Få havemøblerne til at holde længere med fodbad

Dine havemøbler er hårdt udsat for vind og vejr. Få et fif til, hvordan du kan få møblerne til at holde 10-20 år længere.

Hvid havebænk med benene i vand.

Med lidt pleje kan du forlænge dine havemøblers levetid. Husk dog, at det kun er olierede havemøbler, der skal i fodbad og ikke malede træmøbler.

Foto: Torben Klint

Selvom du måske har mulighed for at opbevare dine havemøbler i ly for sne og frost i vinterhalvåret, er sommeren også hård ved møblerne. Især ”fødderne” på møblerne er særligt udsatte, fordi de suger meget vand.

Hvis du, inden havemøblerne kommer frem om foråret, og inden de sættes til ”dvale” for vinteren, giver dem et fodbad i olie, så kan de holde 10-20 år længere, fordi træet så er mættet og ikke suger så meget vand.

Det forudsætter naturligvis, at du også renser og giver resten af delene et nyt lag olie hvert år.

Sådan gør du –trin for trin:

  1. Rens alle benene på møblerne med en fugtig klud
  2. Efterslib med fint sandpapir – tør efter med en klud igen.
  3. Tag nu 4 små spande med den olie, du bruger til at behandle stolene med. Hæld så meget olie i, at det dækker til ca. 10 centimeter op ad stolebenet. Sæt stolens ben i spandene.
  4. Lad stolen stå natten over.
  5. Næste dag tages stolen op.
  6. Herefter sliber du ganske let, hvorefter resten af stolen slibes og gøres klar til årets overhaling med olie.
  7. Olien kan genbruges næste gang.

Fiffet kan bruges til alle former for havemøbler med ben, dog ikke malede havemøbler.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab