Familien Kromann købte selv byggematerialer og tjente 130.000 kroner

Brug af internettet og et par besøg over den tyske grænse gav familien Kromann store besparelser på nyt hus. Se liste over sider med billige byggematerialer.

 

Spar 30-35 procent ved at købe dine hårde hvidevarer på nettet. Omkring 40 procent på en luksus brændeovn eller hele 50 procent på en ægte jacuzzi købt i Tyskland. Det gjorde familien Kromann fra Nørre Aaby på Fyn.

Købte brændeovn og hårde hvidevarer efter aftale med håndværkere

- Vi skulle bygge et nyt hus fra grunden og havde ingen erfaringer eller evner i den retning. Vi vidste, at skulle vi spare et sted, kunne det ikke blive på håndværkerudgifter. Derfor kom det hurtigt til at handle om at få byggematerialerne til en fornuftig pris, fortæller John Kromann.

Familien var dog hurtig klar over, at selv om de stod som entreprenør på byggeprojektet, havde de ikke den fornødne viden til at kunne købe alle byggematerialer selv med succes.

- Vi besluttede fra starten at holde os til det, man kan betegne som ”tilvalg”. Det vil sige brændeovn, hårde hvidevarer, toiletinventar, husstøvsuger og så videre. Og vi havde selvfølgelig sikret os, at det var ok med håndværkerne, at vi selv kom med produkterne, forklarer Jeanette Kromann.

Jacuzzi til halv pris

Sammen med sin mand kastede hun sig over nettet for at finde en god pris på den jacuzzi, parret havde forestillet sig at købe. Det blev starten på en jagt på besparelser, der i den grad gav pote.

- Vi gik i chok, da vi opdagede, at den model, vi ville have, kostede 55.000 kr. på jacuzziens officielle danske hjemmeside. Vel var det mercedesmodellen, men det var ikke det, vi ville give for den, siger John Kromann.

Han brugte en aften på nettet og fandt den samme model i et tysk byggemarked. Her var den bare lidt over 28.000 kr. billigere. Prisforskellen kom alene ved at google sig frem til den identiske vare.

Billig brændeovn i tysk byggemarked

- Vi var ikke i tvivl, om vi skulle købe den tyske model. Vi kontaktede en dansk fragtmand, betalte ham 500 kr, og tre dage efter stod jacuzzien i vores carport. Det var nemt tjente penge, siger John Kromann.

Familien fik blod på tanden og kastede sig frejdigt ud i opgaven med at finde en brændeovn.

- Her var vi også på jagt efter en helt bestemt indbygningsmodel med dobbelt glaslåge. I Danmark skulle vi give 23.500 kr. for ovnen, men i et tysk byggemarked kunne vi købe præcis den samme model til 16.500 kroner inklusive fragt, så det gjorde vi, fortæller John Kromann.

Se varen, før du køber den

Han har gode erfaringer med at købe byggematerialer over nettet eller hos udenlandske leverandører. Men han anbefaler, at du ser varen først.

- Det kan godt betale sig at tage turen fra Fyn til Nordtyskland og besigtige den brændeovn, jacuzzi eller klinke, du forestiller dig at købe. Ved samme lejlighed får du også en snak med sælgerne, og det er med til at give tryghed.

Sådan finder du vej til det gode køb

  • Besøg en masse byggeudstillinger, så du kan målrette din søgning.
  • Bestil brochurer hjem fra leverandører.
  • Søg på nettet efter en udvalgt vare.
  • Brug bloggen til at søge erfaringer om butikker og varer.
  • Besøg selv gerne byggemarkedet, hvis du vælger at købe varen i udlandet.
  • Tal med den udenlandske leverandør om udfordringerne ved at importere produktet til Danmark. De vil kunne henvise til en håndværker, der modsat de danske håndværkere kender det udenlandske produkt til fulde. Det vil være af betydning, at enten du eller den udenlandske hjælp kender til krav omkring danske byggestandarder. 
  • Bor du tæt på indkøbslandet, så hyr evt. en håndværker fra samme land som det købte byggemateriale og bed ham om at sætte det købte op, eller i det mindste om at instruere dig i, hvordan det gøres. Den udenlandske håndværker skal vide noget om gældende danske byggekrav.
  • Udnyt de danske byggemarkeders prisgaranti. Det kan give besparelser på 10-14 procent.
  • Undgå fordyrende mellemled og køb direkte hos leverandøren.
 

- I alt havde vi tre ture til Tyskland, og på den ene fragtede vi selv alle vores hårde hvidevarer hjem. De gav os en samlet besparelse på omkring 25-30 procent, og der er den samme garanti, som hvis de var købt i Danmark, fortæller John Kromann.

Stor besparelse på net-vvs

Familien fik besparelser på 25 til 30 procent ved at indkøbe vvs-udstyr til badeværelset på nettet. Her blev sitet billigvvs.dk hurtig favoritsiden.

- Vi har købt alt fra døre til brusenichen over toiletrulleholder til vask og wc på websitet. Det har været meget enkelt. Vi betalte med dankort over nettet og fik varen bragt med posten, forklarer John Kromann.

Garanti ved opsætning bortfalder ved ”selvkøb”

Familien er godt klar over, at der trods den massive besparelse på varen, kan være ulemper forbundet med at stå for købet selv.

- Garantien bortfalder under opsætning, når vi selv står for indkøbet. Men vores forhåndskendskab til håndværkerne, fordi vi bor på landet, betyder, at vi ikke behøver frygte, de vil behandle vores varer anderledes end, hvis de selv havde stået for indkøbet, siger familien Kromann.

Samlet har familien sparet 130.000 kr. De er ikke er et sekund i tvivl om, hvad de vil gøre, hvis de igen skal bygge hus.

- Så ville vi stå for endnu mere selv. Nu ved vi jo, hvor meget der er at spare.

Her finder du nyttige netsider med byggematerialer

www.prisrytter.dk

www.billigvvs.dk

www.castorama.fr/

www.castorama.pl/

www.praktiker.de

www.praktiker.pl

www.leroymerlin.fr

www.leroymerlin.de

www.leroymerlin.pl

www.bauhaus.de

www.bauhaus.se

www.byggmax.com/se

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab