Spørg Bolius

Dug og kondens på nye vinduer, selvom vi følger alle jeres råd om udluftning?

Hej Bolius.

Jeg har læst jeres artikel om dug og kondens på vinduer indvendigt, fulgt jeres råd om gennemtræk/udluftning 3 gange 10 minutter pr. dag, plus jeg tørrer vandet væk hver dag fra vinduerne.

Alligevel har vi utrolig meget kondens på vores ruder, specielt om morgenen, når vi vågner, så er der næsten en lille sø af vand i bunden, og det løber ned med vand af vinduerne.

Vi har termoruder i huse,t som vist er fra år 2000, hvis jeg husker rigtigt, vores hus er en 1-plans villa fra 1960'erne.

Der er ikke monteret vindues/spalteventiler i vinduesrammen, ved ikke, om det er nok til at afhjælpe problemet.

Hvad kan vi gøre for at afhjælpe dette problem, som starter hvert år i de kolde måneder og først slutter efter vinter?

Mvh. Jensen

Hej familien Jensen

Jeg vover en påstand… Jeres hus fra 1960’erne er et almindeligt parcelhus på en 130-150 kvadratmeter, hvor I bor to voksne og 2-3 børn, og måske en hund. Huset er ganske moderniseret med gipslofter, nye vinduer osv., og så har I problemer med fugten.

Vi mennesker er fugtkilde nr. 1 i vores huse, og er der derfor ”mange” mennesker på relativt få kvadratmeter, så vil man bare alle dage have problemer med fugten i huset, når det er koldt udenfor.

Videre, så hjælper vores moderniseringer heller ikke på det, for vores huse bliver mere og mere tætte, (dette er dog en god ting), og dermed bliver fugten fanget i huset. Nye lofter, evt. med ny dampspærre af plast, og fugede hjørner og kanter gør huset mere tæt. Nye vinduer med nye fuger omkring mv. gør huset mere tæt etc. etc. Og der er alt for mange, der glemmer at øge ventilationsmulighederne igennem emhætte, mekanisk ventilation og friskluftsventiler. Og så drukner man simpelthen i sit eget kondensvand.

Noget andet, vi oplever er, at tætte huse nedsætter udsugningsmulighederne fra netop aftræk fra badeværelser, køkkenet mv.

Ventilation er ikke kun udsugning. Der skal ny, frisk luft til, som skal ind i huset for at erstatte det, der suges ud. I helt moderne huse kan emhætterne have svært ved at suge noget, fordi huset er så tæt. Så hvis man ikke åbner et vindue, så virker den ikke.

På samme skal brændeovne i nye huse også have en slags ”snorkel” ud af huset, for at kunne trække vejret og bringe ilt til forbrændingen.

Nu kender jeg jo ikke detaljerne i jeres hus, men det er nok en kombination af ovenstående.

Det er godt at høre, at I har læst artiklerne om dug på ruderne, og at I lufter ud. Kodeordet er dog gennemtræk! Et vindue, der står åbent i det ene værelse, er okay, men det er ikke god udluftning. Der skal åbnes på begge sider af huset, og så skal der skabes gennemtræk! Et par papirer må gerne lette fra køkkenbordet! Blæser der til gengæld en lille vind, så handler det måske bare om et minut eller to's udluftning, men så hellere 10 gange om dagen, (når I er hjemme), frem for tre gange om dagen af 10 minutter. Gennemtræk!

Om vinteren er det videre vigtigt at holde for øje at korte intervaller (1-3 minutter) med kraftigt gennemtræk er langt bedre end 10 minutter. 10 minutter med -5° C udenfor vil underafkøle huset mere end at udlufte. Og alle i hjemmet vil fryse. Så hellere 5-10 gange om dagen af et par minutter.

Se gerne denne lille film fra Bolius, som også kommer ind på det: Sådan undgår du skimmelsvamp

Bliver det ved med at være så voldsomt, så synes jeg, I skal ringe efter en byggesagkyndig, for så kan det være andre ting, der er galt med huset. Og han/hun vil så også kunne rådgive mere præcist

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden