kan du påføre DNA-mærkning?

DNA-mærkning kan bruges på alle slags genstande i dit hjem: computere, tablets, fladskærme, mobiltelefoner, smykker, møbler og så videre. Du kan også bruge væsken til at mærke genstande udendørs, eksempelvis kostbart værktøj eller en statue i haven.

DNA-mærkning forringer ikke en genstands udseende, fordi den altså kun kan ses under UV-lys. 

Virker DNA-mærkning præventivt?

DNA-mærkning gør det ikke i sig selv sværere for en indbrudstyv at stikke af med en bærbar computer eller en fladskærm, men det kan gøre det sværere for ham at videresælge tyvekoster. Hælere kan finde på at lede efter mærkning på stjålne genstande, fordi de gerne vil undgå mærkede tyvekoster, der selvsagt sværere at sælge videre.

Indbrudstyve har ingen interesse i at brænde inde med tyvekoster, og derfor kan viden om, at værdigenstande usynlig mærkning få dem til at opgive deres foretagende. 

Aarhus Kommune har i samarbejde med Østjyllands Politi og TrygFonden foretaget et forsøg med usynlig mærkning af værdigenstande og skiltning derom. Mere end 6600 husstande har deltaget i forsøget, som er gennemført i en periode på 16 måneder.

Forsøget er blevet evalueret af Justitsministeriets Forskningskontor, som har udgivet en rapport. I rapporten står der, at resultaterne af forsøget tyder på, at det kan have en præventiv effekt i forhold til indbrudskriminalitet at skilte med, at indbo er mærket med usynlig mærkning, men at yderligere forsøg er nødvendige for med sikkerhed at slå fast, at usynlig mærkning og skiltning af en forebyggende effekt.

Hvor kan du købe DNA-mærkning?

Forskellige firmaer - fx Dansk Alarm Sikring og Safegroup - sælger den usynlige mærkningsordning kaldet SelectaDNA, mens SmartWater Technology sælger SmartWater, som er en usynlig fluorescerende væske med en metalkode.

Et sæt med usynlig mærkning indeholder typisk:

  • Flaske med unik væske
  • Podepind til at påføre væsken
  • Små skilte til dine ejendele
  • Vindues- og dørmærkater til udendørs skiltning
  • Oplysninger om, hvordan du registrerer dine ejendele i en database, så de kan spores tilbage til dig og dit hjem.

Skab tryghed i dit hjem

Ca. 80% af alle indbrud i Danmark sker i huse. Har du sikret dit mod indbrudstyven? Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd

Hvilke andre former for tyverimærkning findes der?

Der findes en del andre former for tyverimærkning foruden DNA-mærkning, bl.a.:

  • Skabelonmærkning
  • Gravering
  • Chipmærkning
  • Brændemærkning

Alle former for mærkning har til formål tydeligt at markere ejerskab, og at gøre stjålne genstande sværere for hælere at sælge videre.

Mange forsikringsselskaber rådgiver på deres respektive hjemmesider om tyverimærkning og kommer med forslag til, hvilken slags mærkningssæt, du kan anskaffe dig.

Hvis du overvejer at mærke dine værdifulde ejendele, er det derfor en god idé at undersøge, hvilken form for mærkning dit forsikringsselskab anbefaler.