Uanset om din køkkenvask er af porcelæn eller stål, kan du effektivt gøre den ren med en af to metoder, lavet af rengøringsekspert, Fru Grøn.

Sådan bliver køkkenvasken ren - billigt og enkelt

  1. Fjern snavs og snask fra vasken med en opvredet klud.
  2. Tilsæt en smule opvaskemiddel på en klud og rengør vasken.
  3. Er vasken ekstra beskidt, så brug 2 dl surt opvaskemiddel blandet med 1 dl eddike eller 1/4 dl eddikesyre.

Er din vask tilkalket, så brug guiden herunder.

Hvad er surt opvaskemiddel?

Surt opvaskemiddel er opvaskemiddel med en ph-værdi på 4-4,5. Opvaskemidlerne indeholder typisk citronsyre eller mælkesyre, men det er igen garanti, for flere opvaskemidler med citronsyre eller mælkesyre har en ph-værdi på 6.

På nogle opvaskemidler er ph-værdien angivet. rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen (Fru Grøn) har i 2018 tjekket 30 opvaskemidler, og her havde følgende midler en ph-værdi på 4-4,5:

Vel Ultra, Ânglemark (klar), Grøn Balance (klar), Aloe Vera (grøn), Lemon (gul), Ajax 4 i 1 (grøn), Opvask Citron (gul), Xtra Opvask (blå).

Rengør vask, vandhane og perlator med eddike

Er din vask, vandhane eller perlator tilkalket, kan du fjerne det med husholdningseddike. Det er dog lidt tid om at virke, alt efter hvor kraftig tilkalkningen er, og da eddike er flydende, bliver det ikke siddende på det tilkalkede område uden lidt hjælp fx ved brug af toiletpapir.

Hvis du vil fjerne kalken hurtigere er det derfor en fordel at bruge korrekt doseret og opblandet eddikesyre.

Brug eddiken sådan:

  • Iblødsætning: Læg perlatorer (den vandbesparende dyse, der sidder på vandhanen) i en skål med eddike natten over. Du kan også sætte en vatrondel tilsat eddike rundt om hanens udløb, hvis den er svær at få af.
  • Indpakning: Læg en klud eller toiletpapir med eddike på kalkpletter.
  • Rengøring: Bland 1 dl husholdningseddike med 2 dl sur opvaskemiddel. På den måde har du et rengøringsmiddel, der både kan fjerne kalk og smuds.