Efterår: Gør din køkkenhave klar til foråret

Er din køkkenhave udpint og fyldt med ukrudt? Med de rette redskaber og grønne dækafgrøder kan du få køkkenhaven i topform til foråret.

Mand og kvinder arbejder i køkkenhaven

Få liv i køkkenhaven til foråret ved at gøre en indsats i efteråret. Foto: Bigstock

Selv om din køkkenhave er fyldt med ukrudt, og jorden er udpint, kan du sagtens få gang i den igen. Hvis du gør en indsats i din køkkenhave i efteråret, kan du starte foråret i en ryddelig køkkenhave med beriget og sund jord.

Disse redskaber skal du bruge:

  • Spade - til at vende de 10 cm øveste del af jorden og grave store, genstridige plantedele op.
  • Havegreb - til at løsne jorden og grave større samlinger af ukrudt op.
  • Rive - til at jævne jorden, så den er nem at så i.

Lug ud i køkkenhaven i efteråret

  • Fjern så meget ukrudt med hænderne som muligt. Forsøg at få rødderne med op.
  • Løsn jorden med en greb.
  • Pluk resten af ukrudtet fra den løse jord.
  • Saml ukrudtet og kør det på genbrugspladsen.
  • Riv jorden, så den er plan.

Så grøn dækafgrøde

Er der ingen planter i jorden vinteren over, er der intet til at binde og holde på kvælstoffet i din køkkenhavejord. I så fald udvaskes kvælstoffet og siver ned til grundvandet, og det er hverken godt for jordkvaliteten eller miljøet.

Så derfor grønne dækafgrøder som honningurt, blodkløver eller gul lupin i jorden vinteren over –- det holder ukrudt væk, og du behøver ikke tilsætte kvælstof kunstigt næste forår. Du kan købe grønne dækafgrøder i dit have- eller plantecenter.

Sådan sår du grønne dækafgrøder

  • Spred frøene ud over den nylugede jord.
  • Riv jorden let, så frøene falder lidt ned i de øverste jordlag.
  • Tryk let på jorden med bagsiden af riven, så frøene omsluttes af jord.
  • Efter en uge skulle køkkenhaven gerne være grøn af de nye planter.

Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, fortæller i videoen herunder, hvorfor det er en god idé at så grøn gødning i køkkenhaven i efteråret. 

Kultivér jorden i køkkenhaven til foråret

Til foråret skal den grønne dækafgrøde vige pladsen for dine sommergrøntsager, men de næringsstoffer, den har holdt på hele vinteren skal frigives i jorden og videregives til dine grøntsager.

Hak derfor dækafgrøden i stykker og bland den ud i jorden, til det er jævnt og godt blandet. Kværn evt. jorden med en havekværn eller en lille havetraktor, hvis du vil have helt finkultiveret jord.

NU er din køkkenhavejord fuld af næringsstoffer, uden ukrudt og helt klar til dine afgrøder.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab