Fru Grøn: Drop rengøring med madvarer!

Citron som kalkopløser, natron i stedet for skurecreme eller ketchup til at pudse messing. Der findes mange husråd som involverer mad til rengøring, men er det virkelig en god løsning? Fru Grøn har set nærmere på de gamle husråd.

Bolius’ rengøringsekspert Fru Grøn har vurderet nogle af de mest udbredte husråd om at bruge madvarer til rengøring, og her er hendes vurdering. Foto: Tommy Verting

Bolius’ rengøringsekspert Fru Grøn har vurderet nogle af de mest udbredte husråd om at bruge madvarer til rengøring, og her er hendes vurdering. Foto: Tommy Verting

Kan du bruge natron i stedet for skurecreme, citron og cola til at opløse kalk og ketchup til at pudse messing?

Der findes rigtig mange råd om, hvordan du kan gøre rent med madvarer. Argumentet er ofte, at det er mere miljøvenligt uden kemikalier, og noget man alligevel har i skabet.

Men er det virkelig en god idé at bruge madvarer til rengøringen?

Bolius’ rengøringsekspert Fru Grøn har vurderet nogle af de mest udbredte husråd om at bruge madvarer til rengøring, og her er hendes vurdering.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Bagepulver og natron som skurecreme

Flere husråd anbefaler bagepulver til rengøring af termokander og vask eller til gryder med fastbrændt mad. Natron anbefales i husråd også til at fjerne terander i krus, smuds og dårlig lugt i køleskabet eller som erstatning for skurecreme og toiletrens.

Virker det?

Natron har en meget lille slibende effekt – som en meget blød skuresvamp. Bagepulver og natron har rigtig nok også en lille rengørende effekt. Når bagepulver kommes i væske og udvikler kuldioxid (CO2), bleger det farvestoffer i fx en termokande eller en hvid håndvask.

For at natron skal kunne udvikle CO2, skal der tilsættes noget surt. Bagepulver er neutralt, mens natron er basisk (pH9).

En blanding af natron og vand eller bagepulver og vand fjerner ikke kalk, så her skal der anvendes et middel med syre – og i praksis er en grundig børstning ligeså effektiv.

Fru Grøn anbefaler: Soda

Der skal IKKE anvendes et middel med skurrende effekt i hverken toilet eller på håndvasken. Når man sliber fx en kalkbelægning væk, vil det med tiden slide på overfladen, den vil blive lidt porøs, og der sætter sig smuds som er vanskeligt at fjerne.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Soda er et godt rengøringsmiddel til rensning af termokander, flasker og vaser. Drys det ned i kanden sammen med varmt vand. Det får smudset til at ”kvælde” dvs. bulne op, så det løsner sig fra overfladen. Når soda kommes i vand er det med til at binde kalken, så det bliver blødt. Det kan dog ikke opløse fastbundet kalk, men er god til at løsne andet fastgroet snavs.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Ymer og yoghurt som lugtfjerner

Nogle husråd anbefaler at smøre køleskab og fryser ind i ymer eller yoghurt for at fjerne dårlig lugt.

Virker det?

Smører du køleskab og fryser ind i ymer, vil det være næsten umuligt bagefter at rense alle revner og sprækker for rester - og så har du, i stedet for at rengøre, dannet grobund for skimmelsvamp.

Det er også både besværligt og dyrt at bruge ymer eller yoghurt til rengøring af køleskab og fryser.

Fru Grøn anbefaler: Ugentlig rengøring

Fru Grøn anbefaler, at du i stedet rengør køleskabet en gang om ugen med en mikrofiberklud opvredet i koldt vand. Tør det fx af, inden du sætter storindkøbet på plads.

Gør køleskabet grundigt rent en gang om måneden med en mikrofiberklud opvredet i en halv balje vand med et par dråber håndopvaskemiddel.

Hvis køleskabet stadig lugter dårligt, kan det afvaskes med Rodalon, som har en god lugtfjernende egenskab og derudover desinficerer.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Kaffegrums som lugtfjerner

Sæt en kop med kaffegrums i køleskabet for at tage en grim lugt, siger et husråd.

Virker det?

Bolius rengøringsekspert Fru Grøn har testet husrådet og må konkludere, at det er vanskeligt at vurdere, hvorvidt kaffegrums fjerner lugt i køleskabet.

- Min mand bruger det faktisk, men måske kaffen giver en rar duft, fremfor at fjerne den grimme, siger hun.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Fru Grøn anbefaler: Pak maden ind

Sørg i stedet for at pakke fødevarer ordentligt ind, inden de sættes i køleskabet og sørg for at rengøre køleskabet jævnligt, som beskrevet ovenfor, så lugter det ikke.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Cola til at fjerne kalk

Cola i toilettet kan opløse kalken, siger et husråd.

Virker cola mod kalk?

Cola, som er surt (pH 3), vil i nogen grad opløse kalk - hvis man har tålmodighed til eksempelvis at få en colavædet vatrondel til at sidde fast på området, der skal rengøres. Det er en besværlig proces, der skal bruges mange vatrondeller, og det er dyrere end et surt rengøringsmiddel.

Fru Grøn anbefaler: Et dagligt skrub!

Giv toilettet et dagligt skrub med toiletbørsten, specielt i kanterne. Rengør toilettet grundigt en gang om ugen med et miljømærket toiletrengøringsmiddel. Sidder der brune striber i toilettet, som er svære at rense af, så se linket herunder.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Citron som bakteriedræber, kalkløser og bleger

Et husråd siger, at citronsaft kan dræbe bakterier og bruges som rengøringsmiddel i køkkenet til fx skærebrætter samt på badeværelset. Efter sigende skulle saften fra 2 citroner også kunne fjerne lugten fra skraldespanden.

Virker det?

Citroner indeholder citronsyre (pH=2), der virker blegende og kalkløsende. På grund af den store surhed har citroner også en vis desinficerende effekt. Citroner er dog ikke egnet til at fjerne fedt, stivelse og proteinholdig snavs.

Bruger du friske citroner til rengøring, kan du heller ikke undgå at efterlade frugtkød og andre indholdsstoffer fra citronen – og det skal så efterfølgende fjernes med anden rengøring!

Vil du fjerne kalk fra brusekabinen med citron, skal du huske, at kalken i brusekabinen er bundet til fedt/sæberester, og citronsyren fjerner kalk, men ikke fedt og sæberester. Det er desuden en dyr og besværlig løsning at rengøre med citroner.

Fru Grøn anbefaler: Oldfruens vidunderblanding

Citroner til rengøring er spild af ressourcer, mener fru Grøn.

Kalkbelægninger fjernes bedst med et surt, miljømærket rengøringsmiddel - eller Oldfruens vidundermiddel, 2 dl håndopvask + 1 dl eddike – se linket herunder.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Ketchup og bernaisesovs som pudsemiddel

Ketchup og bearnaisesovs som pudsemiddel til kobber og messing, er også et af de husråd, du kan støde på.

At anvende bearnaisesovs og tomatketchup er uhygiejnisk, dyrt og ikke særligt klimavenligt, mener Fru Grøn.

Ketchup og bernaisesovs er fedtet, vanskeligt at fordele jævnt på metallet, og skal efterfølgende vaskes af med opvaskemiddel. Fru Grøn har afprøvet metoden og vurderer, at metallet bliver lidt lysere - men det bliver ikke flot blankt og skinnende.

Foto: Tommy Verting

Foto: Tommy Verting

Fru Grøn anbefaler: Gammeldags pudsemiddel

Brug et godt gammelt pudsemiddel som Brasso eller Bistro. Pudsemidlerne er skrappe men de eneste rigtig effektive, hvis metallet skal være skinnede.

Ekstra tip: Brug en gammel strømpe til pudsearbejdet, så er det nemmere at pudse to sider på én gang.

Fru Grøns 4 rengøringsråd

I stedet for at bruge madvarer til rengøring, anbefaler Fru Grøn, at du generelt gør følgende:

 1. HOLD rent i stedet for at GØRE rent. Skrub fx køleskab og toilet jævnligt.
 2. Fjern smuds manuelt. Brug en tandbørste, mikrofiberklud, skuresvamp etc. Så bruger du ikke kemikalier.
 3. Brug rengøringsmidler, der er målrettet opgaven - skal du fx fjerne kalk, skal du bruge syre. Er det fedt, sukker eller proteiner, skal du bruge sæber som opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel. Er det farve, skal du bruge noget med blegende virkning.
 4. Brug miljømærkede rengøringsmidler, der er produceret med omtanke for miljø, sundhed og kvalitet. Læs mere om miljømærkede rengøringsmidler her.
 5. Undgå at blande rengøringsmidler selv, med mindre du har kendskab til kemien bag rengøringsmidler. Blander du fx syre og base ophæver de hinandens virkning, og blander du klorholdige rengøringsmidler med syreholdige, dannes der giftig klorgas.

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

 • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
 • Født i 1951
 • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
 • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
 • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
 • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
 • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab