Giv busken én på bærret

Bærbuskene er rykket talstærkt ind i de danske haver, og det er med god grund. De er nemme at holde, de pryder i haven, og så forkæler de dine smagsløg. Få gode råd til, hvad du kan gøre for at få masser af bær på busken.

Danskerne har igen fået smag for at dyrke egen frugt og grønt, og det kan ses på bærbuskenes popularitet, der er steget eksplosivt gennem de seneste år. Det hjælper selvfølgelig, at bærbuske er lette at holde. Du kan få et stort udbytte, uden en masse pasning og pleje.

Minimumshøst fra de 5 populæreste
Hindbær1-2 kg pr. busk
Blåbær 2-3 kg pr. busk
Solbær3-5 kg pr. busk
Stikkelsbær5-8 kg pr. busk
Ribs5 kg pr. busk

- Bærbuskene skal bare have noget velnæret jord, en årlig gang blandingsgødning i april måned, og så skal de beskæres, hvis du vil have mange, gode bær på busken, oplyser gartner Ole Pedersen, ejer af planteskolen Vester Skovgård, som producerer og sælger frugttræer og -buske til professionelle frugtavlere.

Hvis du køber bærbuske i potter, kan du plante dem hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Buskene er nemlig meget robuste, og de kræver kun vanding det år, du planter dem.

Beskæring giver mange bær

Beskæringen er dog vigtig. Den sikrer mere velsmagende bær i større mængder, og så er beskæringen med til at holde din busk sund og fri fra sygdomme.

- Beskæringen giver busken lys og luft, og det er med til at give mange flere bær. Og så er det vigtigt at beskære grenene helt ned til basis, altså så tæt på jordoverfladen som muligt, da det er her sygdomssmitten sidder, fortæller Ole Pedersen.

Det bedste tidspunkt for beskæring er, når du plukker bærrene. For jo hurtigere du beskærer, jo flere kræfter vil der være til de nye skud, og jo mere frugt vil du få året efter.

Ekspertens gode råd

Gartner Ole Pedersen lever af at sælge frugttræer og -buske til professionelle frugtavlere. Her er hans gode råd til bærbuske i haven og alt du behøver vide om dem.

Solbærgren.

Solbær er lette at dyrke, og bærrene er meget sunde.

Hindbær.

Der er fordele ved at vælge efterårshindbær.

grønne stikkelsbær

Du kan få både grønne og røde stikkelsbær.

Solbær (Ribes nigrum)

Er lette at holde, og bærrene er voldsomt sunde. Der er ikke så mange, der kan lide at spise bærrene direkte fra busken, så de kræver lidt flere forberedelser. Men du kan lave den lækreste marmelade, saft og lignende af solbær.
Bær: Det sorte bær er kendt for sin sundhed. Det indeholder A-, B-, og E-vitamin, kalcium, jern og har et stort C-vitaminindhold.
Busk: Buskene kan blive op til et par meter høje og brede, men gennem beskæring kan de bevares som små buske, der højst bliver en meter i højden og bredden.
Dyrkning: Let at dyrke, god muldjord, sol.
Beskæring: 3. års grene beskæres ved basis, når bærrene plukkes.
Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Hindbær (Rubus Idaeus)

Ole Pedersen anbefaler efterårshindbær. Du kan f.eks. vælge den røde Polka eller den gule Fallgold, der er utrolig nemme at holde. De bærer på 1 års skud og bærer frugt frem til, frosten kommer, og så gør den sene modning, at der ikke kommer orm i bærrene.
Bær: Røde eller gule bær, der kan spises fra busken eller bruges til syltetøj, saft og lignende. Busk: Hindbær er det, man kalder en halvbusk, da grenene højst bliver 2 år gamle. De nye, tynde grene gør opbinding nødvendigt, da grenene ellers vil ligge hen ad jorden.
Dyrkning: Let at dyrke, god muldjord, sol.
Beskæring: 2. års grene beskæres ved basis, når bærrene er plukket.
Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Stikkelsbær (Ribes uva-crispa)

