Efterisolering: 10 ting du IKKE skal gøre

Du kan sagtens efterisolere dit loft selv og spare tusindvis af kroner. Men er du ikke opmærksom på faldgruberne, kan du i værste fald ende med skimmelsvamp og kuldebroer. Se her 10 ting du IKKE må gøre.

Du kan godt efterisolere loftet selv - men vær omhyggelig og undgå sjusk. Foto: Bolius

1. Brug ikke fugtig isolering, når du skal efterisolere

Du skal ikke bruge isolering, der har stået utildækket ude, så det er blevet vådt. Det øger risikoen for skimmelsvamp og råd i din bolig. Du skal altid opbevare isoleringen omhyggeligt dækket af med presenning eller lignende. Det bør også være løftet op på paller, så der er luft imellem isoleringen og jorden.

 

2. Isolér ikke foran ventilationshuller

- eller andre udluftningskanaler. Deres funktion er at sikre et stabilt og godt indeklima, også på loftet. Hvis du tildækker ventilations- og udluftningshuller, kan fugt i luften ikke ventileres bort, og du øger risikoen for råd og svamp.

 

3. Isolér ikke ovenpå en utæt dampspærre

Isolere som udgangspunkt ikke ovenpå en utæt dampspærre. Tjek dampspærren - er den fuld af huller, eller er den ikke tæt langs siderne og i overlægget mellem banerne, skal den skiftes. Du skal, som udgangspunkt, ikke efterisolerer, hvis der helt mangler en damspærre. Er du i tvivl om, hvorvidt du kan isolere på din dampspærre, så bed en rådgiver eller en tømrer vurdere, om dampspærren er i god nok stand.

 

LÆS OGSÅ: Dampspærre

4. Sjusk ikke med isoleringen ved spær

Du bør ikke bare stoppe isolerering ned ved spær, bjælker eller lignende for at udfylde unøjagtige tilskæringer. Isoleringspladerne skal tilpasses ved hjælp af isoleringskniv og tommestok. Mål præcist op, og skær isoleringen til, så den passer helt perfekt.

 

5. Sjusk ikke med isolering på dine vandrør

Du skal skære omhyggeligt ud for alle samlinger og t-stykker, og du skal huske at tape alle samlinger og sørge for, at isoleringen når helt ind til væggen, hvor vandrørene kommer ud.

 

6. Sjusk ikke med samlinger

Du skal hele tiden kontrollere, at isoleringen ligger pænt, og at alle samlinger er helt tætte. Husk at forskyde samlingerne i de forskellige isoleringslag, så isoleringen bliver helt tæt.

 

7. Drop ikke gangbroen, når du skal efterisolere

Du bør etablere en gangbro på loftet, hvis du skal efterisolere. Ellers risikerer du, at isoleringen bliver sammentrådt, og det forringer isoleringsevnen.

 

8. Glem ikke luft under gangbroen

Du skal sikre, at der minimum er 7 cm mellemrum til udluftning mellem isoleringen og gangbro. Hvis gangbroen fylder hele loftsarealet, skal der være udluftningsspalter ca. pr. 1 meter i gangbroen.

 

9. Isolér ikke, hvis du er i tvivl

Du bør ikke udføre isoleringsopgaver, du er i tvivl om, før du har rådført dig med en byggesagkyndig, en rådgiver eller en tømrer.

 

10. Isolér ikke uden en beskyttelsesdragt med hætte

Du skal også huske åndedrætsværn, handsker og korrekt kniv.

LÆS OGSÅ: Isolering af ubeboet loft

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab