I det lunefulde danske klima kan det hurtigt blive en kold fornøjelse at nyde eftermiddagen eller aftenen på terrassen. Især vinden kan genere, og derfor kan et læhegn til terrassen være fornuftig løsning, hvis du vil øge mulighederne for at bruge tid på terrassen.

Men mulighederne er mange. Skal du sætte et glasværn op som afskærmning rundt om terrassen, eller er det en bedre løsning at anlægge et læhegn af en eller flere slags planter?

Her får du gode råd om forskellige slags terrasseafskærmning, og hvordan du kan gøre din terrasse endnu mere hyggelig og behagelig at bruge.

Prøv dig frem med træplader

  • Hvis du er i tvivl om, hvor det er mest effektivt eller nødvendigt at skærme af på din terrasse, kan du prøve dig frem med nogle billige træplader.
  • Træpladerne kan du fastgøre forskellige steder rundt om terrassen, og på den måde danne et indtryk af, hvordan det er bedst at anlægge en permanent terrasseafskærmning. På den måde kan du også eksperimentere med, hvor høj afskærmningen skal være.

Hvilke slags terrasseafskærmning findes der?

Der findes flere muligheder for at lave afskærmning rundt om din terrasse. Formål og funktion er det samme, men løsningerne varierer i materialer og ikke mindst i det udtryk, terrassen får. Herunder kan du læse om de mest almindelige slags terrassehegn.

Glasværn

En glasløsning på terrassen kan især være en god løsning, hvis du har en udsigt, du gerne vil bevare, men samtidig ønsker at få læ på terrassen. Et glasværn virker både let og svævende i sit udtryk, men det kan også fremstå som en dyr og eksklusiv løsning. Så du skal overveje, om det er det udtryk, din terrasse skal have, før du giver dig i kast med en glas-løsning.

Hvis du vælger glasværn til terrassen, skal du være opmærksom på, at det er et lovkrav, at glasset skal være sikkerhedsglas, der skal være hærdet, hvis der ikke er niveauforskel mellem terrasse og underlag. Glasset skal være lamineret, hvis der er mere end en halv meters fald. Hvis glasset sidder i en ramme, kan det være almindeligt lamineret glas, men er det punktfastholdt med klembeslag eller bolte skal det være lamineret (hærdet plus hærdet). 

Lamineret glas falder ikke fra hinanden i tusind stumper, hvis det går i stykker, som hærdet glas gør, men forbliver sammenhængende, da det er lavet af to lag glas, der er limet sammen.

Det er også værd at huske på, at glas rundt om terrassen skal pudses ligesom almindelige vinduer.

Træhegn

Der findes utallige muligheder for at sætte personligt præg på afskærmningen, hvis du ønsker at etablere et terrassehegn i træ. Traditionelle hegn fås færdiglavet i mange træsorter, udseender og størrelse. Er du fiks på fingrene, kan du bygge et selv.

Ønsker du et knap så stringent look, kan du overveje, om et lægtehegn, raftehegn eller et hegn lavet af pileflet passer til din terrasse.

En af de store fordele ved at anlægge et hegn som terrasseafskærmning er, at det er forholdsvist hurtigt at sætte op, og at det virker med det samme. Desuden bliver et træhegn ved med at se ud, som du ønsker det, i mange år.

Mur

Du kan også vælge at anlægge en mur af sten som læskærm for terrassen. Ligesom et træhegn kan muret afskærmning af terrassen komme til at se ud på et utal af måder. Det er nærmest kun din fantasi, der sætter grænser.

Der findes både sten og blokke, der kan bruges i en mur, og de kommer som sagt i mange forskellige former og stilarter. Fra almindelige teglsten til mere minimalistiske betonblokke med et glat udseende, til natursten hvor hver en sten er unik.

Levende hegn

En anden mulighed for at afskærme terrassen er at anlægge et levende hegn rundt om hele eller dele af terrassen. Der findes et væld af forskellige buske og planter, du kan bruges til at lave et læhegn. Du skal derfor bl.a. beslutte dig for, om du vil have stedsegrønne planter, og om det skal være planter, der kræver meget eller lidt beskæring for at se pæne ud.

Et levende hegn kan også laves som espalier. Du kan fx bruge rionet, som du planter slyngplanter op ad.

Et levende hegn adskiller sig fra de andre afskærmning på den måde, at det som regel skal have tid til at vokse, før det har den ønskede virkning. Hvor lang tid der går, afhænger af hvilken slags planter, du vælger, og den størrelse de har, når du sætter dem i jorden. 

Hvis du vil anlægge en levende hegn ved terrassen, skal du derfor overveje, om du har tid og tålmodig til at vente på, at hegnet bliver fuldvoksent.

Uanset hvilken løsning, du vælger, er det vigtigt, at hegnet ikke er fuldstændig vindtæt. Afskærmningen skal bryde vinden, men hvis den lukker for godt af, kan du opleve kastevinde på terrassen, når det blæser. Det kan være til lige så stor gene, som når vinden blæser direkte ind over terrassen.

Du skal også overveje, om du vil skærme hele din terrasse af, eller om det er bedre at indrette en krog eller et hjørne, som du skærmer af. Det giver dig også muligheden for at anlægge flere forskellige slags afskærmning. I en ene ende af terrassen kan du fx lave et levende hegn, mens du i den anden ende skærmer af med et træhegn.

Skab sammenhæng mellem bygning og afskærmning

Det er vigtigt, at der bliver et slægtskab mellem bygningen, terrasse og afskærmning, uanset hvilken form for afskærmning, du vælger. Tænk derfor i proportioner, farve og materialevalg, når du skal skabe en god sammenhæng. Det kan fx gøres ved, at den træsort, der er brugt til terrassebrædder, også bliver brugt til et læhegn af træ, eller som topstykket af gelænderet på et glasværn.

Et godt samspil indebærer dog ikke nødvendigvis, at materialer fra bygning og terrasse også bliver brugt i terrasseafskærmningen. Du kan også skabe samspil med kontraster. Det vigtigste er, at du tænker projektet igennem, før du går i gang.

Tænk over vedligeholdelse

Ligesom stort set alle andre ting i boligen og haven kræver et terrassehegn vedligeholdelse. Men der er forskel på, hvor meget de forskellige muligheder kræver. Derfor skal du overveje, hvor meget energi du vil lægge i vedligeholdelse, når først terrassehegn står i haven.

Et læhegn med planter skal beskæres, der skal luges ukrudt og i nogle tilfælde også vandes. Vælger du et træhegn, skal det overfladebehandles. Derimod kræver et glasværn ikke meget vedligeholdelse, især hvis det udelukkende er udført i glas og metal. Til gengæld skal glas pudses med jævne mellemrum, hvis det skal blive ved med at se godt ud.

Gode råd, hvis du skal lave terrasseafskærmning

  • Tænk over, om afskærmningen kommer til at passe til bygningen og terrassen. Det betyder ikke nødvendigvis, at afskærmningen skal se ud som bygningen. Den kan også fungere som en kontrast og på den måde komplimentere bygning og terrasse.
  • Tænk i proportioner, valg af træsorter og farver, når du vælger afskærmning.
  • Nogle former for afskærmning er gode gør det selv-projekter, mens andre ikke er så oplagte. Alle kan plante et levende læhegn, mens du skal være lidt mere fiks på fingrene, hvis du vil kaste dig ud i at montere et glashegn som afskærmning af terrassen.