Gør det selv-apps til din telefon

Din smartphone kan blive til en lommelygte, et vaterpas, et målebånd - ja en hel værktøjskasse, perfekt til husejere og handymen. Læs her hvordan.

Bolius Husets Kalender app

Vi guider dig igennem en jungle af gør det selv-apps til din smartphone. Her er et billede af vores egen app, Husets kalender, der hjælper boligejerne med at huske vedligeholdelsesopgaver på bestemte tider af året. Foto: Jon Angelo Gjetting

Der findes utallige apps til både smartphones og tablets, som er praktiske at have ved hånden, når du skal i gang med gør det selv-arbejdet. Faktisk kan din telefon gå hen at blive en digital schweizerkniv, hvis du finder de apps, du jævnligt kan få brug for. Det er dog ikke alle apps, der holder alt, hvad de lover.

I denne artikel kigger vi på gør det selv-apps, der er designet til at virke bedst med en smartphone, da man oftere har telefonen ved hånden end sin tablet, når små og store opgave i huset eller haven skal løses.

Vi kigger både på Apps til IPhone med styresystemet IOS, men også på apps til Android - det styresystem som producenter som Samsung, HTC, Huawei, LG og Sony benytter sig af.

De fleste apps til smartphones virker også fint på en tablet – og nogle har sågar ekstra features til tablet, som ikke findes på telefonen.

De bedste gør det selv-apps

Vi har her samlet en række apps, som kan være praktiske at have lige ved hånden, når du gør det selv. Der er både danske og engelske. Nogle er gratis, mens andre koster penge. Alle priser er fra 2016.

Bolius Husets Kalender vedligeholdelsesopgaver app

Drop bekymringerne og lad Husets Kalender holde styr på de vigtigste vedligeholdelsesopgaver til hus og have. Grafik: Bolius

Husets Kalender

Hvad: Giver dig overblikket over de vigtigste opgaver i hus og have – måned for måned.

Under hver opgave forklarer vi vigtigheden af opgaven og hvor høj sværhedsgraden er.

Samtidig giver Husets Kalender dig nem adgang til fagviden om, hvordan du udfører de konkrete opgaver.

Fås til iPhone og er gratis. Du kan også benytte Husets Kalender i din browser på Android.

Gør det selv-apps

iHandy vaterpasset er gratis i App Store og Google Play. Foto: Google Play

iHandy Carpenter

Hvad: En værktøjskasse i håndfladen. Sprog: Engelsk

En virkelig flot designet app, der bl.a. indeholder vaterpas, målebånd og vinkel samt et redskab, der gør det let at se, om en overflade er helt lige på alle akser. Du kan også hente en gratis udgave kaldet ihandy Free, der kun indeholder vaterpas-delen. Husk at kalibrere jævnligt.

Fås til IPhone, 16 kr. og Android, 17.03 kr.

My Measures & Dimensions

Hvad: Den digitale notesbog. Sprog: Engelsk

En af de mest populære gør det selv-apps er My Measures & Dimensions (til Android. Den samme app hedder My Measures til iPhone), der er beregnet til at tage billeder af - og gemme mål og vinkler på - genstande og bygningselementer i hus og have.

App'en opdateres hyppigt, og udviklerne har helt tydeligt anstrengt sig for at gøre den nem og overskuelig at bruge.

Fås til iPhone, 0 kr. og Android 0 kr. (Eller 54, 22 kr. for iPhone 'pro-version' med online-lagring og forbedret billedfunktioner mm.)

mål vinkel på dit tag app

App'en Pitch Gauge måler vinklen på dit tag. Foto: App Store

Pitch Gauge

Hvad: Kend tagets hældning. Sprog: Dansk til Android, engelsk til iPhone

Hvis der skal arbejdes på taget, er det oftest nødvendigt at kende hældningen, hvilket Pitch Gauge sørger for. Du retter blot telefonen mod taget, app'en regner hældningen ud.

Fås til iPhone og Android Gratis begge steder.

Smart Tools

Hvad: Værktøjskasse. Sprog: Engelsk

Smart Tools samler 5 forskellige apps og dermed en række praktiske værktøjer. Fx lineal og afstands-, højde- og vinkelmåler. Der er også redskaber som vaterpas, decibelmåler, lommelygte, spejl og kompas.

Fås til Android, 25,50 kr.

Til iPhone anbefales Handy Tool Set for Daily Use med sammenlignelige funktioner. Den er gratis og koster 8 kr., hvis du vil undgå reklamer.

Bosch-Enhedsomregner

Hvad: Fra fod til meter. Sprog: Dansk

Denne app kan omregne alle tænkelige måleenheder. Internettet er et fremragende sted at finde tegninger og indkøbslister til praktisk taget alt, du måtte have behov for at bygge. Men eftersom en del folkeslag ikke deler vores begejstring for det metriske system, er det praktisk med en app, der kan konvertere fx tommer, fod og yards til meter - og det kan Bosch-Enhedsomregner. Den kan også håndtere hastigheder, tid, rumfang, valuta og meget andet.

Fås til Android og iPhone. Begge steder gratis.

Gør det selv-app weber iphone

Weber DK-app'en giver mange fine tips og tricks til dit gør det selv-arbejde. Foto: Weber.dk

Weber DK

Hvad: Tips fra kælder til kvist. Sprog: Dansk

Det bliver stadig mere almindeligt, at producenter og forhandlere bruger apps til at stille viden til rådighed om metoder og løsning af de sammenhænge, hvor deres produkter kommer i spil. Således også Weber, der i denne app kommer vidt omkring alt fra støbning af terrasser til bygge- og renoveringsopgaver fra kælder til kvist. Her er endda indbygget farveværktøj, der gør det lettere at vurdere, hvordan facaden tager sig ud som grågrøn med lyseblå sokkel. Ser du bort fra den slet skjulte produktreklame, er der mange gode tips at hente.

Fås til iPhone og Android. Begge steder gratis

Landscape & Garden Calculators

Hvad: Regn den ud. Sprog: Engelsk

Denne app er specifikt designet til at håndtere en lang række af de regneopgaver, der kan opstå, når du skal i gang i haven. Hvad enten du skal lægge fliser, så nyt græs, bygge et nyt hegn eller anlægge nye bede eller måske et havebassin, indeholder app'en værktøjer til at beregne materialeforbrug mv.

Fås til Android, 34,64 kr.

Til iPhone anbefales HOME OUTSIDE® PALLETTE med sammenlignelige funktioner. Den er gratis.

Home Maintenance

Hvad: En app der husker husopgaverne. Sprog: Engelsk

Hvornår skal huset males igen, skorstenen ses efter eller taget kontrolleres? Det hjælper denne app med at holde styr på. Og har du flere huse eller større ejendomme, kan den også styre opgaverne separat. Alle data kan synkroniseres på tværs af enheder, så du ikke mister informationer, når telefonen en dag skal skiftes. Informationerne bliver lagret, og derved har du en historisk oversigt over forskellige reparationsopgaver. Der er også mulighed for at gemme fotos af kvitteringer, hvilket gør det nemmere at holde styr på evt. garantiforpligtelser mv.

Fås til IPhone for 33,86 kr.

BuildCalc Advanced Construction Calculator

Hvad: Regn den ud. Sprog: Engelsk

Uanset hvad, du skal bygge i hjemmet - om det er en ny trappe eller en mur - kan du finde ekstremt nyttige værktøjer i BuildCalc til at udregne vinkler, materialeforbrug og sammensætning af det endelige bygningselement. Du kan også maile en skitse som pdf-fil. App'en er avanceret og kræver en smule tilvænning, men har potentiale til at hjælpe dig til at planlægge opgaverne og gøre alt rigtigt første gang.

Fås til iPhone, 195 kr. og Android, 207,91 kr.

Hvordan måler jeg op med min telefon?

App'en kan måle både helt små ting i mm. og større flader. Foto: Google Play

Smart Ruler

Hvad: Lineal/tommestok. Sprog: Engelsk

En af de mest simple app's, hvor du måler ved at lægge en genstand på skærmen eller fører telefonen hen over en overflade.

Fås til iPhone og Android, begge steder gratis.

Color Capture

Hvad: Genkendelse af farvekoder. Sprog: Engelsk

App'en genkender over 3000 forskellige farvekombinationer og leverer den rette farvekode. Du kan desuden bruge Color Capture til at kreere egne farver med tilhørende kode.

Fås til iPhone, gratis.

Metal Detector

Hvad: Metaldetektor. Sprog: Engelsk

Takket være telefonens kompas med magnetisk sensor har du med app'en en ganske habil metaldetektor, fx når du skal finde skruer eller rør i væggen. Eller hvis der er en skat begravet i baghaven.

Fås til iPhone og Android, begge steder gratis

Tilføj vandmærke på dit foto app

Med en vandmærke-app kan du dokumentere dit arbejde. Foto: App Store

Add Watermark

Hvad: Foto med vandmærke - dokumenter dit arbejde. Sprog: Engelsk

Har du brug for at dokumentere noget arbejde med juridisk troværdighed, verificerer denne foto-app billedet med et vandmærke. Har du fx selv isoleret under dit gulv (eller andet arbejde der ikke er umiddelbart tilgængelig) kan du fx i forbindelse med salg have brug for dokumentation for arbejdet.

Fås til Android, gratis.

Til iPhone anbefales Phonto med lignende funktionaliteter. Den er også gratis.

Handy Man DIY

Hvad: Få overblik over projektet. Sprog: Engelsk

Et byggeprojekt kræver overblik. Handy Man DIY tilbyder at holde styr på alle processer, fx kan du opsætte en tidsplan, lave budget og holde styr på leverandørerne. Der er desuden hjælpsomme gør det selv-instruktionsvideoer.

Fås til iPhone, 13,50 kr. og til Android findes en lignende app gratis.

Gør det selv-app kursus fagmand

Med app'en 'Gør det selv - Håndværkertips' får du 555 gode råd fra professionelle. Foto: Goerdetselv.dk

Gør det selv: Lær det af fagmanden

Hvad: Tag et kursus. Sprog: Dansk

Er du i tvivl om, hvordan en professionel bruger en overfræser eller lægger fliser, kan du med denne app se instruktionsvideoer af håndværkere, der løser forskellige opgaver til inspiration til dit eget arbejde.

Fås til iPhone

Pris: App'en er gratis, men kræver abonnement på magasinet Gør Det Selv. Dog er der fuld adgang de første 5 dage.

Gør Det Selv: Håndværkertips

Hvad: Få eksperternes råd. Sprog: Dansk

Med denne app får du 555 håndværkertips, der dækker alt lige fra maler-, snedker- og gartnerarbejde - og meget mere. Du får indblik i eksperters bedste viden og får et solidt grundlag for dit eget arbejde.

Fås til iPhone

Pris: App'en er gratis, men kræver abonnement på magasinet Gør Det Selv. Dog er der fuld adgang de første 5 dage.

Tip og endelig, hvis du kender en uundværlig app til gør det selv-arbejdet.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab