Sådan får du en hængekøje i haven

  • Anskaf dig to stolper på 3 meter med mindst 12 cm i diameter.
  • Stolperne kan fx være af træsorten robinia, men også bare af trygimprægneret træ fra det nærmeste byggemarked.
  • Brug et pælebor og grav stolperne en meter ned med en afstand på ca. 4,5 meter.Fyld helt tørt grus (ikke strandsand) ned i hullet. Sørg for, at stolperne står helt lodret.
  • Læg et tov dobbelt omkring stolperne, sæt evt. et søm i stolpen, hvis tovet ryger ned.
  • Fastgør hængekøjen i tovet i en højde, så den vil gå den højeste voksne i familien til ca. midt på låret. Når du lægger dig i den, vil den give sige ca. 10-20 cm mod jorden.

Kilder: Producent af danske hængekøjer Jan Koch, legepladshængekøjen.dk, og importør af hængekøjer, Kaj Ellegaard, haengekoje.dk

To stolper i jorden, lidt reb og en hængekøje. Og vupti, så har du et godt legeredskab i haven. Mens hængekøjer tilbage i bedsteforældre-generationen primært blev brugt til at få sig en god siesta i, har mange danskere nu en hængekøje i haven møntet til leg. Hængekøjet på altaner bliver dog primært brugt til at slappe af med en god bog eller musik i øret.

Mange forældre har oplevet, hvordan en hængekøje kan bruges som et naturligt legeredskab, der styrker motorikken for deres børn. Børnene kan bruge hængekøjen til alt fra tumleplads til et afslapningsted med vennerne. 

Hvad kræver det at få en hængekøje i haven?

Det er ikke nødvendigt at have store træer i haven for at anskaffe sig en hængekøje.

Det oplagte er at få fat i to runde stolper med en længde på tre meter og så grave dem ned med ca. 4,5 meters mellemrum. Med to stykker tov forbinder du hængekøjen til stolperne, og så har du et populært hænge ud-sted for hele familien.

Skal I have en rigtig oase med plads til hele familien på en gang, sætter I tre stolper i en ligebenet trekant, og så kan I hænge tre hængekøjer op.

Hængekøjer på stativ egner sig ikke til leg

Det store spørgsmål er så, hvor i haven du gerne vil placere hængekøjen? Det kommer an på, om du er til skygge eller sol. Eller måske vil du placere hængekøjen et sted, der har begge dele?

Det er også muligt at få en hængekøje på et stativ, hvis I gerne vil kunne flytte hængekøjen rundt i haven, fx efter den bedste skyggeplads.

En hængekøje på stativ er dog ikke er til leg. Hvis der skal kunne gynges vildt i den, må der ikke være noget under hængekøjen, som børnene kan gynge ind i, og det vil der være i hængekøjer på et stativ.

Sådan får du mest ud af din hængekøje

  • Hvis du vælger en almindelig model af bomuld, bør du tage den ind om aftenen og i regnvejr.
  • Opbevar hængekøjen tørt.
  • Flere modeller er lavet af materialer, der kan tåle al slags vejr.
  • Hvis hængekøjen blot er støvet, vil støvet drysse af. Alle hængekøjer kan dog blive plettede af fx af fugleklatter, eller hvis de er placeret under et kirsebærtræ.
  • Ved decideret snavs vil de fleste hængekøjer kunne tåle at blive vasket enten ved pletvask eller i vaskemaskinen på 40 grader - se efter en vaskeanvisning.

Skal du vælge brasiliansk, mexicansk eller dansk hængekøje?

Når du skal vælge hængekøje, skal du også beslutte dig for, hvilken model du vil have. Skal det fx være en brasiliansk stofhængekøje, en mexicansk nethængekøje eller en dansk produceret hængekøje af sejldug?

Det afhænger igen af, hvordan du vil bruge hængekøjen. I en mexicansk nethængekøje lufter det godt, og den giver en rigtig god komfort. En brasiliansk hængekøje er lidt mere lun i det og er bedre til leg og tumleri, fordi den er i et helt stykke stof.

Den europæiske tradition er en hængekøje med en buet gavl i hver ende og så et stykke sejldug spændt ud imellem. Det giver en hængekøje med en stor styrke og en god stabilitet. En sådan hængekøje kan man ikke lige falde ud af.

Hvad koster en hængekøje?

En tommelfingerregel lyder, at du får en god hængekøje, hvis du investerer mere end 500 kr.

Og betaler du 750-1.000 kr., får du fat i en rigtig god hængekøje. Hvis du anskaffer dig en billig model, får du en af et mindre stærkt materiale.

Du skal dog nok investere mere, hvis du gerne vil have en hængekøje af kvalitetsmaterialer, som holder hele livet, og hvor arbejderne, der producerer hængekøjen, får en god pris for deres arbejde.

Det kan eksempelvis være ca. 3.500 kr. for en god hængekøje til haven. En legepladshængekøje koster i omegnen af 2.000 kr. 

Hængekøjer og sikkerhed

  • Små børn, der er placeret i hængekøjen, bør holdes under opsyn hele tiden.
  • Hvis barnet selv kan kravle op i hængekøjen, lærer de som regel også hurtigt at komme ned igen.
  • Placér hængekøjen, så børnene ikke gynger ind i noget.
  • Hængekøjer på stativ egner sig ikke som legeredskab.
  • Leg i hængekøjer træner labyrint-sansen hos børn.