Gode råd, når du skal male indendørs

Find ud, hvordan du bedst dækker gulv og møbler af, og hvilken temperatur og lys, der er bedst at male i.

Før du begynder at male din stue, dit soveværelse eller andre indendørs rum, så bør du altid sørge for at dække godt af, så du slipper for maling på gulv og møbler.

Malermester Birgit Borre Larsen afdækker selv alle flader og ovenpå fodpaneler, før hun går i gang med at male. For malermester Peter Thylander er der et fast mønster.

- Jeg lægger papir hele vejen rundt langs vægge og paneler, fordi papir kan tapes fast. Og jeg lægger plastik i midten, hvis loftet skal males. Jeg glider let på plastik, og papir er behageligere at gå på, siger han.

Papir duer ikke som afdækning på tæppe

Birgit Borre Larsen anvender helst papir på trægulve eller på linoleumsgulve.

- På tæpper bruger jeg aldrig papir. Det bliver helt blødt, og der kommer let for mange huller i. Og så dækker det jo ingen ting. På hårde gulve er det noget andet, for der kan du sætte det fast, forklarer hun.

Flyt møbler ind på midten, når du skal male

Hvis du skal male i stuen, så dæk gulvtæppet til med plastik.

Hvis du skal male i stuen, så dæk gulvtæppet til med plastik.

Både Birgit Borre Larsen og Peter Thylander flytter møblerne ind på midten, når de skal male.

- Så kan vi række ind over dem med malerstangen, når vi maler loftet, siger Peter Thylander.

Gode råd, når du skal male indendørs

  • Kan du ikke male i dagslys, så brug enten ovenlys eller arbejdslys med eksempelvis 200 watt.
  • Er du tvunget til at arbejde i kunstigt lys, så kontroller altid arbejdet for fejl og mangler i dagslys næste dag.
  • Mal helst i 20 grader.
  • Når du flytter møbler ind på midten, så sørg for at have mellem en meter og halvanden at arbejde på ved væggene.

Kilder: Peter Thylander og Birgit Borre Larsen, malermestre

Dæk møbler af med plastik

De fleste vælger at dække deres møbler af med plastik for at undgå, at der drypper maling på dem.

- I gamle dage brugte de lagner og klude, og det kan du vel stadig gøre. Jeg vælger bare altid plastik, så jeg ikke risikerer, at malingen suges igennem og efterlader pletter, hvis jeg skulle tabe en stor klat, siger Birgit Borre Larsen.

Fastgør afdækning, når du maler

Det vigtige for enhver afdækning af gulve og møbler er, at de efterlader det bedst mulige arbejdsområde og de bedste arbejdsforhold.

- Du skal afdække pænt og sikkert. Sørg for, at afdækningen ligger plant, så du ikke falder. Og den bør fastgøres, så den kan ligge fast i hele malerentreprisens periode, siger Lilian Bech, chef for den malertekniske afdeling hos Danske Malermestre.

- Og husk også at dække af på fodpaneler, hvis eksempelvis tapet skal dampes af. Således sker der ingen skade, hvis du skulle tabe noget.

- Vi anbefaler også, at du bruger en filtmåtte, du kan flytte med rundt. Den tager både af for stød, hvis du skulle være så uheldig at tabe noget, og den dækker ekstra af, siger Lilian Bech.

20 grader er den bedste temperatur til at male i

Du kan male indendørs på alle tider af året, alle tider af døgnet og i alle slags temperaturer. Men der er tidspunkter og temperaturer, der er bedre for malingen end andre.

Den optimale temperatur er ca. 20 grader, hvor den normale tørretid er omkring otte timer. Er det for koldt, er malingen længere om at tørre, mens for meget varme gør resultatet af malingen for dårlig.

- Bruger du oliemaling, kan du male i stort set alle temperaturer. Men hvis du – som 99 ud af 100 andre – maler med plastikmaling, så bør du ikke gå under fem grader. Det tager en evighed, før det tørrer.

- Selvom det er varmen, der hjælper med at tørre malingen hurtigere, så skal du passe på med at male i for varmt miljø. Malingen kan nemlig også tørre så hurtigt, at den ikke når at suge godt nok ind i overfladen. Forsøg at styre temperaturen med den almindelig udluftning, du altid foretager under malerarbejdet, siger Peter Thylander.

Mal i dagslys

Dagslys er det ideelle lys at male i, fordi det giver det mest naturlige lys.

- Derfor er sommeren også den bedste tid at arbejde i. Lyset er simpelthen bedre. Hvis du selv kan vælge, så mal i dagslys, råder hun.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab