Det indeholder salgsprisen af en bolig i Danmark

Hvad bør du lade indgå i salgsprisen, når du sælger bolig i Danmark? Og hvad er god stil at efterlade til køber?

  • Efterlad alle hvidevarer og alt fast inventar i køkkenet. Ønsker du at tage en fryser eller vaskemaskine med dig, eller køber selv har noget med sig, kan I forhandle lidt om prisen.
  • Lad gardinstænger hænge. Det er god stil.
  • Tag alle dine møbler med. Helårsboliger sælges næsten aldrig fuldt møbleret i Danmark. Det sker kun ved salg af sommerhuse.
  • Spørg evt. køber om vedkommende vil overtage skabe eller andet, som er besværligt at skille ad eller flytte (fx billardbord eller klaver). Det er normalt – og kan indgå i forhandlingen af pris.
  • Har du overskud af haveredskaber, vil køber ofte være glad for, at du lader dem stå uden beregning.
  • Efterlad gerne en rulle toiletpapir, håndsæbe og et håndklæde på badeværelset. Det er god service til køber.
  • Gør rent efter dig. I nyere købsaftaler aftales der som regel blot, at boligen overtages ”ryddeliggjort” – men det er god stil også at få gjort ordentlig rent, inden køber overtager boligen.

Kilde: Kenneth Holt Nielsen, ejendomsmægler i BoligOne Lüth, Holt, Fobian & Westheimer

I Danmark er vi vant til, at de hårde hvidevarer som vaskemaskine, opvaskemaskine og køleskab indgår i købsprisen på et hus eller en lejlighed. 

Men det er ikke altid - og det er noget, du skal være opmærksom på ved boligkøb, så derfor er det en god idé at tjekke salgsopstillingen eller spørge mægleren. 

Og der er stor forskel på, hvad der følger med et boligkøb – afhængig af i hvilket land, du køber dig en lejlighed eller et hus, viser en rundspørge til eksperter og boligejere i otte lande, som Videncentret Bolius har foretaget.

Salgsaftale afgør, hvad der bliver i boligen

Flyttetraditioner varierer utrolig meget fra land til land, er Dansk Ejendomsmægleres erfaring, og det bekræfter den europæiske ejendomsmæglerorganisation CEPI.

- Generelt er det sådan, at man i de fleste lande skelner mellem, hvad der er sat fast (til fx væggen), og hvad der ikke er. Hvad der følger med, skal dog altid klargøres i en salgsaftale. Og dette giver en masse spillerum mellem køber og sælger i forhold til, hvad der bliver inkluderet i prisen, siger Xavier Ortegat, direktør i CEPI.

Møbler betyder meget for danskere

Det store spillerum betyder, at der er meget forskellige traditioner for, hvad der følger med et boligkøb. I langt de fleste lande tager man de fleste møbler med sig, men om du rydder alt eller lader flere ting stå til køberen, kommer meget an på kulturen i det enkelte land. Det forklarer Anders Bjerre, seniorforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning.

- I Danmark og resten af Skandinavien har hjemmet i mange år fortalt en historie om os. Vi har gjort meget ud af vores boliger. Vi har udvalgt hver enkelt ting og møbel personligt. Derfor tager vi normalt også alt med os, når vi flytter, siger han og fortsætter:

- I nogle lande følger stort set alt derimod ofte med lejligheden eller huset. Sådan er det fx flere steder i Sydeuropa. Man har mere tradition for at gå ud i stedet for at invitere folk hjem. Man har måske også været vant til at flytte mere. Derfor har hjemmet mere været praktisk end personligt indrettet.

Sydeuropæere har særligt forhold til køkkenet

Køkkenet har dog en helt særlig status i flere lande.

- I Italien og Frankrig har man et særligt forhold til sine køkkener. Så alt, undtagen måske lige køkkenvasken og hanen, bliver opfattet som løsøre ligesom skabe og porcelæn – så det tager man med sig, siger Anders Bjerre.

Adrian Dupuis fra Bassano del Grappa, Italien, fortæller, at det ikke længere er så normalt, at man tager hele sit køkken med sig. Men der sættes altid en separat pris for det, hvis man vil overtage alt fra skabe til mikroovn.

- De fleste sælgere giver dog et godt tilbud på det, fordi det er et stort arbejde at tage hele køkkenet ned og tage det med sig. Det har de færreste lyst til, siger han.

Tyskere tager køkkenet med sig

Til gengæld er det meget normalt i Tyskland at tage hele køkkenet med sig.

- Som regel tager vi alt fra komfur til køleskab og køkkenskabe med os og installerer det i vores nye bolig, forklarer Rebecca Rohrmann fra Heidelberg, Tyskland.

Fremtiden: Vi tager mindre og mindre med os, når vi flytter

Anders Bjerre, seniorforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, tror, tendensen i Danmark og i flere andre lande vil udvikle sig i retning af, at vi tager mindre og mindre med os, når vi flytter.

- Vi kan se den samme udvikling med biler. At vi har fået konceptet delebiler betyder, at bilen for mange er blevet et praktisk redskab i stedet for et personligt udtryk. Det kan også ske med hjemmet.

- Vi flytter også mere og flytter længere og bor kortere tid de forskellige steder, fordi vi oftere skifter job og parforhold. Så kan det godt være, man tager mormors gamle afsyrede kommode med, men lader gardinerne hænge og IKEA-møblerne stå. De betyder ikke så meget, og det er mere praktisk på den måde, mener Anders Bjerre.

Stor forskel på prisen på hvidevarer

Ifølge Anders Bjerre er vi i Danmark vant til, at de hårde hvidevarer som vaskemaskine, opvaskemaskine og køleskab altid indgår i købsprisen på et hus eller en lejlighed. Det samme gælder i fx Sverige og USA. Men i mange andre lande – fx Norge, Japan og Frankrig - tager sælgeren hvidevarerne med sig.

- Vi tager hvidevarer og alt andet inventar med os, når vi flytter, forklarer Bjørnhild Hovden Sandhåland fra Vedavågen, Norge.

I England og Italien forhandler man en separat pris for hvidevarerne.

- Hvidevarer som frysere, ovne og vaskemaskine indgår ofte i boligsalget, men prisen for dem forhandles separat og bliver ofte brugt som et forhandlingsredskab for at sikre fuld pris for huset, forklarer Andrew Davies fra Birmingham, England.

Er det god stil at efterlade gardiner og lamper?

Der er også stor forskel fra land til land på, om det er god stil at lade lamper, persienner og gardiner følge med et boligsalg eller ej. I Danmark skal man som regel forhandle en separat pris for disse ting, men ikke i Sverige og Norge.

- Alt, der ”sidder fast” i boligen – som en hattehylde, persienner og rullegardiner, skal man efterlade som sælger, forklarer Anna Svensson fra Malmø, Sverige.

I USA er det dog sjældent sådan.

- Gardiner, persienner, tæpper og så videre vil kun blive efterladt, hvis sælgeren ønsker at give køber et indtryk af, at de får en masse ekstra ting med gratis i prisen, siger Michael Parmach fra New York, USA.

Nej tak til gardiner og lamper i Italien og Japan

I Italien og Japan er det direkte dårlig stil at efterlade sine gamle gardiner og lamper. I England lader man som regel lysindfatningen sidde i loftet, men tager selve lampen med sig, mens pris for gardiner og persienner forhandles separat.

Hvad følger med, når du køber bolig i udlandet?

Her fortæller boligejere, der bor i udlandet, om, hvordan det er at købe boliger i netop det land, de bor i. De fortæller alle ud fra deres egne erfaringer.

Anna Svensson, Malmø, Sverige:

- Når man sælger sin lejlighed eller villa i Sverige, er det sædvanligvis helt uden møbler, med mindre man har aftalt noget andet med køberen. Men alle hvidevarer – fra køleskab til vaskemaskine - hører til boligen og følger altid med ved et salg.

- Alt, der ”sidder fast” i boligen – som en hattehylde, persienner og rullegardiner, skal man også efterlade som sælger. Sælgeren må dog ikke efterlade enkelte møbler, hvis det ikke er aftalt. Boligen skal være helt tømt og rengjort, før køberen får nøglerne.

Adrian Dupuis, Bassano del Grappa, Italien:

- I Italien skal du som sælger normalt stå for at tømme boligen fuldstændigt, spartle og male alle væggene. Jo færre spor, du efterlader, jo bedre.

- Det er ikke ret normalt for italienere at overtage andres gamle møbler. De vil hellere købe deres egne og nye ting. Jeg har endda hørt, at nogen skifter toilettet, når de flytter ind i en ny bolig, fordi de ikke kan bære, at fremmede har brugt det.

- De eneste ting, der er normale at efterlade, er aircondition-anlæg, som er indbygget i væggen, varmekedel og i sjældne tilfælde vaskemaskine og køleskab. Hvis du vil have et komplet køkken med opvaskemaskine, køleskab, mikroovn osv., skal du som køber betale en særskilt pris for det. De fleste sælgere giver dog et godt tilbud på det, fordi det er et stort arbejde at tage hele køkkenet ned og tage det med sig. Det har de færreste lyst til.

Maria Friis-Thorsen, Paris, Frankrig:

- Vi nåede at besøge 7-8 lejligheder i Paris, inden vi besluttede os for at købe. Der var ingen af dem, der blev solgt møbleret eller med hårde hvidevarer. Det er meget normalt at man tager alle hårde hvidevarer med sig, når man flytter.

- Til gengæld købte min kærestes mor et hus på landet i Normandiet, hvor alt inventaret plus de hårde hvidevarer var inklusive i salgsprisen. I forbindelse med salget blev der udarbejdet et dokument, hvor alle møbler plus hårde hvidevarer var noteret, sammen med deres samlede værdi. Så der er forskel på, om man køber hus eller lejlighed her i Frankrig i forhold til, hvad der følger med i salgsprisen.

Masafumi Ota, Okinawa, Japan:

- Det mest almindelige i Japan er, at man tager absolut alt med sig - fra møbler til hvidevarer – og efterlader boligen helt tom. At efterlade noget som helst vil blive opfattet som uhøfligt. Det vil være som at give ekstra arbejde til køberen.

Markus Lindgren, Madrid, Spanien:

- Det er absolut mest normalt at sælge boliger uden møbler her i Spanien. Samtidig er det normalt at efterlade alle hvidevarer som frysere, ovne, opvaskemaskiner og alle skabe. Hvis man vil efterlade enkelte møbler, er det noget, der skal aftales med køber, så man er enige. At efterlade gardiner, bruseforhæng, lamper osv. er ikke normalt.

Michael Parmach, New York, USA:

- Vi sælger ikke normalt boliger, der er fuldt møblerede. Det sker dog, hvis køberen selv beder om det, eller hvis sælgeren ikke gider flytte sine møbler, fordi de er gamle, eller de vil købe nyt til deres nye bolig.

- Jo tungere ting er, jo større chance er der for, at de vil blive efterladt til køberen. Fx vil køleskab, vaskemaskine og tørretumbler normalt indgå i købsprisen, mens alt andet vil blive solgt separat. Gardiner, persienner, tæpper osv. vil kun blive efterladt, hvis sælgeren ønsker at give køber et indtryk af, at de får en masse ekstra ting med gratis i prisen.

Bjørnhild Hovden Sandhåland, Vedavågen, Norge:

- I Norge skal alt, hvad der er fastmonteret i huset blive tilbage, når man sælger det. Som klædeskabe, loftslamper, emhætte, varmepumpe, flagstang osv. Vi tager hvidevarer og alt andet inventar med os, når vi flytter. Og det er slet ikke normalt at sælge et hus møbleret. Hvis man derimod lejer lejlighed eller hus ud, sker det ofte møbleret. Og så er alt fra møbler til hvidevarer selvfølgelig inkluderet.

Andrew Davies, Birmingham, England:

- I England er der tradition for at tage alt med sig, når man flytter. Jeg vil ikke forvente at finde noget som helst andet i huset andet end væg til væg-tæpper, lysindfatninger i loftet, dørhåndtag og tilpassede ting som indbyggede skabe i køkken, soveværelse eller stue.

- Køber vil ofte blive tilbudt at købe gardiner og persienner, hvis de er tilpasset til huset, men de fleste vil sige nej, fordi alle har forskellig smag. Hvidevarer som frysere, ovne og vaskemaskine indgår ofte i hussalget, men prisen for dem forhandles separat og bliver ofte brugt som et forhandlingsredskab for at sikre fuld pris for huset.

- Når et hus sælges, skal sælger i øvrigt altid udfylde en helt komplet liste over, hvad der er i hvert enkelt rum, og hvad der vil blive inkluderet i salgsprisen.

Rebecca Rohrmann, Heidelberg, Tyskland:

- Det er meget usædvanligt at sælge huse eller lejligheder møbleret i Tyskland. Faktisk tager vi som regel alt med os undtagen indbyggede skabe. Nogle gange tilbyder sælger køkkenet inkluderet i salgsprisen, men det sker meget sjældent og kun, hvis sælger flytter i noget nyt, hvor køkkenet ikke vil passe ind. Som regel tager vi alt fra komfur til køleskab og køkkenskabe med os og installerer det i vores nye bolig.