Har været total overset, men det er et dejlig bær at spise direkte fra planten, når det er modent. De grønne, umodne bær kan smage skønt i grød og kompot. Hvis du ikke bryder dig om buskens torne, kan du vælge en tornefri sort som Larell eller Tatjana.
Bær: Grønne eller røde bær, der både kan være sure og søde og er særlig gode i madlavning. Rig på C-vitamin.
Busk: Den eneste bærbusk, der normalt findes i handelen på stamme. Stammen er normalt omkring 1 m høj.
Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol og lidt skygge.
Beskæring: 3. års grene klippes af ved basis, når bærrene er plukket.
Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Blåbær (Vaccinium corymbosum)

Er blevet meget populære. Bærrene kan plukkes og spises frisk fra busken, og de smager skønt. Du kan allerede få bær den første sommer, hvis du køber en stor busk, så du er garanteret en hurtig succes. Med de new zealandske sorter Reka og Hortublue Poppins kan du slippe for at lave surbundsbed, da de godt kan trives i god, dybmuldet jord.
Bær: Blå bær, der kan spises fra busken og er rig på A- og C-vitamin og antioxidanter.
Busk: ½ til 1½ meter høj busk med hvide eller rosa klokkeblomster i april.
Dyrkning: Let at dyrke, kræver surbundsbed, sol eller halvskygge.
Beskæring: Vokser langsomt og kræver ikke meget beskæring. 3-4 års grene klippes af. Antal planter: Mindst 2 forskellige sorter med samtidig blomstring (fremmedbestøvende).

Ribs (Ribes rubrum)

Bær: Røde eller hvide bær, der hænger i store klaser. Kan spises direkte fra busken eller som rysteribs, men bruges ofte i gele eller saft.
Busk: Buskene kan blive op til et par meter høje og brede, men gennem beskæring kan de bevares som små buske, der højst bliver en meter i højden og bredden.
Dyrkning: Let at dyrke, god muldjord, sol og lidt skygge.
Beskæring: 3. års grene beskæres ved basis, når bærrene plukkes.
Antal planter: 1-2 planter (både selv- og fremmedbestøvende).

Du kan både bruge bær og blomster fra hyldebusken.

Tyttebær er bitre, men gode til madlavning.

5 anderledes bærbuske

Brombær (Rubus fruticosus)

Bær: Store, sorte bær, der kan spises fra busken eller bruges til syltetøj, saft og lignende. Busk: Kræver opbinding ved espalier for ikke at blive et vildt, stikkende krat.
Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol. Beskæring: 2. års grene beskæres om efteråret, når bærrene er plukket.
Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Hyld (Sambucus nigra)

Bær: Gullighvide blomster og røde klaser bær. Både blomster og bær er velsmagende som saft. Busk: Flot prydbusk, der kan blive op til 5-8 meter høj. Beskæringen afgør, om hylden forbliver busk eller vokser sig til et træ.
Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol.
Beskæring: 3-4 års grene klippes af, når bærrene er plukket.
Antal planter: Mindst 2 planter med samtidig blomstring (fremmedbestøvende, hvis du vil have bær).

Tranebær (Vaccinium macrocarpon)

Bær: Bærrene er dybt røde og bruges mest til syltetøj og saft. Har en gavnlig effekt på blærebetændelse hos kvinder.
Busk: 5-20 cm høj stedsegrøn busk, der bruges som bunddække.
Dyrkning: Let at dyrke, kræver surbundsbed, sol eller halvskygge.
Beskæring: Kræver ingen beskæring.
Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Tyttebær (Vaccinium vitis-idaea)

Bær: Kuglerunde, røde små bær, der har en bitter smag, men er gode til syltetøj.
Busk: En stedsegrøn dværgbusk, der er 10-30 cm høj og bruges som bunddække.
Dyrkning: Let at dyrke, kræver surbundsbed, sol eller halvskygge.
Beskæring: Kræver ingen beskæring, men kan klippes ned til 5 cm over jorden med en hæksaks.
Antal planter: 1 plante (selv- eller fremmedbestøvende).

Surbær (Aronia melanocarpa)

Bær: Sorte bær, der ligner solbær. Bærrene har ingen smag, men er rig C- og E-vitaminer, mineraler og antioxidanter og har en stærk rød saft.
Busk: 1½-2 meter høj busk med grønne blade, der har blomstring i store, hvide blomsterskærme i maj-juni og en høstkolorit fra sidst i september til løvfald i november. Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol.
Beskæring: Grene ved jorden fjernes helt ved basis, når frugten er plukket. Surbær tåler beskæring hele året.
Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab