Sol og sommer betyder ferietid for de fleste. Men varmen i juli og august betyder samtidig, at en stor del af havens planter har et stort behov for vanding, hvis de skal overleve sæsonen. 

Der er flere ting, du kan gøre, også selvom du er bortrejst. Med enkle forberedelser og måske en venlig nabo kan du sørge for, at haven trives sommeren igennem. 

Sørg for god luft i drivhuset

Hele sommeren igennem skal du sørge for god udluftning i drivhuset. Hvis der bliver for varmt i drivhuset, øges risikoen for misvækst og diverse svampesygdomme, fx hos tomat- og agurkeplanter. Fjern evt. overflødige blade fra tomatplanter, så solen kan nå tomaterne. Åbn vinduerne, når du tager på ferie. Drivhuset kan klare sig i 1-2 uger uden pasning på denne måde. 

Bekæmp bladlus

Bladlus angriber dine planter over sommeren og kan gøre planterne deforme eller give dårlig vækst, svamp og virussygdomme. Større bladlusangreb kan bekæmpes med en kraftig vandstråle. Husk undersiden på bladene, men sprøjt ikke for hårdt på stilken, da det kan ødelægge planten. Bladlus angriber især tørstige planter. Du kan også vælge at bruge godkendt insektsæbe eller sprøjtemiddel. Find godkendte midler i Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase - vælg "Produkt godkendt" under "Produktstatus" og skriv "Bladlus" under "Produktnavn" - eller spørg på planteskolen.

Beskær træer og buske

På buske og træer skal du fjerne de grene, der generer, fordi de hænger for lavt eller hænger ind over græsplænen. Om sommeren er træer og buske i god vækst, og deres sår heler derfor hurtigere, hvis du saver eller klipper en gren af med beskærersaksen. Mærk på grenen inde ved punktet, hvor den udgår fra, og føl, hvor grenkraven (der, hvor stamme og gren mødes, og hvor der i barken opstår en lille forhøjning) sidder. Skær grenen af lige uden for grenkraven, altså ikke helt ind til stammen. Sav eller klip aldrig en gren midt på, men læg snittet inde ved stammen eller grenvinklen (der, hvor en ny sidegren eller kvist udgår fra hovedgrenen eller stammen).

Bekæmp dræbersnegle 

Juli er tid til at bekæmpe så mange dræbersnegle som muligt, hvis du vil minimere snegleinvasionen i din have til næste sommer.

Fra august til november lægger dræbersneglene nemlig deres æg, og når først de er lagt, er bekæmpelse meget vanskelig. Dræbersneglens æg er små, og de første dage glasklare i farven og meget svære at få øje på. Voksne snegle er derimod forholdsvist store og nemme at få øje på.

Led på fugtige steder som under blade eller gamle brædder, gerne om aftenen eller efter et regnskyl. Indsaml sneglene og afliv dem ved fx at hakke dræbersneglens hoved af med en spade eller klip det af med en saks eller brug kogende vand.

Sæt krukker ind i skyggen

Krukker og potter kan du med fordel sætte ind i skyggen eller på et sted, hvor solen ikke er så skarp. På den måde bruger planterne mindre vand. 

Før du tager på ferie

  • Bed naboen om hjælp. Du kan muligvis bede naboen om at vande dine planter og blomster, mens du er på ferie, medmindre vedkommende selv er bortrejst. Gør opgaven så let og behagelig som muligt, læg fx vandslangen frem, så det er lige til at gå til. Du kan belønne naboen ved at lade vedkommende høste af dine bær, frugter og grøntsager. 
  • Klip sommerblomster tilbage. På den måde mindsker du blomsternes vandforbrug.
  • Knib blomster af roserne, så de kan bruge deres kræfter på at udvikle nye knopper, der vil blomstre, når ferien er forbi.
  • Klip krydderurter tilbage. Du kan sikre dig endnu en runde med friske krydderurter, hvis du skærer planterne tilbage før ferien. 
  • Tynd ud i køkkenhave og drivhus, så der er plads til, at planterne kan vokse, mens du er væk. 
  • Skær de tidligt blomstrende stauder ned. Hvis du skærer de afblomstrede stauder tilbage, vil de fleste skyde med friskt grønt løv, der danner en god baggrund for sensommerens stauder.

Hvad synes du om Husets Kalender?

Vi arbejder løbende på at gøre Husets Kalender bedre, så du som bruger får endnu mere ud af appen. I den forbindelse vil vi bede dig om at svare på dette korte spørgeskema.

På forhånd tak

Deltag i undersøgelsen