Sol eller solafskærmning – det er et svært dilemma. På den ene side vil vi gerne have så meget sol og dagslys som muligt ind i vores hjem, og derfor elsker mange deres store vinduespartier, der især hos mange nybyggere udgør hele vægpartier af huset. 

På den anden side ønsker vi ikke så meget lysindfald, at vi konstant blændes, rummene bliver overophedede, eller fremmede på gaden kan følge med i vores privatliv. 

Løsningen er at skærme af for lys, sol, varme og nysgerrige blikke i afmålte doser og i en stil, som understreger resten af hjemmets indretning. Men det kan være sin sag at finde afskærmning, der er en lækker tilføjelse til boligens indretning – og ikke en tilfældig og middel løsning. Men nu er nye gardintider på vej. 

Solfafskærming på en ny, spændende måde

Længe har tendensen været lyse, diskrete gardinløsninger i form af rullegardiner, persienner eller neutrale hvide stofgardiner, som praktisk kan lukke solen ude uden rent designmæssigt at tage opmærksomhed. 

Den tid synes nu at være forbi, for solafskærmningsfirmaer rundt om i landet melder om en ny overordnet tendens, hvor farver, volumen og nye teknikker skruer op for mere spændende måder at skærme af for solen på. En tendens, der hænger sammen med boligmoden, som lige nu dikterer lounge- og eksklusiv hotelstil med fuldt blus på fede tekstiler og kraftfulde farver på vægge, gulve og møbler.

Galleri: Få tips til solafskærmning

Velourlange gardiner hitter som solafskærmning

På stofgardinfronten fortæller Design- og marketingschef Helle Vendal fra tekstilfirmaet Pagunette, at stilen med farvede, tungere og gerne lange gardiner begyndte at dukke op i smarte interiørmagasiner, men i dag er tendensen blevet manifesteret hos forbrugerne. 

- Vi ser, at flere kombinerer forskellige gardiner lag på lag, så du fx har et lyst, transparent gardin inderst, og et mørkt, tykkere tekstilgardin, gerne i velour, yderst, der pynter om dagen og lukker helt af for lyset om natten.

Helle Vendal tilføjer, at der ikke er tale om nervøs velour, men den eksklusive, loungeagtige af slagsen, som ses på dyre hoteller. 

Stofgardiner fra loft til gulv

En anden tendens er, at stofgardiner i dag går helt fra loftet og ned til gulvet. Det gør 2 ting ved et rum, fortæller Helle Vendal: 

- Rent optisk får de lange gardiner rummet til at se større ud, selv helt små rum. Især, hvis gardinerne også går ud i bredden, så hele væggen så at sige bliver klædt på med stoflighed. En anden fordel er, at de store, tunge gardiner giver en god akustik.

Tekstiler af hør på vej frem

Helle Vendal råder til at få syet gardinerne, så de passer perfekt til hvert enkelt rum, men til gengæld vælge ensfarvede tekstiler for at gøre løsningen mere tidløs. 

- Der er klart også en tendens til, at tekstiler med hør iblandet bliver mere populære. Det skyldes, at de er lette og halvvejs transparente, så vi lukker af uden at lukke al lys ude. Hør har samtidig en stoflighed og struktur, som passer godt ind i en moderne indretning, hvor vi godt kan lide at bo minimalistisk, men med materialer, der er meget sanselige og vidner om kvalitetshåndværk eller natur stoflighed.

Flere køber skræddersyede gardiner som solafskærmning

Hos firmaet Livingart startes motoren i gardinbussen mange gange om ugen for at køre på uforpligtende kundebesøg. Ofte ender besøgene dog med bestillinger, for flere og flere danskere bruger penge på skræddersyede gardinløsninger, der passer perfekt til boligens rum, og som har en bedre kvalitet og holdbarhed, end den du kan købe dig til i Jysk og IKEA. 

Det siger i hvert fald marketingskoordinator Brian Mouritsen i Livingart. 

- Vi sælger mest af reel solafskærmning i form af persienner, rullegardiner og foldegardiner, men vi oplever også en stigning i salget af stofgardiner og gerne med farve. Nogle vælger så løsningen med at kombinere rullegardiner eller persienner med pyntegardiner i stof. Det vil sige stofgardiner, der ikke kan nå hinanden på midten, men kun sidder i hver sin side af vinduet for at pynte, og til gengæld ikke fylder så meget, da du jo så ikke behøver så meget stof.

Kombigardiner holder på varmen

En af de nyere opfindelser inden for solafskærmning er de såkaldte kombigardiner, duoruller eller multishades, der er en krydsning mellem en persienne og et rullegardin.

Her har solafskærmningen et dobbelt stoflag, hvilket gør gardinerne klimavenlige. For om vinteren holder det dobbelte stoflag bedre på varmen, og om sommeren bliver der lukket mindre varme ind.

Automatiske topdown-bottomup-gardiner

Et andet nyere tiltag er topdown-bottomup-gardiner, der hænger på lodrette wires, og som kan trækkes oppefra og ned eller nedefra og op og således hænge midt i vinduet, så der lukkes lys ind både under og over gardinet. De nye typer af solafskærmninger kan fås i modeller, der er automatiserede, så du kan styre, hvornår der skal trækkes for eller fra, hvor meget og hvor lidt, og alt sammen dirigeret trådløst fra fx din Ipad eller mobiltelefon. 

Lyssensor ruller rullegardiner op

Gardinerne kan også være så automatiserede, at du ikke behøver at kigge ud ad vinduet for at vurdere, om det er tid til at trække rullegardinerne op. Det klarer en lyssensor selv. 

Det er smart i forhold til at kunne regulere varmen blot ved hjælp af mængden af solafskærmning, selv om du sidder på kontoret. Den automatiserede løsning kan også virke præventiv i forhold til indbrud, fordi dit hjem ser beboet ud i alle dags- og nattetimer, selv om du måske er på ferie i Sydfrankrig, fortæller Brian Mouritsen.

Solafskærmning – hvilke muligheder?

Skærm af udefra

Det koster omkring fem gange mere at nedkøle en bolig end at varme det op. Derfor er det økonomisk og energimæssigt bedst at bremse varmen i at trænge ind. De mest gængse metoder er: 

  • Markise, virker som et halvtag på terrassen, der hygger og forhindrer aftendug i af falde på havebord og stole, men er sensitive overfor blæst og regn. Markiser betjenes enten manuelt eller automatisk.
  • Solfilm, sættes ind- eller udvendigt på ruden og fungerer som en slags solbrille med en let toning, der hindrer op mod 80 procent af solenergien i at komme ind i rummet. Solfilm hindrer også blænding, og at inventaret falmer.
  • Screens, reflekterer solens stråler, før de når glasset, så varmen ikke trænger ind I rummet, og dermed giver et bedre indeklima. Screens kan betjenes enten manuelt eller automatisk.  

Skærm af indefra

De indendørs løsninger er måske ikke så effektive til at holde varmen ude, men er til gengæld oftest billigere og holder længere, fordi de ikke slides af vejr og vind. De mest oplagte er:

  • Persienner, rullegardiner, lamelgardiner, foldegardiner og traditionelle stofgardiner. Inden for de sidste par år er der udviklet nye gardintyper, der gør det muligt at placere fx rullegardiner, hvor du vil i et vindue og på den måde få en mere fleksibel lysafskærmning.

Kilder: Garant.nu, Pagunette.dk, Bolius.dk, Livingart.dk