Det var ikke nogen ny, fiks idé Christina Møller Jørgensen og Benny Ernlund Jørgensen fik, da de i 2006 sendte et forslag ind til Bolius Idépris om at give deres gule murstenshus en ny facade i sortmalet træ. Allerede da parret købte huset i 2005, drømte de om at ændre facadeudtrykket.

indgangsparti

Foto: Morten Thun

Sort fremhæver det grønne

- Da vi trådte ind i huset første gang, var vi enige om, at en sort træbeklædning ville passe godt til huset. Vi synes, det fremhæver havens "grønne rum" godt, fortæller Christina Jørgensen.

Efter at have vundet førstepræmien på 250.000 kr. i Bolius Idépris 2006 for ideen om en helt ny såkaldt klimaskærm til huset, kunne familien gå i gang med at føre projektet ud i livet i april 2007. Tre måneder senere var de færdige.

Haven trak i positiv retning

Den allerede anlagte og velplejede have var en af de store årsager til, at Christina og Benny købte huset.

- Vi kan begge godt lide havearbejde, siger Christina.

- Og det er ikke nogen besværlig have. Den består mest af staudebede, som afløser hinanden. Haven blev anlagt af den ældre kvinde, som vi købte huset af. Farverne passede nøje sammen, da de begyndte at skyde op ad jorden i de forskellige bede, supplerer Benny.

Midt i haven står et stort, gammelt valnøddetræ og sætter prikken over i'et i den idylliske gamle have.

havebillederr.jpg

Foto: Morten Thun

Bedre isolering gav bedre indeklima

Samtidig med at hele facaden blev beklædt med miljøvenligt imprægneret træ, valgte familien at isolere hele huset med ekstra 5 centimeter mineraluld, så der i dag er 10 centimeter på alle facader. Desuden er ruderne i vinduerne lavenergiglas. Og det har haft en positiv indflydelse på indeklimaet.

- Vi har ikke det træk, der var før. Isoleringen og de nye vinduer har bidraget med et bedre indeklima, hvor temperaturen ikke svinger så meget, fortæller Benny.

Nye vinduer helt ned til gulvet

Mens de gamle vinduespartier ud imod haven først begyndte 70 centimeter fra gulvet, har parret valgt at lade de nye vinduer gå helt ned, for at få mere lys ind. Vinduerne er desuden delt op i nogle andre partier, end de var tidligere.

Huset set fra haven

Foto: Morten Thun

- I kraft af mere glas i vinduerne, giver det et større tilskud af varme, mens træerne i haven fungerer som solafskærmning, så det ikke bliver for varmt, forklarer Benny.

Familien forventer, at den bedre isolering og de nye ruder vil smitte af på varmeregningen.

- Alene det, at huset nu er blevet tæt på grund af nye vinduer, tror vi på, vi vil kunne mærke. Tidligere var nogle af vinduerne to lag enkelt glas, og nogle steder var det endda kun et enkelt lag glas, fortæller Benny.

Sort udenpå og hvidt indeni

Vinduer og døre har den gennemførte finesse, at alt hvad der kan åbnes har sorte rammer. Alle øvrige døre og vindueskarme er hvidlakerede.

- Det er helt bevidst, at vi har valgt at lave det indvendige hvidt og det udvendige sort, fortæller Benny.

- Når man ser haven gennem de sorte vinduesrammer bliver haven nærmest rammet ind, supplerer Christina.

udsigt fra stuen

Foto: Morten Thun

Var selv projektledere på ombygningen

Fordi både Christina og Benny er uddannet arkitekter turde de godt selv at købe byggematerialer. De indhentede selv tilbud på og sørgede for materialer som f.eks. vinduerne. På den måde, sparede de den avance, som en entreprenør ellers skulle have haft for at lave arbejdet.

Det gik ifølge Benny meget smertefrit.

- Vi valgte at bygge i foråret og vi var meget heldige med vejret. I kraft af vores fag havde vi også forberedt os grundigt. F.eks. havde vi lavet udbudsmaterialet så grundige som muligt, så håndværkerne vidste, hvordan alt skulle være.

En enkelt fejlleverance kom de dog ikke udenom.

- Enkelte vinduer blev leveret i den forkerte farve. Men det stod ligesom sort på hvidt på ordren, hvordan det skulle være, så det var ikke noget problem at få leveret nye vinduer. Det er, hvad der kan ske, mener Benny.

Tidsplanen holdt

Derudover gik Christina hjemme i byggeperioden og fungerede derfor som byggerådgiver.

- Det har nok gjort, at vi har taget nogen af problemerne i opløbet. Desuden har håndværkerne har været gode, roser hun.

Byggeriet begyndte 10. april og stod færdigt sidst i juni. Når det blev lidt forsinket, var det fordi, parret valgte at sætte bryggerset i stand i samme ombæring.

Anden etape udskudt til senere

Udover en ny facade til hele huset, indeholdt Christina og Benny vinder-idé også en tilbygning, der skal forbindes til det eksisterende hus med en glaskorridor. Men den etape venter familien med til børnene er blevet større, og de reelt får brug for pladsen.

- Vi har ikke brug for det i dag, så det bliver først nok om nogle år, vurderer Christina og Benny.

 

køkken

Foto: Morten Thun

Ovenlys over køkkenet

Renoveringen af facaden betød også nyt tagpap på taget med zinktagrender og ovenlys i badeværelset og køkkenet, som allerede var renoveret. Heldigvis, understreger parret i dag, for de nye ovenlys var egentlig taget af bordet af sparehensyn.

- Men da det gamle eternittag blev taget af, og lyset væltede ind, kom ovenlysvinduerne igen med i byggeplanerne.

Et af ovenlysene sidder over badeværelset, som ligger midt i huset. Her har parret valgt en model, som er regnsensitiv, så vinduet automatisk lukker, hvis det begynder at regne. Det betyder, at familien roligt kan lade vinduet i badeværelset stå åbent, når de forlader huset.

Frygter ikke at skulle male træværk

Familien Jørgensen

Foto: Morten Thun

De to arkitekter frygter ikke den udvendige vedligeholdelse af husets nye træfacade.

Ifølge producenterne skulle den vandbaserede maling kunne holde 15 år.

- Men holder den 8 år, så er det også fint. Så meget træ at male er der heller ikke, mener Christina.

Parret malede selv træet i første omgang, inden det blev sat op.

- Vi er glade for, at vi selv har været med til at lave noget. Det har været en stor tilfredsstillelse. Men samtidig har vi også kun haft weekender og sommerferie til rådighed, så der er grænser for, hvor meget vi har kunnet lave selv, erklærer Benny.

- Fra at have været det mest forfaldne hus på vejen, er det blevet fuldstændig, som vi havde forestillet os, supplerer Christina. 

Fakta om huset i Risskov

  • Huset er et et-plans typehus fra 1960'erne på 115 kvadratmeter, som er renoveret indvendigt med bl.a. nyt køkken og nye gulve.

  • Den seneste ombygning, som parret vandt penge til i Bolius Idépris 2006, omfattede en udskiftning af husets facade: Væggene er blevet beklædt med brædder, taget er blevet udskiftet til tagpap med zinktagrender og vinduer, og døre er blevet skiftet ud. Desuden er der blevet sat tre ovenlys i taget.

  • Forventet pris på ombygning: Tilbuddet lød på 250.000 kr.

  • Endelig pris på ombygning: Den endelige regning lød på 255.000 kr.

  • I huset bor arkitekterne Christina Møller Jørgensen (36 år) og Benny Ernlund Jørgensen (37 år) med deres to børn Johannes på 6 år og Anna på 3 år.

LÆS OGSÅ:Mursten