Fru Grøns 3 bud til den absolut bedste rengøring

Der er 3 rengøringsbud, du altid skal huske, for at få den bedste rengøring med færrest muligt kemikalier. Se Bolius’ rengøringseksperts 3 rengøringsbud her.

Brug en blanding til baderummet, der både kan fjerne kalk og fedtbundet snavs. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

God rengøring handler for Bolius’ rengøringsekspert fru Grøn om at:

 • Rengøre effektivt
 • … med mindst mulig brug af kemikalier
 • … uden unødig spild af penge

Derfor følger hun altid selv disse 3 rengøringsbud.

Fru Grøns 3 rengøringsbud

1.    HOLD rent frem for at GØRE rent.

Hvis du gør rent ofte, ca. hver uge, så behøver du kun vand, en mikrofiberklud, og måske lidt opvaskemiddel til det meste.

Væn dig til at bruge børsten i toiletkummen hver morgen og brug fx en mikrofiberklud eller en svamp 2 gange om ugen til håndvasken, så behøver du ikke rengøringsmidler. Du kan også bruge et blidere rengøringsmiddel som opvaskemiddel en enkelt gang om ugen.

Brune striber i toilettet

Væn dig til at bruge toiletbørsten en gang om dagen. Foto: Tommy Verting

2.    Fjern smuds med knofedt

Skrub så vidt muligt skidtet væk med fx en skrubbe, tandbørste, mikrofiberklud, skuresvamp etc., uden rengøringsmiddel. Så undgår du unødig brug af kemikalier.

3.    Brug IKKE universalrengøringsmiddel til alt

Når du gør grundigere rent, kan du bruge et rengøringsmiddel, men brug et, der er målrettet det snavs, du vil fjerne. Brug ikke et universalrengøringsmiddel til alt, for så bruger du unødig mange kemikalier. Hvis det kun er én slags smuds, fx kalk, du skal fjerne, så brug noget der fjerner kalk - og ikke et universalrengøringsmiddel, klorprodukter eller andet antibakterielt middel.

Sådan vælger du det rigtige rengøringsmiddel

 • KALK: Brug syreholdigt middel mod kalk, fx fortyndet eddikesyre (32 %).
 • FEDT: Brug vaskeaktive stoffer som opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel mod fedt, sukker, madrester, fedtefingre og andet blandet smuds.
 • FARVE: Brug blegemiddel mod farve fx, Na-percarbonat (i hvidvaskemidler), brintoverilte eller citronsyre.
 • KALK + FEDT: Brug en blanding til baderummet, der både kan fjerne kalk og fedtbundet snavs. En god blanding er 2 dl håndopvaskemiddel blandet med 1 dl klar husholdningseddike eller ¼ dl eddikesyre.

LÆS OGSÅ: Rengøring af boligen

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

Anne Grete Rasmussen, kendt som Fru Grøn, er rengøringsekspert i Bolius. Foto: Tommy Verting

 • Uddannet husholdningsøkonom og master i sundhedspædagogik. Tidligere projektleder hos Statens Husholdningsråd og lektor på Ankerhus, University College, Sjælland.
 • Foredragsholder og selvstændig konsulent inden for grønt husarbejde.
 • Rengøringsfilosofi: Hold rent frem for at gøre rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Læs alle rengøringstips

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Anne Grete Rasmussen, Husholdningsøkonom og rengøringsekspert

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab