Flisepest på terrassen - sådan fjerner du det

Flisepest på stenterrassen er svært at slippe af med, men der er et par metoder, der kan bruges mod de hvide pletter. Læs om dem her.

Se videoen 'Bolius tester: Hvad fjerner bedst flisepest?'

Hvad er flisepest?

Flisepest kaldes i mikrobiologiens verden for "lav" eller "likener" og dækker over en dobbeltorganisme, som består af en svamp, der lever i symbiose med en grøn- eller blågrønalge.

Der findes ca. 900 lavarter i Danmark, og de trives bedst i fugtige og skyggefulde omgivelser.

Selv om lav lever af lys, kan direkte sol tørre laven ud og dermed fjerne den fugt, de også er afhængige af. Derfor kan du til en vis grad forebygge flisepest, hvis din terrasse ligger i fuld sol.

Svovlforureningen er blevet begrænset markant gennem de senere årtier, og det har været medvirkende til en opblomstring af flisepest i Danmark. Svovl i luften har nemlig holdt flisepesten - eller lav - nede.

Det kan i de fleste tilfælde lade sig gøre at fjerne flisepest fra betonfliserne, men du kan ikke være helt sikker på, at du kan få de hvide pletter på fliserne til at forsvinde.

Hvorfor er flisepest svært at undgå?

Flisepest er lav, der i modsætning til svampe ikke er afhængig af organisk næring for at overleve, men overlever i kraft af deres optagelse af lys.

Lav lever også af vand og fugt, og derfor er de sværere at bekæmpe end alger. Det er jo svært at fjerne lys fra områder, hvor der er flisepest, fx på terrassen, og fugten kan de optage fra luften.

Hvordan forebygger du flisepest?

Flisepest kan til dels forebygges, hvis din terrasse ligger i fuld sol.

Hvordan fjerner du flisepest?

Er der flisepest på din terrasse, kan det være svært at slippe af med, men der er metoder og produkter, der kan hjælpe på dig på vej, viser en test, som Bolius har foretaget.

2 effektive metoder er:

  • Flydende fliserens.
  • Terrassevasker (patio cleaner) monteret på højtryksrenser.

Terrassevaskeren fjernede flisepesten en anelse bedre end fliserens i første omgang, men fliserens har det bedste langtidsholdbare resultat, viser testen.

Fliserens fungerer ved, at du påfører den på området, lader den virke og skrubber grundigt med en stiv kost eller børste. Derefter skal området skylles efter med vand.

Med terrassevaskeren fjerner vand snavs, belægninger og flisepest. Skyl efterfølgende fliserne efter med mere vand. Med terrassevaskeren bruges der ikke nogen kemi.

Hverken brun sæbe eller kost og sand var gode til at fjerne flisepest.

Grus på terrassen om vinteren mod flisepest

Flere brugere på bolius.dk fortæller, at de har haft gode erfaringer med at lade en bunke grus ligge på de flisepest-ramte terrassesten om vinteren - flisepesten er forsvundet, når gruset fjernes igen om foråret. Det skyldes formentlig, at fliserne derfor ikke får lys til skade for flisepesten. Derfor må det formodes, at du også kan bekæmpe flisepest ved at skærme fliserne for lys på andre måder.

Du kan også vende fliserne på terrassen om for at 'gemme' flisepesten væk.

Brug IKKE en almindelig højtryksrenser

Bolius anbefaler, at du IKKE bruger en almindelige højtryksrenser til at fjerne flisepest (eller alger). Den hårde stråle ødelægger flisernes overflade og gør dem endnu mere modtagelige for flisepest i fremtiden.

Ved højtryksspuling bliver overfladen nemlig mere ru, og derved bliver der dels et større areal, hvor lav kan fæstne sig, dels kommer der små fordybninger, hvor vand kan samle sig.

Derfor skal du kun bruge en højtryksrenser monteret med en terrassevasker (patio cleaner).

Flisepest (også kaldet lav) på havefliser

Flisepest er ikke det samme som alger. Lav, som flisepest også kaldes, lever bedst i fugtige og skyggefulde omgivelser. Foto: PS-Stardust.dk

Podcast: Stenbelægning

Stenbelægning fungerer som havens gulvtæpper.  Der kan være mange gode grunde til at vælge en stenbelægning. Ikke mindst fordi det er en mere bæredygtig løsning, hvis man vil have sten i haven. Lyt med og lær alt om, hvordan du selv kommer i gang med at lægge sten i haven.

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab