Er december årets mørkeste måned?

December kan være både mørk og kold. Se vejrrekorderne fra DMI og læs hvordan, du kan gøre din bolig varm, og hvordan du slipper for et glat fortov og en frossen postkasse.

Sørg for at installere dine julelys korrekt, så du ikke ødelægger isoleringen omkring ledningerne.

Sørg for at installere dine julelys korrekt, så du ikke ødelægger isoleringen omkring ledningerne.

Vejret i december - rekorder

Varmeste december: 7,0 °C i 2006

Koldeste december: -4,0 °C i 1981

Højeste temperatur: 14,5 °C i 1953 (Nordby/Fanø/Ribe)

Laveste temperatur: - 25,6 °C i 1981 (Døvling, Ringkøbing)

Tørreste december: 7 mm i 1890

Vådeste december: 140 mm i 1985

Med de mange julelys i øjnene, på gaderne og udenfor boligerne kan december virke som en forholdsvis lys måned. Men faktisk er årets første vintermåned også årets mørkeste måned. Efter årets korteste dag den 22. december, går vi langsomt, men stødt mod lysere tider.

Julelys er ikke altid helt ufarlige. Hvis du monterer dine udendørs julelys forkert, fx ved at trække ledninger ud gennem vinduer og døre, kan det give stød eller brand. Det kan også være en god idé at regne ud, hvor meget strøm julelysene bruger og evt. skifte gamle ud med nye LED-lys-pærer, hvis du vil spare penge og energi.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udendørs julelys

Undgå at fortov og indkørsel bliver glat

I december er der normalt flere døgn med glat føre, og chancerne for slud og sne øges dag for dag.

Derfor er det en god idé at have købt tømidler, der kan forhindre, at nogen glider og falder i indkørslen eller på et glat fortov. De fleste bruger vejsalt, og det er da også et effektivt og billigt middel, men salt har også flere ulemper – bl.a. er det giftigt for træer, hække og andre planter. De mest miljøvenlige midler, du kan vælge, er tømidler med CMA- eller kalium-formiat.

LÆS OGSÅ: Grus, salt og andre tømidler mod sne og is

Lås den frosne postkasse op

Når frosten kommer, fryser mange postkasser til. Her kan du gøre flere ting for at få låsen op.

Bl.a. kan du varme den frosne lås op med en føntørrer, hvis du har mulighed for at trække en forlængerledning ud til din postkasse. Husk, at ledningen skal være beregnet til udendørs brug.

Få flere gode råd om, hvad du kan gøre ved en frossen lås, og hvad du IKKE må gøre her.

Her skinner solen i december

Ifølge DMI’s klimanormaler (beregnet på målinger fra 1961-90) får vi gennemsnitligt 43 timers sol i december, men det kan variere meget. I 1959 skinnede solen kun ned på Danmark i 8 timer.

Normalt skinner solen mest ned på Vest- og Sydsjælland samt Lolland/Falster, der typisk får 44 soltimer. Bornholmerne, der ellers er vant til at få mest sol, må nøjes med gennemsnitligt 36 soltimer.

Frys ikke – isolér dit hus

Middeltemperaturen i december er på 1,6 °C. Køligst er det i Østjylland, København og Nordsjælland med en middeltemperatur på 1,5 °C, mens bornholmerne har det lunest med en middeltemperatur på 2,1 °C.

Hvis kulden ikke skal trænge indenfor, er det vigtigt, at din bolig er godt isoleret. Det kan du bl.a. tjekke ved at se nærmere på din varmeregning, og se om der gror skimmelsvamp på væggene. Det kan være en god idé at gennemgå husets konstruktioner (fx tag, skunkrum, ydervægge) og tjekke, om der er isoleret, og om der er isolering nok. Hvis der er frost og sne på taget, kan du se, om sneen smelter bestemte områder på taget – gør den det, er taget ikke isoleret godt nok.

Undgå træk fra vinduet

Træk fra vinduer kan også gøre det koldt indenfor, og det kan ofte skyldes, at tætningslisterne ikke slutter godt nok. Det kan du tjekke ved at åbne vinduet og lægge et stykke avispapir mellem vindueskant og vinduet. Luk så vinduet. Hvis du kan trække papiret ud, slutter listerne ikke tæt nok. Du kan også ”køre” et tændt stearinlys rundt langs kanterne i vinduet. Blafrer stearinlyset, slutter tætningslisterne ikke godt nok.

LÆS OGSÅ: Sådan monterer du let tætningslister

De 66 mm nedbør, der gennemsnitligt kommer ned i fra skyerne i december måned, kan falde både som regn, slud og sne. Mest regn får de i Syd- og Sønderjylland med 80 mm, mens Vest- og Sydsjælland samt Lolland/Falster med 54 mm får mindst nedbør.

Gå i haven i december

Selv i december er der ting, du kan gøre i haven. Bl.a. kan du tage flere blomster og grene med indenfor og få dem til at blomstre. Klip fx nogle grene fra din forsythia og tidlige japanske kirsebær og sæt dem i vand et sted med en temperatur på 10-15 grader.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til haven i december

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab