Kort om boligen på tørreloftet

  • Hvem: Kristian Lillelund og kæresten Mariah Malewicz samt fire sammenbragte børn. 
  • Hvad: Ombygget tørreloft i et baggårdshus fra 1893 i det indre København.
  • Hvor mange m2: 90 m2.

– Jeg tager den! 

Kristian Lillelund var ikke i tvivl, da han trådte indenfor i det gamle tørreloft til et baggårdshus i Toldbodgade i det indre København. Det var nemlig den eneste lejlighed i hans elskede kvarter omkring Nyhavn, som var til salg i hans prisklasse. Nyskilt, som han var med to små døtre, skulle han finde et sted med det samme, og han var ikke klar til at forlade bydelen Gammelholm.

– Jeg har boet her i 25 år, så jeg er virkeligt tæt knyttet til kvarteret. Jeg var nærmest ligeglad med, hvordan lejligheden så ud, så længe jeg kunne blive her. Det eneste, jeg lagde mærke til i første omgang, er det ret fantastiske lys heroppe, fortæller Kristian, der er designer og indehaver af firmaet Rum4.

Den der lyd, klik, klik, klik, når man gik henover gulvet – den var ikke rar.
Kristian Lillelund

Udover beliggenheden og lyset var der ikke meget at juble over i taglejligheden, hvor et billigt plastikparketgulv og et tarveligt køkken skar Kristian i øjnene … og ørerne. 

– Den der lyd, klik, klik, klik, når man gik henover gulvet, den var ikke rar. Men da jeg hev det af, lå det gamle gulv nedenunder: fine gamle planker med tydelige spor efter, hvordan de gamle loftsrum havde været fordelt. Det var fedt, fortæller Kristian, og fortsætter. 

– Der gik lidt tid, før jeg fandt ud af, hvordan det her skulle fungere for os. Min yngste datter, Clara, var helt nyfødt, da vi flyttede ind, så i første omgang prioriterede jeg at ordne ét værelse til Inés, min ældste, og ét til mig selv og min yngste datter, Clara, der sov i en hængevugge inde hos mig. Jeg ordnede gulvene, spartlede og malede. Ikke meget mere, for jeg troede ærligt talt ikke, at jeg skulle være her så længe, forklarer han.

Stilhed på tørreloftet midt i København

Men tiden gik, og Kristian blev i loftslejligheden. Han værdsatte stilheden heroppe øverst i baggårdshuset og det hyggelige miljø og lyset, havnen og alle historierne, der følger med at bo i et af Københavns ældste kvarterer. Og stille og roligt begyndte ideerne at tage form. 

– Løsningerne i lejligheden opstod i takt med, at jeg boede her og begyndte at holde af stedet. Jeg væltede en væg og åbnede til køkkenet, så lyset fra de to kviste kunne gå på tværs af det store alrum. Jeg åbnede også til hemsen for at få mere rummelighed, men bevarede den, så Inés kunne have et sted at gå op og hygge sig.

Svær indretning med mange skråvægge

Plads – både oppe og nede – var den store udfordring i lejligheden med dybe skråvægge i alle rum. De gnaver nemlig af kvadratmeterne og kræver særlige og snedige løsninger, som Kristian heldigvis både kan udtænke og bygge selv.  

Det er svært for mig at gå ud og købe møbler, må jeg indrømme. Jeg synes for det meste, jeg kan bygge noget, der er federe selv.
Kristian Lillelund

– Jeg har bygget reoler ind under skråvæggene og prioriteret opbevaring, hvor jeg har kunnet. Men jeg har alligevel været nødt til at skille mig af med en del. Jeg har revideret hele min bogsamling, mit klædeskab – ja, alt har været igennem den helt store grovsortering, fortæller Kristian, der har bygget mange af møblerne selv. 

– Det er svært for mig at gå ud og købe møbler, må jeg indrømme. Jeg synes for det meste, jeg kan bygge noget, der er federe selv. Indbyggede og integrerede møbler kan man skræddersy til at passe præcist på den plads, man nu engang har. Når det så er sagt, så har jeg en forkærlighed for designklassikere af Eames og George Nelson. Jeg elsker deres formsprog og de klassiske 50’er og 60’er farver, som du eksempelvis finder i Eames’ eget hus i Californien, fortæller Kristian.

Pretty in pink

Farverne finder man også her i lejligheden, hvor Kristians – og pigernes – yndlingsfarve pink spiller en fremtrædende rolle. Men også i det nye køkken, som Kristian har designet og bygget til lejligheden, kan man fornemme forkærligheden for farver.

– Jeg lægger gerne en farvelinje fra start af og kører den igennem hele lejligheden. Jeg elsker pink – det er ingen hemmelighed – og jeg er vild med den Eames-inspirerede 1950'er-palet, som jeg har brugt i køkkenet, forklarer Kristian. 

Selve køkkenet er bygget ind under skråvæggene i en smal niche af lejligheden. Køkkenskabe med skydelåger under skråvæggene, med vask og komfur placeret i kvistene, hvor en høj mand som Kristian kan stå oprejst. 

– Jeg laver reelt kun mad, når jeg har børnene, og jeg ville nok ikke kunne have lavet det her køkken for ret mange andre, for her er reelt ikke meget bordplads. 

Børnene sover på hems

Siden Kristian rykkede ind med sine to små piger, er kæresten Mariah og yderligere to bonusbørn kommet til og udfordrer hver eneste af de snedige 90 kvadratmeter under taget. Her kommer hemsen i spil til sovepladser, og de yngste deler værelse. 

– Det kan godt være en udfordring at komme hjem med fire børn, ditto skoletasker og indkøbsposer hele vejen op til 5. sal efter at have brugt en time på at finde en parkeringsplads. Men det er småting, når først man er heroppe i lyset og stilheden. Så er det helt ok.

Kristians 4 tips til at indrette sig på et tørreloft

  1. I bund og grund er skråvægge seriøst irriterende, og jo mindre lejlighed/rum desto mere irriterende. De tager al pladsen, gør rummet mørkt, og stiller større krav til indretning og belysning. Heldigvis har den tidligere ejer været fornuftig, da han sparede på gulve, køkken og bad, og i stedet brugte pengene på dobbelte Velux-vinduer og kviste, så her er masser af lys. Bor man med skrå vægge, er det vigtigt at placere lamper i hjørnerne, der altid er mørke. Hæng ikke lamper fra de skrå vægge, det fremhæver, at væggen er i vejen. Udnyt pladsen mellem gulv, væg og loft, og undgå store, tunge og mørke møbler. 

  2. Kviste er en rigtig god løsning, når du bor under taget – de giver ekstra kvadratmeter, lys og mere rumhøjde, hvilket får lejligheden til at syne større. Kvistene i køkkenet her gør eksempelvis, at du kan udnytte hele den lange skrå væg til køkken. Nu hvor vi pludselig er blevet seks i stedet for tre hver anden uge, så er lejligheden her ikke en holdbar løsning på længere sigt. Skulle vi blive her, ville jeg skifte de to kviste i stuen med én stor på knap seks meter. Så ville stuen pludselig virke en halv gang større. Og valgte man samtidig en løsning med franske altandøre, så der kunne åbnes helt op, ville det nærmest føles som en overdækket tagterrasse.

  3. I gamle bylejligheder er manglende plads en udfordring – det gælder både dem med og uden skrå vægge. Gennemtænkte og indbyggede møbler og løsninger med flere funktioner og opbevaring er geniale og pladsbesparende. Jeg har efterhånden lavet en del ombygninger med indbyggede løsninger som bænke, reoler, sofaer, senge, garderober osv., hvor folk har prioriteret at bruge pengene på den helt rigtige, skræddersyede løsning til deres eksisterende hjem frem for at flytte.

  4. Hemse er fantastiske – især når man har børn, men også til overnattende gæster. Hemsen her i lejligheden bruges hovedsageligt til, at børnene kan se film og spille. Når det foregår på hemsen, kan vi andre stadig sidde i stuen og køkkenet og føre en samtale.