Få plads til det hele i dit bryggers

Et bryggers bruges ofte både som indgang, vaskerum og til opbevaring. Indretningsarkitekt Louise Boel giver gode råd om, hvordan du kan få plads til det hele i dit bryggers.

Et bryggers har hidtil været et 100 procent funktionelt rum. Det har skullet opfylde nogle funktionelle krav, der - hvis det fungerede - aflastede de øvrige funktionelle rum som køkken og bad.

Men i dag er det ved at ændre sig - specielt i parcelhusene fra 1960'erne og 1970'erne. Her anvendes bryggerset ind i mellem også som den primære indgang - den oprindelige entre er måske omdannet til arbejdsplads. Således skal bryggerset også have en æstetisk funktion, og det stiller yderligere krav til et i forvejen bebyrdet rum.

Plads til tøj, sko, fryser og målerskab

Kravene kan f.eks. være

 • Vaskesøjle

 • Tørring af tøj

 • Vasketøj

 • Fodtøj

 • Overtøj

 • Fryser

 • Generel opbevaring

 • Evt. vask

 • Teknik (målerskab/varmeanlæg)

Indretning af bryggers

Indretning af bryggers

Hvis der er børn i familien - og der er plads til i bryggerset - kan det være er fordel at bygge en bænk til at sidde på, når der skal tages sko af/på, flyverdragten skal monteres o.l.

Under bænken kan placeres lave skabe til opbevaring. Oven over bænken kan ligeledes hænges en række skabe til ting, der ikke bruges så ofte.

Indretning af bryggers

 Indretning af bryggers

I dette bryggers sidder dørene overfor hinanden. Det giver mulighed for at skabe et roligt og funktionelt bryggers, der rummer både højskabe, vaskesøjle, vask og masser af arbejdsbordplads.

I ganglinien er der placeres knager, så du hurtigt kan komme af med tøj, tasker mm. Endvidere er der masser af gulvplads til f.eks. strygning.

Indretning af bryggers

I dette bryggers skaber placeringen af dørene en mere kompliceret ganglinie. Derfor er der ved indgangen udefra placeret et højt skoskab samt knager, så du hurtigt kan komme af med sko og frakker.

Bagvæggen giver mulighed for en række højskabe (til loft) med opbevaring af tøj, støvsuger osv.

Gode råd ved indretning af bryggers

 1. Start med at gå ud fra de faste, tekniske installationer, der ikke lader sig flytte så nemt (og billigt).

 2. Husk på, at et bryggers først og fremmest er et funktionelt rum - dvs. det er ikke nødvendigvis fornemmelsen af meget plads, der skal understreges. Der er ofte kun én person ad gangen i bryggerset - derfor handler det om at kunne udnytte alle kvadratmetre og kubikmetre i højeste grad - f.eks. med skabe/hylder, der går helt til loft, skabsfryser i stedet for kummefryser og vaskesøjle.

 3. Det skal være nemt og hurtigt at komme af med og finde ting i bryggerset, ellers ender det med at flyde rundt omkring. Knager til overtøjet er hurtigere, end det at skulle åbne en skabsdør og hænge tøjet på bøjle. Åbne hylder til skoene er hurtigere end skab/skuffe - dog kan det være et æstetisk hensyn at anvende skoskabe. Åbne kurve til vasketøjet er hurtigere end skuffer/skabe - det kan dog være pladsbesparende at anvende skuffer/trådkurve til vasketøjet. Skuffer skaber hurtigere overblik end skabe, fordi du kan trække skuffen helt ud.

 4. Brug indersiden af skabsdøre til at hænge ting på - strygebræt, gulvskrubbe, pensler, alt til skopudsning osv.

 5. Overvej om du har brug for en vask i dit bryggers - og hvis du har én - skal den så blive? Bruger du den nogensinde? Eller har du mere brug for bordpladsen?

 6. Bryggerset er tit et gennemgangsrum - udefra og ind - og videre igennem huset. Tjek ganglinierne - er der noget, der forstyrrer dem?

 7. Hvis du skal kunne tørre tøj på en tørresnor, kan det være en fordel at anskaffe en udtrækstørresnor, der kan monteres på en væg og kun trækkes ud, når det er nødvendigt. Således har du ikke brug for at bruge gulvplads til et tørrestativ.

 8. Kan bryggerset evt. udvides og blive til den centrale opbevaring i huset - med alt tøj, linned, håndklæder, ski og kufferter? Og derved aflaste øvrige primære rum og effektivisere hele vasketøjsprocessen?

 

 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab