Hvad er en farvekode?

Et farvesystem eller farvekode er et redskab, der bruges til at identificere farver og farvenuancer præcist, så man kan blande den samme farve igen. 

Igennem historien er farverne adskillige gange blevet sat i system. Allerede i 1500-tallet konstruerede Leonardo da Vinci et system for farver og deres sammenhænge. Hans tanker om at sætte farver i system er siden da blevet udviklet og ligger stadig til grund for et af de mest udbredte farvesystemer, vi har i dag – NCS (Natural Color System). 

Mennesket kan se i omegnen af 10 millioner farver. Vi kan tale sammen om farver og nævne nuancer som citrongul eller himmelblå og tro, vi er enige. Men skal vi pege farven ud på et farvekort, vil det måske vise sig, at vi er dybt uenige om, hvad fx himmelblå er. 

Når farverne placeres i systemer efter deres indbyrdes forhold samt tone, er det muligt at give hver enkelt farve og farvetone et nummer. Det giver os mulighed for at kunne videregive til andre præcis, hvad det er for en farve, vi taler om. 

Farvekoden NCS

NCS står for Natural Color System og er et af verdens førende og mest anvendte systemer til farvekoder. NSC-systemet er baseret på måden, hvorpå vi mennesker opfatter farver. 

Farverne i NCS er alle defineret ud fra farverne rød (R = red), blå (B = blue), grøn (G = green) og gul (Y = yellow) samt sort (S = black) og hvid (W = white). 

Med de 6 elementære farver kan alle farver gives et navn eller en farvekode ud fra, hvor tæt de er på en af de 6 farver. 

Et eksempel på en farvekode kunne være 2030-Y90R. Tallet forrest betegner, hvor meget sort, der er i farven og hvor meget der er af maksimalkuløren. Dvs at der er 20 % sorthed og 30 % kulørthed (og dermed 50 % hvid). Koden Y90R viser forholdet i procenter mellem de to farver som bogstaverne repræsenterer. Her betyder det gul (Y=yellow) med 90% rødlighed (R=red)

Du behøver ikke huske dette for at bestille en farve. Det er blot en forklaring på, hvordan systemet fungerer.

NCS-systemet indeholder alle tænkelige farver og afbildes i en figur, som er dannet af to sammensatte kegler. 

Hvis man skærer et vandret snit, hvor de 2 kegler mødes, får man en vandret farvecirkel, hvor de fire farver rød (R), blå (B), grøn (G) og gul (Y) er placeret med hver deres kardinalpunkt. De forskellige farvetoner, som ligger mellem kardinalpunkterne, får en procentangivelse i forhold til, hvor meget de ligner de 2 elementære farver, som de ligger imellem. R20B betyder fx at farven ligger tættest på rød og består af 20 procent blå. 

Hvis man derimod skærer et lodret snit igennem figuren, ses farven i forhold til, hvor ren den fremstår i sin kulør, og hvor meget den er tonet i forhold til hvid og sort. Her vil farven eksempelvis få en angivelse, der hedder 2030. Det betyder, at farven består af 20 procent sort og 30 procent maksimalkulør. Den endelige NCS farvekode for farven vil derfor være S2030 R20B. 

Farvekoden RAL

RAL er et andet farvesystem. RAL står for ”Reichsausschuß für Leiferbedingungen” og systemet blev opfundet i 1920’erne. 

RAL farver er en samling af farver, hvor der på nuværende tidspunkt er 215 forskellige farvenuancer. De enkelte farver betegnes med en 4-cifret kode. 

RAL Farver anvendes mest i industrien eller til trykkeri. Fx er RAL 9010 en hvid farve som er hyppigt anvendt i byggeriet fx, tagrender, stikkontakter, hvide vinduer og døre mv. 

Farvekort - producenternes egne farvesystemer 

De fleste producenter af maling har deres egne farvesystemer, som du kan se på et stort udvalg af producentens egne farvekort. De vil typisk variere fra forretning til forretning - og medmindre du gemmer farvekortet, kan det være svært at huske, hvilken farve du præcist har brugt.

Et farvekort er typisk bygget op i farveskalaer, hvor farverne optræder i forskellige toner. Det vil sige lysnet eller dæmpet med henholdsvis hvid og sort. Ofte er de farver, producenterne præsenterer, bestemt ud fra mode og trends, og det er ikke unormalt, at der bliver lanceret ''nye farver'' med jævne mellemrum. 

Du kan tit finde producenternes farvekort online.

Men stort set alle forhandlere har dog også en NCS farvekode på malingen, fx ved hjælp af en farvescanner. Nogle forhandlere har desuden andre producenters farvekoder lagt ind i deres system. 

Hvordan finder du en farvekode? 

De fleste forhandlere kan oplyse en NCS-kode på en farve. Mange butikker har en farvescanner stående, hvor de kan scanne en lille farveprøve. En farveprøve på størrelse med et frimærke er ofte tilstrækkelig. Farvescanneren analyserer, hvilken blanding farven består af. 

Hvis du ikke kan få en farveprøve, fx hvis farven er på din væg, har visse kørende sælgere, arkitekter og lignende en scanner, de kan tage med ud til dig. 

Der er ingen garanti for, at scanneren kan finde den nøjagtige NCS-farvekode, men den kan give en meget præcis angivelse af farven. En farve ændrer sig over tid, bl.a. grundet blegning fra solen eller partikler i luften. Så hvad enten det er en maling til din væg eller facade, har den højst sandsynlig ændret sig fra den dag, den blev malet på. 

Et malerprodukt fremstilles ofte i et udvalg af NCS-farver. Derudover er fremstilles der ofte paletter inden for hver enkelt produkttype med en gruppe af farver, der passer sammen. Hvis du flytter ind i en bolig, hvor der på facaden eller væggen i stuen er en smuk farve, som du ønsker at bevare og male igen, kan du hos de fleste forhandlere få råd og vejledning til, hvordan du finder eller genskaber farven. 

Ud over at finde frem til ''den rigtige farve'', er det også vigtigt at afgøre, hvilken type maling der er tale om. Det gælder både i forhold til malingens egenskaber, men også i forhold til hvordan malingen ændrer karakter over tid. 

Andre farvesystemer end NCS og RAL

Der findes en række andre farvesystemer, fx Pantone systemet (PMS), der anvendes til trykkeri.