Få en grøn væg med timian eller skovjordbær

Grønne vægge med planter kan sættes op både indendørs og udendørs og få dit hus til at se helt anderledes ud. Læs mere om de specielle vægge og se billedserie af mange forskellige grønne vægge.

Vil du have en duftende væg med krydderurter? En grøn væg, der tiltrækker småfugle? Eller hvad med stenurter blandet med skovjordbær?

Hvad er en grøn væg?

Grønne vægge er vægge, der består af planter, som vokser i plantekasser opad et lodret gitter. Det er et nyt væglag, som monteres direkte udenpå den oprindelige væg og omdanner en hel eller dele af en væg til et lodret bed i de grønne toner, du ønsker.

Grønne vægge kan både bruges inde og ude, de kan være integrerede dele af huset eller være fritstående og fungere som rumdelere. Mulighederne er mange, og selv ganske små partier med grønt på væggen kan give et hus et helt andet udtryk.

Grønne vægge kan både placeres udendørs og indendørs. Selvom grønne vægge er et ganske nyt produkt, findes der forskellige produkter på markedet. Hver producent udvikler sine egne modeller, og det betyder, at der er en række af muligheder at vælge imellem.

Grøn væg kan også være pollenfri

Der er rig mulighed for at få skabt vægge med forskellige grønne toner og blomster, som giver væggen forskellige udtryk alt efter årstid. Eller du kan vælge vægge, som er pollenfri, Til indendørs vægge kan du fx bruge fingerfilodendron, guldranke og hængeficus.

Plantekasser og klatrevæg

De fleste modeller, som danske GrowTek leverer, har forskellige størrelser plantekasser med planteskum, som planterne gror i. Herfra vokser planterne op ad væggen på et klatreelement, som typisk er trådnet eller panel.

Andre producenter, som f.eks. hollandske Sempergreen Vertical, laver små moduler, hvor selve plantekassens groflade er det, der udgør væggen.

De lodrette kasser sættes op som et byggeklodssystem. Det giver mulighed for en stor grad af styring af, hvordan væggen kommer til at se ud, men til gengæld bliver det en helt massiv flade uden på muren.

Automatisk vanding af grønne vægge

Selvom udendørs grønne vægge har gavn af regnvand, er det ikke altid nok. Der kan være tørre perioder, eller du kan ønske at have din væg et sted, hvor regnen ikke når væggen i tilstrækkeligt omfang. Derfor leveres væggene med vandingssystemer.

En illustration af teknikken bag en grøn væg. Regnvand giver ikke nok næring til en udendørs plantevæg. Den skal derfor tilkobles et vandingssystem. 
Illustration udlånt af GrowTek.

En illustration af teknikken bag en grøn væg. Regnvand giver ikke nok næring til en udendørs plantevæg. Den skal derfor tilkobles et vandingssystem.

Illustration udlånt af GrowTek.

Planterne plantes i specielle kasser af stålnet, der monteres på den eksisterende væg. Man kan mikse plantearter, som man har lyst, så længe de passer til klimaet. Illustration udlånt af GrowTek.

Planterne plantes i specielle kasser af stålnet, der monteres på den eksisterende væg. Man kan mikse plantearter, som man har lyst, så længe de passer til klimaet. Illustration udlånt af GrowTek.

Du skal sikre dig, at du også får monteret en afvandingsmulighed, som er tilsluttet kloaksystemet, så der ikke kommer til stå vand ved din væg.

Grønne vægge er ikke gør det selv

Vancouvers første plantevæg, som dækker byens akvarium. Den grønne væg hjælper med isolering både sommer og vinter. Foto: Peter Holst.

Vancouvers første plantevæg, som dækker byens akvarium. Den grønne væg hjælper med isolering både sommer og vinter. Foto: Peter Holst.

Stort set alle modeller på markedet leveres med professionel opsætning, da de ikke er lavet til gør det selv-brug. Samtidig er det vigtigt, at montering af vandingssystemerne foretages af en vvs’er.

Amerikanske ELT Easy Green har dog udviklet nogle mindre gør det selv-vægmoduler, som kan bruges indendørs.

Grønne vægge skal passe til klimaet

Planterne til grønne vægge vælges ud fra forskellige kriterier. Først og fremmest skal de passe til det klima, de skal leve i, og den placering væggen har i forhold til sol og vind.

Samtidig lover producenterne, at væggene ikke kræver vedligehold på samme måde som andre bede.

Ingen undersøgelser af grønne vægge

Da grønne vægge er så nye på markedet, findes der endnu ikke undersøgelser af, hvilken indflydelse de grønne vægge har på husets murværk.

Der findes heller ingen direkte undersøgelser af væggenes indflydelse på miljøet. Både producenter og eksperter henviser til den viden, man har om grønne tage, som peger på en miljøgevinst ved, at plantekasserne kan optage regnvand og dermed mindske belastningen på kloaknettet. Samtidig kan grønne vægge have en isolerende effekt.

- Du kan ikke erstatte en god efterisolering med en grøn væg, men væggen vil have en isolerende effekt, siger Niels Bruus Varming, civilingeniør, LEED AP, hos Cowi.

Her kan du få grønne vægge

Grønne vægge fås bl.a. hos:

GreenWall (Frankrig) (plantekassesystem)

Growtek (plantekassesystem)

Nykilde: (Leverer vægge som både kan monteres på eksisterende væg eller være fritstående)

Sempergreen (byggeklodssystem, to størrelser 50x60 og 60x200 i massive letvægtsmoduler til eksisterende vægge)

ELT Easy Green (modulopbygning, har desuden gør det selv-mini-vægge)
Forslag til planter til grønne vægge

Udvalget af planter, der kan anvendes til grønne vægge er meget stort. Her er et mindre udsnit:

 • Monstera deliciosa - fingerfilodendron
 • Pellaea rotundifolia - pengebregne
 • Syngomium podophyllum - gåsefod-syngonium
 • Ficus pumila - hængeficus
 • Chlorophytum comosum - væddeløber
 • Hoya ssp - hoya
 • Epipremnum pinnatum – guldranke
 • Scirpus – græs
 • Araceae – fredslilje
 • Drascena – palme
 • Albus – prydtimian
 • Fragaria vesca - skovjordbær

Kilde: www.vegtech.dk

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab