Ikke alle trægulve er lige smukke, når du først ruller gulvtæppet af eller fjerner linoleumgulvet og det underliggende pladelag, der er sømmet rigtig godt fast. Og selv om du sliber, bliver resultatet ikke nødvendigvis perfekt.

Men gulvet kan blive rigtig flot igen, hvis du giver det en omgang med malerpenslen.

Der er noget charmerende over at male på træ. Du får et mere lyst udtryk, hvis du vel at mærke vælger en lys farve.

Behøver du male gulvet?

At vælge at male sit trægulv er enten en smagssag eller ren og skær nødvendighed, mener direktøren for Træinformation.

I gamle dage var man ret ivrige med at sømme underlag for linoleum eller tæpper fast i gulvet. Og sømhuller over det hele er ikke sådan lige at slibe af. Der vil være snavs og muligvis rust fra sømmene i hullerne, som så vil fremstå mørkere end resten af gulvet.

Fordele og ulemper ved at male dit gamle trægulv

Fordele

  • Du kan gøre et mørkt rum meget lysere.
  • Du kan få et gulv fuld af sømhuller til at fremstå smukt og ensartet.
  • Du undgår at slibe dit gulv for langt ned.
  • Du kan skabe et personligt udtryk ved hjælp af farver eller mønstre.

Ulemper

  • Du kan ikke gå tilbage til det helt naturlige trælook, hvis du først har malet gulvet, medmindre du har et tykt massivt gulv, som kan tåle at blive slebet.
  • Det tager 3-4 uger for malingen at gennemhærde.
  • Det lugter, hvis du påfører olieholdig maling - brug åndedrætsværn.
  • Du kan ikke vaske dit gulv med en hård skuresvamp, idet du så risikerer at overfladen så bliver ridset og i værste fald ryger af.
  • Der vil være risiko for afskalning, hvis forarbejdet ikke er gjort ordentligt.

Hvis du vil male dit gulv, kan du spartle hullerne ud med træspartelmasse, inden du maler gulvet. Det får gulvet til at fremstå meget pænere.

Gulvet kan knirke, hvis det ofte slibes

Hvis du sliber dit gulv for mange gange, kan det blive så tyndt, at det går ud over bæreevnen. Derfor kan det være en fordel at male gulvet frem for at slibe.

I værste fald risikerer du, at gulvet bliver så elastisk, at det giver for meget efter, så det kommer til at knirke, eller at limen i lamelgulve begynder at slippe.

Lav møntprøven på dit trægulv

Det anbefales, at du laver en prøve for at se, om malingen kan binde på dit gulv - den såkaldte møntprøve.

Du vasker og sliber med sandpapir et lille område på 10x10 cm og maler det. Vent herefter et døgn og krads i malingen med en mønt. Hvis malingen springer af, er det nødvendigt at lave en totalafslibning af gulvet, før du maler.

Gør forarbejdet godt - det betaler sig

Hvis du vil male dit gamle trægulv, er forberedelsen særlig vigtig.

Hvis du ikke har gjort dit forarbejde ordentligt, risikerer du, at malingen skaller af igen. Og det må siges at være spildt arbejde.

Sådan forbereder du dit gamle trægulv, før du maler det

Vask overfladen af gulvet med grundrengøringsmiddel. Efter ca. 5 minutter aftørres al snavs med blød klud eller svamp, og kalk og sæberester kan fjernes med eddikesyre fortyndet med vand i forholdet 1/3. Vask efter med rent vand, og lad gulvet tørre fuldstændig.

Hele gulvoverfladen slibes mat med fint sandpapir. Evt. gennemslidninger, hvor træet er blevet gråligt, slibes til ren træoverflade. Fjern slibestøv med en støvsugning, og spartl evt. huller ud med træspartelmasse. Husk at gøre rent bagefter.

Når du skal male, kan du enten påføre malingen på med en korthåret rulle - eller med pensel.

Start med at male langs panelerne hele vejen rundt i rummet. Følg derefter bræddernes længderetning, når du påfører med rulle eller pensel. Du skal formentlig male mindst to gange, for at malingen dækker.

Malingens holdbarhed afhænger af, hvor ofte I går på gulvet, og hvorvidt I går inde med sko på.

Ikke alle trægulve bør males

Gulve af fyrretræ er de mest oplagte gulve at male. Gulve af hårdt tropisk træ, som f.eks. merbau, bør du holde dig fra at male.

Det tropiske træ er meget olieholdigt, og her risikerer du, at malingen binder dårligt, eller at olien trænger igennem.

Olierede lamelgulve kan være svære at male

Visse olierede lamelgulve kan også være en udfordring at male.

De moderne lakerede lamelgulve kan males, men er de olieret, skal man søge hjælp. Nogle såkaldt olierede overflader er i virkeligheden en meget hård lak, der er nærmest umulig at arbejde videre med.

Reelt vil der derfor nærmest være tale om engangsgulv, mener Bjarne Lund Johansen, der anbefaler, at du spørger din forhandler, hvad lamelgulvet er behandlet med.

Brug akryl- eller oliebaserede malinger

Du kan bruge både olieholdige malinger, som fortyndes med terpentin, og akrylmalinger, som fortyndes med vand til gulve.

De olieholdige malinger er mere resistente over for vand. Så har du et gulv, hvor du f.eks. ved, at du skal have en hundeskål med vand stående, så kan det være en fordel at vælge denne maling.

Ulempen er dog, at terpentinen lugter mens du maler. Samtidig gulner oliemalingen mere end den akrylbaserede maling, specielt hvis der er områder på gulvet, som ikke får lys.

- Det ses dog især, hvis du har valgt en hvid farve til både gulve og vægge, hvor sidstnævnte ikke gulner, siger Sanne Jensen.

Hvilken farve skal du vælge?

Lysegråt i en silkemat udgave er mindre sart i forhold til et kridhvidt højglans-gulv - både i forhold til ridser og til synlig snavs. Sort giver et eksklusivt kunstner-udtryk, men støv ses tydeligt på et sort gulv.

En rød farve dækker dårligere - her er det en god idé at grunde med lysegråt først.

Lyserødt og lyseblåt er populære farver på børneværelset, mens en nyere tendens er at male mønstre på gulvene - f.eks. skaktern eller borter.

Sådan rengør du et malet gulv

Vask det malede gulv med en tynd opløsning af universalrengøringsmiddel. Brug aldrig sæbespåner eller brun sæbe. Vask med en opvredet klud, og tør efter med en opvredet klud i rent vand. Lad være med at skrubbe på malede overflader med hårde skuresvampe eller stive børster

Vær særlig forsigtig den første måned, indtil malingen er hærdet.