Fantastiske forårsblomster i krukker

Det er langt fra alle blomster, der kan tåle at blive plantet i krukker nu. Se hvilke du kan plante, og hvilke du skal vente med, og få gode råd om krukker til haven.

Mon ikke mange af os bliver fristet af forårsplanter til krukkerne eller kasserne udenfor, når vi besøger havecentret eller planteskolen? Jeg gør...

Men som årene er gået, og min planteerfaring er blevet større, er jeg kommet så langt, at fornuften får lov til at sejre. Det går altså ikke med pelargonier og andre sarte vækster ude før efter Grundlovsdag - den 5. juni. Først da kan man være sikker på, at nattefrosten er ovre.

Pelargonier sælges 3 gange på et år

Nu kan man så spørge sig selv, hvorfor disse sarte vækster overhovedet kommer frem, før faren for frost er ovre? Jo, det er en kendt sag blandt gartnere, at man kan sælge f.eks. pelargonier tre gange i løbet af en sæson:

 1. I det tidlige forår, fordi folk tørster efter dem ovenpå vinteren.
 2. Først på sommeren, fordi de første gik til af kulde.
 3. I august igen, fordi andet hold gik til af vandmangel og manglende pasning pga. ferie.

Det er selvfølgelig at sætte tingene lidt på spidsen, men der er alligevel et gran af sandhed i det.

Hornvioler i blomsterkasser og krukker

Hornviol er en smuk lille blomst i  havens krukker og gør sig også godt i altankasser. Foto: Claus Dalby

Hornvioler kan plantes i krukker nu

Heldigvis er der planter, som godt kan tåle kulde - endda nogle få frostgrader - og det er de små fine hornvioler, der nærmest ligner ministedmoder.

Det er det bedste køb på denne årstid, og ude hos plantehandlerne findes hornviolerne nu i mange forskellige farver. Der er noget for enhver smag.

Vand og gød godt - og brug en god pottemuld

For at lykkes med de små hornvioler - og krukke og kassevækster i det hele taget - er det vigtigt, at de plantes i en god pottemuld. Når det gælder muld til havens planter, hænger pris og kvalitet som regel sammen. Køb derfor ikke den billigste. Det betaler sig simpelthen ikke.

Det er selvfølgelig også vigtigt, at der vandes og gødes godt. Brug f.eks. tomat- eller blomstergødning. En anden mulighed går ud på at anvende langtidsvirkende gødning, som kan købes i havecentret eller på planteskolen. Tabletterne ligner nærmest fuglefrø.

Disse blomster kan du plante i krukker nu:

 • Stedmoderblomster
 • Hornvioler
 • Bellis

Disse blomster kan plantes efter Grundlovsdag:

 • Pelargonier
 • Petunia
 • Lubenia
 • Verbena
 • Margueritter
 • Sommerfugllavendel

Blomster skal være i centrum - ikke krukken

De beholdere, jeg planter i, er enten af ler, træ eller zink. Når det gælder ler, holder jeg mest af terrakotta, fordi den ældes med ynde. Alger og mos er for mig absolut et plus - hold endelig algerens langt væk!

Glaserede krukker bryder jeg mig ganske enkelt ikke om. Jeg ved godt, at glasur er praktisk, fordi den mindsker fordampningen fra krukken. Det betyder, at planterne ikke skal vandes så ofte, men det ser jeg stort på. Jeg synes nemlig, at glaserede krukker - af og til med de mest fantasirige indridsede motiver - løber med opmærksomheden. For mig er det vigtigt, at blomsterne er i centrum. Ikke beholderen...

Krukker i forskellige former

Når jeg køber krukker, er det ikke kun materialet, men også formen, jeg går efter. Jeg kan godt lide at sætte flere krukker sammen - måske fem, syv eller flere - og her giver det en ekstra oplevelse, hvis der også er en formmæssig variation. Det kan være høje og lave, runde, ovale og firkantede krukker. Arranger dem gerne på en trappe for at skabe niveauforskel. Det giver et spændende udtryk.

Jeg planter altid én slags planter i hver krukke. Det har den fordel, at jeg etapevis kan skifte indholdet i de forskellige krukker ud, så de sæsonen igennem udgør en helhed. Og det er jo netop det, det handler om.

Se Claus Dalbys rosenhave

Fakta om Claus Dalby

 • Claus Dalby, født 1963.
 • Stifter og ejer af Forlaget Klematis A/S.
 • Forfatter til en række meget solgte havebøger.
 • Netop nu aktuel som vært på 
 • DR2-programmerne "Drømmehaver", der sendes hver søndag kl. 20.30.
 • På www.clausdalby.dk er der nyt havestof fra den berømte have i Risskov hver dag.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab