Flest indbrud i Danmark

Danmark er det land i EU, der har klart flest indbrud. Læs hvorfor, og hvordan antallet af indbrud kan sænkes i Danmark

Det er nemt at komme ind i danske hjem, derfor er Danmark et slaraffenland for indbrudstyve.

Det er nemt at komme ind i danske hjem, derfor er Danmark et slaraffenland for indbrudstyve.

Hvis du selv har oplevet indbrud, eller kender nogle, der har haft ubudne gæster på besøg, er det ikke så mærkeligt. Ifølge tal fra Eurostat er Danmark nemlig det land i EU, der har klart flest indbrud foran Grækenland, Belgien og Holland.

I Danmark er der 809 indbrud pr. 100.000 indbyggere – 4 gange flere end i Sverige og 5 gange så mange indbrud som i Tyskland. Der er færrest indbrud i de østeuropæiske lande, både i Slovakiet, Rumænien, Tjekkiet og Polen er der under 100 indbrud pr. 100.000 indbyggere, viser beregninger fra Forsikring & Pension.

Beskyt din bolig bedre mod indbrud

- Det er bemærkelsesværdigt, at Danmark stikker så meget ud fra landene rundt om os. Det skyldes bl.a., at danskerne er mindre flittige end mange andre folkefærd til at sikre deres boliger med fx særlige låse og tyverialarmer.

Her kan du se, hvor mange indbrud der er i de forskellige EU-lande. Kilde: Beregninger fra Forsikring & Pension på baggrund af tal fra Eurostat.

Her kan du se, hvor mange indbrud der er i de forskellige EU-lande. Kilde: Beregninger fra Forsikring & Pension på baggrund af tal fra Eurostat.

- Der kan vi helt sikkert blive bedre, ligesom vi kan styrke nabohjælpen endnu mere. Det er noget, vi ved virker, og som vi arbejder meget med at udbrede, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd, Linda Nielsen, i en pressemeddelelse fra Forsikring & Pension.

Indbrudstyve har det nemt

Underdirektør i Forsikring & Pension, Hans Reymann-Carlsen, mener, at indbrudstyvene har det for nemt.

- Det er for let for tyvene at komme ind i vores boliger, og det er for let for dem at komme af med hælervarerne. Samtidig er det kun i få indbrudssager, der bliver rejst sigtelser. Så vi er desværre blevet et slaraffenland for indbrudstyve, bl.a. organiserede kriminelle fra udlandet, siger han.

Kun få indbrud opklares i Danmark

Der er da heller ikke så stor risiko for at blive taget for indbrud. I 2011 var den gennemsnitlige sigtelsesprocent for indbrud 8,2 procent, viser en analyse fra sikkerhedsfirmaet Secubi.

Forsikring & Pension mener, at der bør gøres mere for at forebygge indbrud. Fx, at der stilles krav om indbrudssikrede døre og vinduer i nye boliger samt at indføre en frivillig certificeringsordning. Det har Holland gjort, og det har fået indbruddene i disse boliger til at falde markant.

SE DANMARKSKORT: INDBRUD

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab