Gode råd om blommetræer

Blommer er lette at dyrke i haven. Men det kræver en viden om, hvordan blommetræer plejes, og hvor de skal stå. Læs mere her.

Opal-blommen kan bestøve sig selv, og træet giver typisk en stor blommehøst.
Foto: Udlånt af Erling Nielsens Frugtplantage og Planteskole.

Opal-blommen kan bestøve sig selv, og træet giver typisk en stor blommehøst.

Foto: Udlånt af Erling Nielsens Frugtplantage og Planteskole.

1. Plant aldrig et nyt blommetræ på samme sted, hvor der tidligere har stået et blommetræ. Plant i stedet et pære- eller æbletræ. Dette gælder for alle frugttræer.

2. Jorden omkring frugttræerne skal altid være veldrænet, så der ikke stå vand omkring træerne om vinteren.

3. Kommer der ingen frugt, skyldes det normalt, at blomsterne på træet ikke er blevet bestøvet eller der har været en sen nattefrost. Nattefrost i blomstringsperioden kan reducere udbyttet meget.

4. Nogle blommesorter kræver fremmedbestøvning, dvs. at der skal være mindst to sorter, der kan bestøve hinanden, ellers vil træerne ikke bære frugt. Læs om, hvilke frugttræer der kan bestøve hinanden i diverse havebøger eller få vejledning på planteskolen.

5. Andre sorter blommetræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning.

6. Beskæring af stenfrugttræer skal altid ske lige efter, frugterne er plukket - aldrig om vinteren. Det kan forhindre sygdommen "gummiflod", som er harpikslignende væske på stammer og grene omkring beskæringsstedet.

7. Gode sunde blommesorter: "Opal" og "Victoria" giver meget frugt og har selvbestøvning. "Kirkes" er den bedste blomme, men har meget vanskelige bestøvningsforhold. Kan podes på "Victoria" eller "Opal".

8. Gode sunde mirabellesorter: "Magda Jensen" er en rød mirabelle og "First" har et gult bær. Mirabeller anvendes i hegn eller hække.

9. Hvis der er mange blommer på grenene, skal træet udtyndes. Som hovedregel skal der være en håndsbredde mellem de enkelte frugter. Små blommer smager ikke lige så godt som store.

Podcast: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab