Der var hessian på væggene, brune træpaneler fra gulv til loft på første sal og grønmalede vinduer i hele huset, da Christina og Søren Skive overtog huset ved Roskilde Fjord for cirka fem år siden.


Den boligstil lå meget langt fra det, de ønskede sig, men der var alligevel noget over huset - og dets enkle og traditionelle planløsning, som tiltalte parret.

Kun én væg skulle væltes

De var klar over, at de stod over for et større renoveringsprojekt. Men fordelen var, at der ikke skulle ændres særlig meget på rumfordeling og gangarealer bortset fra en enkelt væg mellem køkken og alrum, der skulle væltes.

 


Så på trods af at alt andet skulle have en ordentlig overhaling - indendørs som udendørs - kastede de sig ud i projektet. Murene skulle filses, døre, vinduer og gulve skiftes ud og en ny og mindre pladskrævende trappe mellem stue og første sal etableres. Samtidig skulle de brune trælofter rives ned og erstattes af gips. Ombygningsprojektet strakte sig over mere end et halvt år, og mange ting gik galt undervejs. Men på trods af anstrengelserne er parret og deres to børn i dag glade for resultatet.


 

Hvad tænkte du, første gang du trådte ind i huset?

At jeg kun ville købe det, hvis vi havde råd til en total renovering. Alt så forkert ud i forhold til min egen smag, men vi kunne se mulighederne. Desuden var boligmarkedet et andet for fem år siden, og der var ikke mange huse til salg i det her område ved fjorden, hvor vi gerne ville bo.

 

Nævn nogle af de første beslutninger, I skulle træffe?

Huset er ikke skabt med sprossede vinduer, men det ville jeg rigtig gerne have. Jeg satte malertape op på de eksisterende vinduer for at få en idé om, hvordan det ville se ud, og vi besluttede os for, at huset godt kunne 'bære' det. Så vi besluttede at skifte alle vinduer og døre ud med sprossede ruder.

Dernæst skulle de rå murstensvægge filses og males, og der skulle lægges nyt trægulv i hele huset, da der lå brune fliser de fleste steder.

I valgte at inddrage en arkitekt som konsulent, hvorfor det?

Vi havde allerede solgt vores bolig og boede til leje, da vi fandt huset, så vi ville gerne i gang med renoveringen hurtigst muligt. Da man skal træffe utrolig mange beslutninger i begyndelsen af processen, mente vi, at det var klogt at tage en arkitekt med på råd fra begyndelsen, så vi ikke risikerede at begå en masse amatørfejl.

Hvad kunne I bruge arkitekten til?

Til rådgivningen omkring forskellige ting såsom, hvilken vej gulvbrædderne skulle vende, hvor meget af væggen mellem køkkenet og alrummet, der skulle væltes, hvilken trappe vi skulle vælge mellem stuen og første sal, samt til at få afklaret nogle spørgsmål omkring indretningen af de relativt små børneværelser. Vi brugte hende som konsulent og ikke så meget til at tegne nye forslag, da der jo ikke som sådan skulle ændres på den eksisterende planløsning.

 

 

Hvad var den største udfordring?

Helt overordnet tiden. Vi følte os ret pressede over, at vi var tvunget til at træffe nogle beslutninger hurtigere, end vi havde lyst til. Vi valgte bl.a. at vente med at renovere det store badeværelse, hvilket på daværende tidspunkt var en lettelse, men så meget desto mere irriterende, da vi året efter skulle i gang igen.

Hvad gik galt undervejs?

Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt. Vinduer og døre blev leveret i en forkert størrelse, hvilket resulterede i en langstrakt sag med firmaet om, hvorvidt det var vores ansvar at dobbelttjekke de optegnelser og mål, de havde foretaget. De ville vi ikke acceptere, men alligevel kom vi til at betale ekstra for de nye døre og vinduer.

Vi havde også fået nedlagt nogle radiatorer i køkkenet på grund af den væltede væg. Desværre havde vvs-manden glemt at lukke rørene til, da de blev skjult under de nye gulvbrædder Det resulterede i, at vandet sprøjtede op på vægge og det nylagte gulv, da der blev tændt for varmen. Det betød, at gulvet blev brækket op og forsinkede ombygningen i flere uger.

Derudover blev alle radiatorer installeret omvendt, og huset blev filset i den forkerte farve i en weekend, hvor vi ikke var hjemme.

 

Hvad skyldtes alle fejlene?

Håndværkerfejl og forkerte leverancer, bl.a. af døre og vinduer og farve til den udvendige filsning af huset. Vi havde faktisk en person til at styre renoveringen for os, men vi måtte erkende, at det ikke var nok. Vi begyndte derfor selv at køre forbi hver eneste morgen, inden vi tog på arbejde, for at sikre os, at håndværkerne vidste præcis, hvad de skulle, og at de havde de rigtige materialer.

Hvordan vil du beskrive ombygningsprocessen?

Som en meget, meget stor udfordring og noget mere omfattende og langvarig, end vi havde forestillet os. Vi var bl.a. nødt til at finde en ny lejelejlighed i tre måneder, fordi tidsplanen skred fuldstændigt på grund af de mange fejl.

Hvad har ombygningen kostet?

Omkring 700.000 kr. eksklusive skabe (til skunkrummene, som parret fik lavet hos en tømrer) og det store toilet, som vi først gik i gang med året efter.

Gode råd til andre:

Lad jer ikke afskrække af en stil, I ikke bryder jer om. Hvis planløsningen og beliggenheden er i orden, kan man få det hus, man gerne vil have.

Når I er i gang med at renovere, så tag det hele med, hvis økonomien tillader det. Det er surt at skulle i gang igen.


Det er utilfredsstillende, hvis man ikke har tid til at tænke ordentligt over de valg, man bliver stillet over for i en ombygningsproces. Så indstil jer på, at det tager tid at renovere et hus.

Tag kontakt til jeres håndværkere hver eneste dag.