fugt i murværk pga. udsat placering

Jeg har et hulmuret murstenshus fra 1929 i første række ved den jyske vestkyst. Det er hulmursisoleret. På indvendige vægge er der problemer med udblomstringer af saltpeter. De er aktuelt vandskurede. Vi vil gerne have pudsede glatte vægge, men er bekymrede for nye udblomstringer/løst puds.

Skal man:

1. efterisolere udvendigt med ny facadebeklædning og hvilken?

2. Imprægnere murværket efter omfugning

3. Bruge indvendig imprægnering med vandex ell. lign

4. Andre forslag?

vh. Rasmus K.

Hej Rasmus
Udblomstringen af salpeter (eller kalk) er meget normalt for huse fra 1929, hvilket typisk skyldes den manglende fugtsikring som ikke nede mellem fundamentet og selve murværket. Det kan dog også skyldes andre forhold, såsom et generelt opfugtet murværk. Jeg læser lidt mellem linjerne af din beskrivelse af murværket udvendigt ikke i en for god stand, og hermed kan der faktisk trænge betydelige mængder vand/fugt ind igennem murstenene - særligt hvis huset ligger udsat som man i den grad må betegne den jyske vestkyst.
Vand der trænger ind igennem ydermuren, kan derefter opfugte hulmursisoleringen, som blot fungerer som en svamp der holder på fugten, og dermed også giver problemer indvendigt.
Jeg ville som udgangspunkt, før jeg gjorde noget som helst tage en sten ud, (nederst) og kontrollere isoleringen og forholdene derinde før man gjorde noget videre.
Men ellers, så er jeg generelt mest tilhænger af forslag nr. 1 med den udvendige isolering. Dette vil give en optimal beskyttelse af det gamle murværk, og ikke mindst give jer et godt, tæt og varmt hus.
Er dette ikke en mulighed, (der kunne være mange årsager) så er en udvendig imprægnering af det ny-restaureret murværk en ganske god løsning også – og med ny-restaureret mener jeg, at hvis murværket er i en generel ringe stand, som kan man ikke ”lappe” huset med en imprægnering, murværket og særligt fugerne skal være gode og tætte først.
Fælles for alle løsninger, isolering eller imprægnering er dog at årsagen til fugten i væggen fjernes først, og hvis isoleringen i hulmuren er fuldstændig mættet i fugt, så skal det fjernes/udskiftes først.
Du skal ikke bekæmpe problemet indefra med en indvendig imprægnering.
Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab