Jordbærklaser, blomsterflor og sprøde tomater er blevet et ret almindeligt syn på de danske altaner. Og det er der god grund til. Altanhaver bliver nemlig mere og mere udbredte, fordi folk ret nemt kan få skabt deres egen lille grønne oase.

Du kan få plads til ca. 15 krukker, klapstol og havebord på en altan på 1x2 meter, hvis du placerer krukkerne i flere niveauer og hænger nogle op på væggen og rækværket.

Hvilke planter passer din altan til?

Inden du kaster dig ud i at etablere en have på din altan, skal du tage bestik af vejr- og vindforhold på altanen.

Er altanen stormomsust, bør du holde dig fra høje og spinkle planter, som risikerer at vælte i vinden. Er der meget sol, kan du dyrke alt fra tomater og krydderurter til vildt blomsterflor. Er der skygge, får du mere succes med bladplanter og stauder som hosta, skumblomst og buksbomkugler, som kan trives med mindre lys.

Gå efter store krukker og kasser på altanen

Uanset hvilke planter du vælger, skal du vælge krukker og plantekasser med omtanke.

Husk, at jo større volumen du har i dine potter og kasser, jo bedre betingelser giver du dine planter. Små potter tørrer hurtigt ud og giver ikke meget plads til planternes rødder.

Start evt. med at dyrke sommerblomster på din altan – det giver farve og glæde. Derefter kan du eksperimentere mere og mere, så du får oparbejdet viden om din altan, og hvilke planter du kan få til at trives der. Havebøger kan give dig en god introduktion og grundviden, men det handler også om at lege med sine planter for at se, hvad der fungerer.

Planteforslag til altanhaven

Grønt: Buksbom, laurbærkirsebær, lavendel.

Farverige blomster: Sommer-asters, campanula, stedmoderblomst, klematis, petunia.

Nemme urter: Persille, purløg, rosmarin, salat.

Næste skridt: Tomater, chili, løg, gulerødder, radiser, jordbær.

På altanen: Fra krydderurter til urskov

Hvis dit udgangspunkt for altanliv er et glas vin i solen med vennerne, er der god mulighed for at udvide din skabertrang. Du kan nemlig sagtens etablere noget nær en køkkenhave på altanen. 

Køb et par krydderurter og flyt stueplanten ud. Udplant en tomatbusk og inden du har set dig om, har du skabt en mindre urskov. Alt fra petunia og fuchsia til rabarber trives i krukker og kasser, der er skruet fast på altankanten eller kan hænge fra snore i udhænget eller kroge i væggen. Et ahorntræ kan sagtens vokse i en krukke på gulvet, og en klematis klatrer fint op ad nedløbsrøret.

Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Kend dine krukker

Jo dybere og større krukker og kasser, jo bedre.

Terrakottakrukker, træbaljer og trækasser øger fordampning og skal vandes ofte. Holder sig længere kølige i solen.

Glaserede krukker, metalbeholdere og plasticpotter holder på vandet. Kommer ikke af med varmen i solen.

Krukker, der er tykkere foroven end forneden, er generelt mere frostsikre end dem, der er smallere foroven. Spørg om frostsikkerheden hos forhandleren.

Altanhave giver mindre stress

Og du bør ikke underkende det afstressende ved at pleje og passe planter. Afslapningsfaktoren ved at gå og nusse med blomster og krydderurter er noget af det bedste ved altanhaven.

Forbered altanhaven

Tjek din ejer- eller andelsforenings regler for brug af din altan.

Undersøg, hvor meget vægt din altankonstruktion kan bære. Spørg ejer- eller andelsforeningen eller en bygningsingeniør.

Tips til altanhaven

  • Når du vælger nye planter: Tænk over, hvordan de ser ud fra den vinkel, du vil placere dem i.
  • Husk, at fx ærter og tomater findes i mindre buskversioner.
  • Køb en lille vandkande, så du også kan løfte den i højderne.
  • Du kan skabe en personlig stil (og spare penge) ved at gå på jagt i køkkenskabe eller kælderrum for at finde ting, der kan bruges til at dyrke i. Husk at lave hul i bunden.
  • Har du ingen bil, er en plastickasse med hank i hver side en god måde at transportere mange planter på i en bus.
  • Lav din egen insektsæbe, hvis dine planter plages af skadedyr. Opskrift: 4 dl vand, ½ dl flydende brun sæbe og ½ dl husholdningssprit.

    Sådan får du det bedste miljø i krukker og kasser

    Dræn

    • Lav hul i bunden, så dine planter ikke drukner. Har du ikke en vandtæt altan, skal du altid have bakker eller skåle under.
    • Lav dræn i bunden af krukken - 3-5 cm småsten, lecakugler eller potteskår.

    Jord og gødning

    • Brug luftig pottemuld. Bland gerne lecakugler (ikke coatede) i mulden. Rosenjord, som indeholder lerpartikler, er god til fx stauder, roser, tomater og kartofler.
    • Gød jorden jævnligt - ugentligt om sommeren. Følg doseringsvejledningen på produktet.
    • Skift øverste jordlag ca. en gang hvert andet år.
    • Køb en minikompostbeholder på ca. 5 liter. Så kommer du nemmere af med dit haveaffald fra altanen, og du har kompostjord lige ved hånden.

    Vanding

    • Vandkanden skal som regel i gang hver dag om sommeren. Om morgenen eller aftenen.
    • Nogle planter suger mere end andre, og fordampningen afhænger af vejret og krukken. Så mærk jævnligt efter med en finger, om jorden er fugtig.
    • Alliér dig med en nabo, når du skal på ferie, så I kan skiftes til at vande hinandens altanplanter.

    Omdan din altan til en spiselig oase

    Plant både i krukker og altankasser, kummer og kar, og plant alt fra krydderurter til nemme og hurtigvoksende salatgrøntsager som hovedsalat og radiser – eller prøv med kartoffelplanter i en tønde. 

    Grøntsager og krydderurter er forholdsvis nemme planter at have på altanen, og de fleste grøntsager kan dyrkes ad flere ombæringer hen over sommersæsonen.

    Gød dine planter for at hjælpe dem på vej, vand ofte, og hold øje med dine afgrøder dagligt – de skal nippes for visne stande og plukkes for modne afgrøder for at trives.

    Det kan du fx plante

    • Purløg: Smuk og robust pryd­plante, der vokser godt både tidligt og sidst på sæsonen. Blomsterne er desuden fine og dekorative. En klassiker på æggekage og i kartoffelsalat.
      Sort: Allium schoenoprasum
    • Citrontimian: En nem, stedsegrøn plante, der kan bruges som bunddække, og som tåler tørke og kraftig sol. Smager fantastisk i marinaden til din sommerbøf eller på tomatsalaten.
      Sort: fx Thymus citriodorus
    • Purpursalvie: Smager virkelig godt i gryderetter og er nem at passe og pleje — tåler tørke og kraftig sol. Smager himmelsk i salaten og i gryderetter. Sort: fx Salvia officinallis "urpurascens"
    • Havesalat: Spirer meget i kølige perioder under 20 grader – og så er det bare virkelig dejligt at plukke sin egen salat.
      Sort: fx Lactuca sativa "Black Seeded Simps"
    • Kartofler i spand: Køb en stor spand eller potte med dræn, forspir de gamle kartofler i foråret, fyld spanden halvt med jord, og læg de forspirede kartofler i jorden i spanden i ca. 10 cm’s dybde.  Læg ca. 2 kartofler pr. 10-12 literspand – for mange kartofler pr. spand giver ringere udbytte. Lad kartoflerne spire, indtil de går i blomst – og høst dem så. Læg et nyt lag jord og forspirede kartofler oveni, og du er i gang med runde to.
      Sort: fx Hamlet
    • Tomater: Plant såkaldte ”dovne” tomater, de er små, kompakte og virkelig nemme, fordi du slipper for at nippe visne stande af. Og så smager de fantastisk.
      Sort: fx Lycopersicon esculentum "Tiny Tim"

    Podcast: Mig og min have

    Episode 1: Forspiring

    Her i første udgave af 'Mig og Min Have' skal vi aflægge Egeskov Slotshave et besøg, hvor vi vil sætte fokus på forspiring og dyrkning. Det stadigt forholdsvis mørkt udenfor og dagene relativt korte, så forspiring kan godt være lidt af en udfordring.

    Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

    Alle afsnit