Sådan søger du på arkiv.dk

Hvis du leder efter billeder af en bygning, vej eller område på arkiv.dk, søger du sådan:

  • Brug søgeboksen.
  • Søg direkte på adressen, hvis du fx søger et bestemt hus.
  • Prøv med citationsstegn. Hvis du søger på fx Lunderbjerg Dronninglund, vil alle materialer, hvor begge ord er registreret, dukke frem. Præcisér søgningen ved at sætte søgningen i citationstegn, så vil du udelukkende søge på den præcise ordkombination – altså fx ”Lunderbjerg Dronninglund”.
  • Sæt en * efter det, du søger. Hvis du fx sætter * efter Kolding, vil både billeder fra Kolding og Koldinghus dukke frem.
  • Brug færre ord. Hvis du ikke kan finde, hvad du søger efter, kan du prøve med færre ord,
  • Prøv dig frem. Søg på alle de relevante ord, du kan komme i tanker om.

Hvis du ikke kan finde det, du søger, på arkiv.dk, kan du kontakte dit lokalarkiv. De kan have materiale liggende, der endnu ikke er registreret.

Find dit lokalarkiv under arkivvejviser på danskearkiver.dk

Du kan helt gratis finde billeder fra gamle dage af dit lokalområde på hjemmesiden arkiv.dk.

Der kan, hvis du er heldig, være billeder af dit hjem, så du fx kan se, hvilke vinduer bygningen oprindeligt havde, hvis du har planer om at renovere dit hus. Du har også mulighed for at finde billeder af din vej, personer eller måske din gamle skole eller by fra 1800- og 1900-tallet,

Arkiv.dk, der er Danmarkshistoriens største billedarkiv med flere end 2 millioner billeder, tilbyder, at alle kan søge på og se billeder fra arkivet, der stammer fra danske lokalarkiver.

Søg efter gamle billeder, dagbøger, kort, breve og lyd på arkiv.dk

På arkiv.dk kan du ud over billeder af fx huse og etageejendomme også finde dagbøger, kort, breve, tegninger, lydoptagelser og film – I alt er der flere end 3,2 millioner registreringer, og antallet vokser med 20.000-25.000 nye registreringer om måneden. De ældste er helt tilbage fra 1600-tallet.

Materialet stammer fra flere end 580 af landets ca. 650 lokal- og stadsarkiver. Se, hvilke lokalhistoriske arkiver i din kommune, der har bidraget med materiale på arkiv.dk's liste her.

De fleste ting stammer fra private, men der er også arkivalier fra kommunale myndigheder og institutioner i flere arkiver.

Ikke alle kommuner er med på arkiv.dk

Det er dog ikke alle kommuner og arkiver, der er med, lige som nogle arkiver har langt flere materialer end andre, så det er forskelligt, hvor meget du kan finde fra din egn.

Ballerup, Bornholms, Frederiksberg, Gladsaxe, Helsingør, Københavns, Læsø, Næstved og Thisted Kommuner er i september 2021 ikke en del af arkiv.dk. Det betyder dog ikke, at der ikke er billedert fra disse områder, da de også kan være lagt ind på anden vis.

Lokalarkiver har endnu flere billeder af gamle huse, lejligheder og andre bygninger

Hvis du ikke finder det, du søger på arkiv.dk, kan du kontakte det enkelte lokalarkiv, og spørge dem efter yderligere materiale. Har de det, du leder efter, kan du få en kopi af materialet. Nogle steder er det gratis at at få en kopi, andre steder koster det penge

Find kontaktoplysninger på arkiverne på arkivvejviser.dk.

Sådan må du bruge billeder fra arkiv.dk

Materialerne på arkiv.dk er omfattet af almindelige regler for ophavsret. Alt, hvad du søger frem på arkiv.dk, har et vandmærke, og skal du bruge materialet, skal du bestille en kopi hos det arkiv, hvor det originale materiale findes.

Ønsker du at bruge materialet på eksempelvis din egen hjemmeside, skal du spørge det arkiv, der ejer billedet.

Du må gerne linke til materialet på arkiv.dk - også på Facebook. En delingsknap på hver enkel registrering gør det nemt dele interessante billeder og andet på Facebook.