Fjern hvepsebo nu

Forsommeren er et godt tidspunkt at bekæmpe hvepse. Læs hvordan du gør, men udryd dem ikke for enhver pris.

Hvepsebo i skurI denne tid begynder hvepsene - eller gedehamsene, som de rettelig kaldes - for alvor at stikke følehornene frem i jagten på redemateriale og føde til larverne.

Har du et hvepsebo på din grund, er det lige nu et rigtig godt tidspunkt at få det fjernet på. Primært fordi boet endnu ikke er uoverkommeligt stort og heller ikke huser nær så mange individer, som senere kan gøre det svært at komme i nærheden af uden at redde sig et smertefuldt stik eller to.

Tilstoppede huller kan give hvepse i stuen

Den nemmeste måde at komme af med hvepse på er at bede en professionel skadedyrsbekæmper om at tage livet af dem. Eller - hvis du kan komme til boet uden problemer - kan du selv fjerne hvepseboet.

- Men befinder boet sig i en hulmur eller andre steder, hvor du ikke kan komme til, så må du endelig ikke begynde at stoppe de huller til, som gedehamsene kommer ind og ud af. For så finder de bare en anden vej ud fra hulmuren, og så har du dem i værste fald inde i boligen i stedet for, advarer biolog Anne-Marie Rasmussen fra Skadedyrslaboratoriet.

I denne video viser hvepsefanger Susanna Hansen, hvordan du selv kan fjerne et hvepsebo, simpelt og uden brug af gift. Her får du svar på, hvad du skal bruge, hvornår det er bedst at gøre det, og selvfølgelig hvordan det gøres i praksis.

Hvepse holder insekter nede

- På den anden side skal du ikke fjerne boet for enhver pris, men kun hvis det hænger så tæt på boligen, at gedehamsene vil give dig problemer senere på året, siger Anne-Marie Rasmussen.

- Husk, at gedehamsen jo også gør gavn i naturen, og at individerne i et nærliggende bo hjælper med at holde mange af de insekter og skadelige sommerfuglelarver nede, som kan genere os om sommeren, forklarer hun.

Hvepse generer mest i sensommer

I juni og juli bruger hvepsene overvejende deres kræfter på at bygge boet større og samle mad til larverne. De er derfor sjældent til virkelig gene lige nu.

Men det bliver de i løbet af sensommeren og det tidlige efterår, når boets befrugtede dronninger er søgt ud fra boet for at finde et sted at overvintre.

- På det tidspunkt rummer boet let adskillige tusinde individer. Samtidig går den sociale orden op i sømmene i takt med, at de tilbageværende gedehamse begynder at forsømme deres pligter og giver efter for lysten til søde sager. Og så er det, at de virkelig bliver en plage for os mennesker, siger Anne-Marie Rasmussen.

Små og store gedehamse

Hveps på hvepsebo"Hveps" bruges som betegnelse for en del meget forskellige insekter (såsom gravehvepse, snyltehveps mm.). Derfor foretrækker fagfolk at kalde det kendte gul/sorte insekt ved sit korrekte navn, nemlig gedehamsen.

I Danmark findes der syv forskellige arter gedehamse, der med deres nogenlunde ens udseende ikke er nemme at skelne fra hinanden. Arbejderne hos den største art, der meget passende kaldes "stor gedehams" bliver helt op til to en halv cm lange, mens individstørrelsen blandt de mere almindelige arter sjældent overstiger 12-14 millimeter.

Nogle arter lever i jorden, andre foretrækker at bygge mere eller mindre frithængende boer af et papiragtigt materiale, som gedehamsen danner ved at blande træmasse med spyt.

De voksne gedehamse lever overvejende af sukker, men fodrer larverne med fluer og andre flyvende insekter samt med kød fra ådsler.

Kilde: Skadedyrslaboratoriet

Kilder og henvisninger

Kommentarer (5)

 1. Anders Theisen
  Kl. var 22.15 og jeg listede mig ud til mit "hvepsebo". I stedet for strøjtegift havde jeg medbragt en dieselstart og brugte den præcis efter samme opskrift - det er ren æter. Gætter på kulden lammer dem og æteren gør dem bevidstløse, gedehamsene trillede i hvert fald ud af boet. Og til morgen fik boet for en sikkerheds skyld een tur mere.
  (0)Svar og se andres svar


 2. Jonas
  God beskrivelse! Men husk, at hvepse kan blive forvirret, når et bo fjernes. Det kan føre til en øget mængde af strejfende hvepse i haven. At sprøjte med gift i området kan hjælpe. Er man derimod ikke så glad for at brugte gift, kan man i stedet bygge en mere miljøvenlig hvepse-fælde og stille i nærheden af der, hvor boet var før. Fælden kan laves ud af en sodavandsflaske. Se på www.friforhvepse.dk hvordan.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Patrick
  Hej, jeg hedder Patrick, og jeg har lige opdaget at jeg har et hvepsebo, me det er mikro, så jeg tror de lige er begyndt på det! Men det er ikke bare ude i en garage eller andet, Det er inde på mit VÆRELSE!
  (0)Svar og se andres svar


 4. Sofie Hastholm
  Hej. Spændende indlæg.
  Dog må jeg sige, at jeg ikke skal nyde noget af hvepsenes stik. Slet ikke den store gedehams.
  Hvis andre har det ligesom mig, så har jeg fundet en hjemmeside som hedder www.hvepsebo-fjernelse.dk. De tilbyder hvepse bekæmpelse og kan foretage en hvepsebo fjernelse inden for 4 timer. Så slipper man af med de aggressive hvepse hurtigst muligt.
  (0)Svar og se andres svar


 5. Søren Hee Lindhardt
  Her er der nogle af mine arfarringer i forhold til at fjerne hvepsebo i jord og på loft.
  http://www.abelona.dk/hvepse.htm
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab