De fleste har prøvet at plante karse på vat og klippe det ned, så snart det er blevet et par centimeter højt. På dette stadium er planten blot en kimplante med en mild smag.

Sådan får du en naturlig og robust karseplante

  1. Så din karse i så- og priklemuld. Spred frøene mere ud end du ville på vat, så de får mere plads til at gro.
  2. Placér den et sted med masser af lys.
  3. Vand og gød den, som du ville gøre med andre planter

Elsker du smagen af karse, kan du plante det i jord i stedet for vat. Karsen bliver langt højere og smagen kraftigere. Du kan både plante karsen ud i en krukke, et højbed eller i et lille hjørne af din køkkenhave.

Hvad kan du bruge karse til?

Senere kan du høste smagfulde, aflange blade, der kan bruges i salaten, eller fine hvide blomster med skarp karse-smag. Du får også et væld af frø til videre såning.

Du kan også høste de store karseblade til at pynte på en hjemmelavet pizza, eller hakke dem og tilsætte de hakkede blade i en kartoffelsalat.

Karsen er selvsående og kan producere op til flere nye spirer på en enkelt sæson. Den er derfor en oplagt plante at så med dine børn eller børnebørn, da den vokser hurtigt og gør tydelige fremskridt. Giv barnet et kaffefilter og se, hvor mange frø I kan samle og dyrke henover sommeren.


Alternativ karse af chiafrø

Har du lyst til at lave en alternativ karse, kan du også eksperimentere med chiafrø.
Chia er en plante i myntefamilien, som kan blive op til 1,75 meter høj på bare en enkelt sæson.

Frøene er særdeles olieholdige, og indeholder bl.a. store mængder omega3, hvorfor chiafrø er et virkelig godt supplement til kosten for dem, der ikke får spist helt nok fisk.

Sådan laver du din egen chiakarse:

  1. Du skal bruge økologiske chiafrø. De ikke-økologiske frø er som regel sterile og kan ikke spire. En pose med et par hundrede gram koster ca. 40 kr.
  2. Gør noget vat vådt og placer det på en tallerken eller i en lille bakke. Strø chiafrø ud over vattet. Frøene er meget små og man skal så mindre, end man umiddelbart tror. Du kan roligt være lidt nærig.
  3. Sørg for at vattet ikke tørrer ud, men frøene må samtidig heller ikke ligge og drukne. Vattet skal selv kunne holde på vandet. Hvis du vipper din bakke eller tallerken på skrå, kan eventuelt overskudsvand dryppe fra.
  4. Nu skal du bare vente og måske supplere med lidt vand hver tredje eller fjerde dag. Chiafrøene vil allerede efter et døgns tid smide frøkapslen, hvorefter spiringen går i gang.
  5. Efter en uge har du chiakarse, som kan bruges til alt fra smørrebrød til kolde salater. Chiakarsen har en mildere og mere afrundet urte-agtig smag, end almindelig karse - lidt a lá smagen af en mild brøndkarse.