Indhold i denne artikel

Gipslofter

Et loft af gipsplader er billigt, og hvis du spartler og maler loftet, får det en jævn overflade uden synlige samlinger. Gipsloftet ligner meget et klassisk, pudset loft.

Et gipsloft kommer let til at ligne et klassisk, pudset loft.

Hvad er et gipsloft?

Et gipsloft er lavet af gipsplader, som er sat op på et skelet af træ eller stål. Gipspladerne er lavet af 13 mm gips, der er beklædt med et lag papir på begge sider. I siderne er der lavet kanter, så pladerne kan stødes helt op imod hinanden, og overgangen kan spartles og males, så man ikke kan se samlingerne.

Hvorfor vælge et gipsloft?

Gipslofter bruges i 90 procent af alle nybyggede huse i dag. Årsagen er, at gipslofter er billige, men også at de har en pæn, ensartet overflade, som minder meget om et klassisk, pudset loft.

Rent æstetisk virker loftet enkelt og elegant. Når gipsloftet er sat op, fremstår det med en jævn og ensartet overflade uden revner, buler eller samlinger.

Du kan også godt få et loft med friser, bånd, buer eller andet finurligt, når du bruger gips. Gipsen er meget nem at forme og arbejde med. Der kan også sættes spots i loftet, der fremhæver frisen eller andre detaljer i loftet.

Hvad koster et gipsloft?

Gipspladeloftet er et af de billigste materialer, du kan vælge til loftet, både når det gælder indkøb af materialer og udgifter til at få arbejdet udført af en håndværker.

Gipspladerne koster ca. 150 kr. pr. kvadratmeter. Hvis du skal have en håndværker til at udføre arbejdet, koster det ca. 200 kr. pr. kvadratmeter ekstra (priser inkl. moms, maj 2008).

Hvilke fordele og ulemper har gipslofter?

Fordele

  • Et gipsloft minder meget om et klassisk, pudset loft.
  • Loftet er enkelt, elegant, ensartet og uden forstyrrende detaljer.
  • Gipspladerne er meget hurtige at montere, spartle og male.
  • Gipslofter er brandsikre.
  • Det er relativt let at sætte gipsplader op selv.
  • Et gipsloft er let at gøre rent, da det kan vaskes over med en opvredet klud.

Ulemper

  • Gips er et forholdsvis tungt materiale, så det er vigtigt, at det eksisterende loft samt etageadskillelsen er stærkt nok til at bære vægten af gipsloftet. Hvis du er i tvivl, kan du søge råd hos en tømrer, en byggetekniker eller en ingeniør.

Hvordan monterer du et gipsloft?

Det er relativt enkelt at opsætte et gipsloft, så det kan godt udføres som gør det selv-arbejde, hvis du ikke er alt for fummelfingret.

Du skal blot være klar over, at det er tungt arbejde, især når pladerne skal løftes op. Derfor kan det godt betale sig at leje eller låne en pladehejs. En pladehejs er en slags "elevator", som gipspladerne lægges op på, så de kan hejses op til loftet og skrues fast. Det kan også godt betale sig at have et par bukke, som du kan have gipspladerne liggende på, så du har dem i en mere behagelig arbejdshøjde.

Før du kan montere selve gipsloftet, skal du først etablere et underlag af brædder (spredt forskalling), som gipspladerne kan skrues fast i. Man anvender typisk brædder af fyrretræ, der måler 25 x 100 mm. Brædderne skrues fast i de bærende bjælker i loftet, så de sidder med 300 mm's afstand fra midten af det ene bræt til midten af det næste bræt. Det er vigtigt, at denne konstruktion af brædder er jævn og i vater, så gipspladerne ikke kommer til at ligge skævt.

Hvis du gerne vil skjule de ledninger, der skal føres til loftslamperne, kan du føre dem mellem forskallingsbrædderne. Ledningerne skal føres inde i et elektrikerrør, for at det er lovligt og sikkert.

Når du skal skrue gipspladerne fast i forskallingsbrædderne, skal du starte med de hele plader. De felter, der derefter er tilbage, skal dækkes af gipsplader, som du har skåret til. Gipspladerne streges op med blyant på forsiden og ridses derefter der, hvor der er spartelkant og ingen tekst. Da gipspladerne består af to lag papir med gips imellem, skal du også ridse pladen på bagsiden. Herefter kan du brække pladerne fra hinanden.

Det er bedst at montere to lag gipsplader på loftet. Det andet lag sættes forskudt op i forhold til det første lag, så der ikke bliver overlappende samlinger. Du kan være heldig, at det går fint med ét lag, men du risikerer, at der opstår revner i samlingerne mellem gipspladerne.

Det er lettest, hvis du ikke lægger gipspladerne helt tæt op til væggen ude langs kanten. Hvis du lægger pladerne med en afstand til væggen på 5-10 mm, kan du bagefter fuge samlingerne med akrylfuge, så loftet bliver helt tæt. På resten af loftet skal pladerne ligge helt tæt op ad hinanden, så samlingerne bliver usynlige.

Derefter skal loftet spartles og males, så samlingerne mellem pladerne bliver usynlige. Herefter er gipsloftet færdigt.

Hvilke størrelser fås gipsplader i?

Gipsplader fås normalt 90 cm og 120 cm brede. De smalle plader på 90 cm er meget almindeligt brugt, fordi de er nemmere at arbejde med.

Pladerne fås i standardlængder fra 1,80 til 4,20 meter med spring i målene på 30 cm, dvs. 1,80 meter, 2,10 meter osv.

Plader, der er mere end 3,60 meter lange, er meget besværlige at have med at gøre, og de kræver særligt håndelag. Normalt arbejdes der med plader i længderne 2,40 meter og 2,70 meter.

Kan du bruge gipsplader, når du skal renovere et ældre loft?

Gipsplader er også gode, hvis du skal renovere et ældre pudset loft eller et loft af profilbrædder. Det er relativt nemt at montere et gipsloft under det gamle loft.

Fremgangsmåden er den samme, som hvis du monterer et nyt loft. Husk at sætte en dampspærre op på det eksisterende loft, før du monterer forskallingsbrædderne.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kilder:

EBST, Erhvervs- og Byggestyrelsen
Bygningsreglement BR10

Henvisninger:
Læs mere om krav til lofter i Bygningsreglement BR10

Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab