Egoistbolig til moderne pensionister

Wibeke og Steen Vadstrup fik tegnet et hus helt efter deres eget hoved og behov. Her er der både plads til parrets mange kunstværker og til at samle børn og børnebørn, de er glade for deres egoistbolig.

Wibeke og Steen Vadstrup sværger ikke til det nostalgiske, når det gælder arkitektur – det skal helst være moderne. Og det er en af årsagerne til, at det hus, som parret fik tegnet og bygget til deres otium, kom til at ligge i Slagelse.

Kort om huset

  • Grund: 1.100 m2
  • Hus: 156 m2
  • Beliggenhed: Udkanten af Slagelse
  • Arkitekt Lars Frank Nielsen, medstifter af 3XN, hvor han var ansat, da huset blev tegnet. Nu driver han tegnestuen OneN Design.
  • Villaen er prisbelønnet af Slagelse Kommune i 2003.

Måtte ikke bygge moderne på Frederiksberg

Omkring år 2000 havde parret erhvervet to byggegrunde – én på Frederiksberg og én i Slagelse. Men grunden på Frederiksberg var klausuleret til et husprojekt, som parret ikke brød sig om, og da de fik afslag på deres eget forslag, valgte de at sælge grunden. Derfor blev det i Slagelse, de valgte at bygge, nærmere bestemt i udkanten af byen i en udstykning fra 1980’erne. Det er nu 12 år siden, at parret flyttede ind.

– Det var en fordel for os at bygge her, fordi Steen på det tidspunkt arbejdede som overlæge på sygehuset i byen. Mens byggeriet stod på, og vi boede til leje i en stor, gammel lægebolig, blev han dog forflyttet 40 km væk til Holbæk Sygehus af Region Sjælland. Men det er lige meget nu, hvor vi er gået på pension, fortæller 72-årige Wibeke Vadstrup, som selv stadig har berøring med sit fag som kunsthandler på konsulentbasis.

Arkitekttegnet bolig

Wibeke og Steen Vadstrup har gennem hele deres ægteskab været vant til at bo i ældre huse, men for 12 år siden fik de tegnet et nyt hus, der passer til deres liv lige nu som travle pensionister. Foto: Jan Ove Kristensen

Arkitekt fik næsten frie hænder til egoistboligen

– Ved at bygge nyt i samarbejde med en kreativ arkitekt har vi fået nogle utraditionelle og personlige løsninger, som lige netop passer til os. Efter at have afleveret nogle lange lister med noget, som vi henholdsvis ville have og ikke ville have i det nye hus, fik arkitekten frie hænder. Vi ville overlade det skabende til ham og havde efterfølgende ikke behov for at ændre noget, husker Wibeke Vadstrup.

Huset ligger i et skovområde med store og fredede bøgetræer. Det er langt og smalt – cirka 8 gange 20 meter. Lofthøjden er bevidst 2,85 meter for at give plads til de ofte store malerier med moderne kunst, der hænger på stort set alle hjemmets vægge. Alle installationer med vand er koncentreret i den ene side af huset, hvor der er bryggers, køkken og to badeværelser. Og for at spare plads og undgå det overflødige er alle dørtrin, dørkarme og døre (på nær til badeværelserne) udeladt.

Praktisk gulv til 2 hunde

Fra ovenlysvinduer og store vinduespartier med skydedøre i husets ender strømmer lyset ind. På husets ene side er der høje, smalle vinduer – dog med usynlige raster i toiletvinduerne for at hindre indkig.

Gulvene er brede fyrretræsplanker fra Dinesen, som Steen Vadstrup en gang om året vedligeholder med en mørk lak, der til forveksling ligner gamle dages fernis. Det gør gulvet mere robust, når husets to labradorhunde løber omkring.

Glade farver overalt

Både Steen og Wibeke holder af farver og overvejer p.t. en blå stuevæg. Indtil videre er det dog kunsten og møblerne, som tilfører rummene kulør sammen med det lindegrønne Abitare-køkken. Husets møbler er ikke de danske møbelklassikere, man så ofte ser, men derimod en blanding af hollandsk, italiensk og engelsk design som fx de to sofaer i støvet grøn, der er designet af italienske Rodolfo Dordoni for firmaet Minotti.  I øvrigt er alle husets øbler en kombination af moderne og antik, købt på auktion eller arvet:

Indretning med farver

Det grønne køkken er fra Abitare i Aalborg. Gulvplankerne får hvert år en gang mørk lak, da parrets to labradorer slider kraftigt på det. Foto: Jan Ove Andersen

- Vi leder nøje efter det rigtige, før vi slår til. Vi giver os tid til at finde det, som passer netop her, hvor vi har mindre plads end tidligere og derfor må være selektive for ikke at ende med at bo proppet. Vi kan godt finde på at flytte rundt på møbler og malerier, når nye kommer ind, forklarer Wibeke Vadstrup og fortsætter:

– Stuen er med sine 10 meter forholdsvis lang, og her er fint plads til 24 omkring spisebordet, når det forlænges med plader. Det er nødvendigt, for vi er en stor familie, som elsker at mødes.

Fleksibel rumdeling i egoistboligen

Huset i Slagelse har et tag, der skråner 30 grader og er belagt med tagpap.  Indenfor er såkaldt flydende rum, det vil sige, at skillevæggene ikke er bærende og kan flyttes efter behov. Lige nu er det indrettet med tre værelser, et soveværelse og to arbejdsværelser, der også fungerer som gæsteværelser. Her overnatter blandt andre parrets voksne børn, når de kommer på besøg fra København. 

– Steen er generøs og har givet mig helt frie hænder til at bestemme indretningen. Jeg lægger meget vægt på, at et hus ikke må blive for kedeligt og artigt. Men jeg har forsøgt at undgå det overfyldte, så vi sagtens kan gøre det hele rent på et par timer, siger Wibeke Vadstrup.

LÆS OGSÅ: Bolig og arveregler

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab