Gør dit hus lettere at sælge

Ryd op, gør rent, luft ud, mal vægge og lofter hvide og vedligehold dit hus ordentligt, hvis du vil sælge til hurtigere.

Gør dit hus lettere at sælge

Har du svært ved at få dit hus solgt? Du kan faktisk selv gøre en del, så potentielle købere nemmere kan forestille sig at bo i huset. Arkivfoto.

Hvordan gør du med enkle midler huset mere indbydende?

De fleste, der skal sælge deres hus, drømmer om en hurtig handel til en god pris.

Chancen for det kan du øge ved at gøre dit hus så indbydende som muligt. Og faktisk er der en del ting, du kan gøre for at ændre førstehåndsindtrykket, uden at det koster dig en krone. Andre tiltag kræver derimod større eller mindre investeringer og kan være besværlige, og derfor bør de overvejes grundigt, inden du kaster dig ud i dem.

En potentiel køber vil have alle sanser åbne, når han eller hun besøger dit hus. Og det kan du som sælger udnytte, når du vil gøre dit hus mere salgbart. Her er det første indtryk af huset, som bekendt, vigtigt. Prøv derfor at forestille dig, hvordan dit hus ser ud, hvis man ser det med nye øjne.

  • Hvordan opleves huset, når man træder ind i det?
  • Virker det lyst eller mørkt?
  • Er det rodet eller ordentligt?
  • Virker det trangt eller rummeligt? Du kan måske få en nabo eller et familiemedlem til at gennemgå huset og udpege de ting, som virker mørkt eller rodet. Man bliver selv lidt immun for dette i eget hjem.

LÆS OGSÅ: Salg af bolig

Ryd op og luft ud, når du skal sælge dit hus

Huset virker større og mere indbydende, når der er ryddet op. Foto: Joseph Helfenberger

Luk lyset ind

Lys er vigtigt for mange boligkøbere, så det gælder om at få din bolig til at virke så lys og venlig som muligt. En lys bolig virker også større. Så du kan slå 2 fluer med et smæk ved at:

  • Trække gardinerne fra og persiennerne op. Fjern evt. gardinerne helt.
  • Pudse vinduerne, så der kommer mest muligt lys ind.
  • Åbne dørene mellem rummene, så fx lyset fra stuen trænger ud i den mørke gang.
  • Male mørke vægge og lofter i en lys farve, som reflekterer lyset.

Gør rent

De fleste af os har hørt om det gode gamle trick, at huset skal dufte af hjemmebagte boller på fremvisningsdagen. Det er sikkert en fin idé, men måske også et let gennemskueligt trick.

Det er nok bedre at prioritere at få gjort rent frem for at bage boller. Sørg for, at huset fremtræder rent og pænt. Det er særlig vigtigt i køkkener og badeværelser. En potentiel køber er ikke interesseret i at overtage andres skidt og snavs.

Luft ud

Sørg også for at lufte ud, så der dufter rent og friskt i huset. Når man har boet mange år i et hus, er man som regel blevet helt immun over for den duft/lugt, som huset har. Lugte fra fx cigaretrøg, madlavning og husdyr kan virke ret påtrængende på andre. Det er derfor særlig vigtigt at lufte grundigt ud.

LÆS OGSÅ: Oldfruens fif mod røglugt fra tobak

Ryd op

Dit hus virker større og mere indbydende, hvis der er ryddet op. Oprydningen er også vigtig i kælderen, i loftrummet og i andre depotrum. Når der er ryddet op og skabt orden, får køber et bedre indtryk af den plads og de muligheder, der er i huset.

For mange ting kan gøre huset uoverskueligt og få det til at virke mindre. Det er lettere for køberen at forestille sig, hvordan huset kan indrettes, og hvor hans eller hendes egne møbler kan stå, hvis huset ikke er proppet med for mange ting og sager. Hvis huset er rent og ryddeligt, giver det samtidig køberen et positivt indtryk af, at du har holdt dit hus godt.

LÆS OGSÅ: Ryd op og få mere plads i din bolig

Vis, hvordan pladsen kan udnyttes

Mange huse har alrum, reposer eller andre kvadratmeter, der nemt kan virke som spildplads. Det er en stor fordel, hvis du kan indrette dit hus, så du viser, at spildpladsen kan bruges til noget fornuftigt. Du kan fx indrette et kontor på reposen eller et tv-hjørne i køkkenalrummet.

Gør dit hus neutralt

At sælge et hus er noget andet end at bo i det. Så længe du og din familie selv bor i huset, gælder det om at indrette det, så det bliver personligt og passer præcis til dine/jeres behov med den indretning, de møbler og de farver på væggene, som I holder af.

Når du skal sælge, handler det på den anden side om at få så mange af de potentielle købere som muligt til at føle sig hjemme og kunne se mulighederne i huset.

Huset skal måske på samme tid appellere til både unge familier med små eller større børn, singler og yngre eller ældre par uden børn. Da det er et umuligt kunststykke at indrette en bolig, så den passer til alle typer købere, kan du i stedet tilstræbe at få huset til at virke så neutralt som muligt.

Du kan fx male væggene i en neutral lys farve, som ikke generer nogen, og som samtidig får rummene til at virke større og lysere.

Hvis du har mange møbler og nipsgenstande, kan du opmagasinere nogle af dem.

Med færre møbler og ting og en almindelig, neutral indretning vil købere bedre kunne forestille sig at bo i huset, end hvis væggene fx er vinrøde og rummene fyldt med personlige minder og mange forskellige møbler.

LÆS OGSÅ: Sådan maler du vægge og lofter

Mal vægge i neutrale, lyse farver, hvis du skal sælge hus

Mal vægge i neutrale, lyse farver. På den måde appellerer huset til mange typer af købere. Foto: Christie & Cole

Hvilke større ændringer kan betale sig, når du sætter huset til salg?

Det er svært at svare entydigt på, om det kan betale sig at gennemføre større forbedringer af huset, inden du sætter det til salg. I nogle tilfælde vil det være en god investering, mens det i andre tilfælde vil være spild af penge.

Har du fået lavet en tilstandsrapport, hvori det fremgår, at der er en række skader på huset, kan det nogle gange være en fordel at få udbedret nogle af dem, for at få listen til at se knap så uoverskuelig ud. En lang liste af K2’ere (alvorlig skader), K3’ere (kritisk skader) og UN’ere (skader der skal undersøges nærmere) kan nemlig godt afskrække en del købere.

En K2’er (alvorlig skade) eller en K3’er (kritisk skade) behøver heller ikke nødvendigvis at være specielt dyr at få udbedret.

Især karakteren UN på tilstandsrapporten kan gøre køberen lidt urolig, da den signalerer, at man ikke er helt klar over omfanget og/eller årsagen til skaden. Det er derfor en god idé at få afklaret, hvad eventuelle UN-anmærkninger dækker over.

Er der punkter i energirapporten, som forholdsvis nemt og billet kan blive udbedret, fx udskiftning af termostater, kan det være et rigtig godt sted at investere i en forbedring.

LÆS OGSÅ: Tilstandsrapport og elinstallationsrapport ved køb og salg af bolig

Vedligeholdelse

Det er vigtigt, at huset fremstår velholdt. Hvis vinduerne er malet og vedligeholdt, og træværk og gulve er pæne, signalerer det over for køberen, at du har passet godt på huset.

Afskallet maling på facaden eller mørnet træværk omkring vinduerne kan derimod give et indtryk af, at huset generelt er i dårlig stand, og at der kan være mere alvorlige ting i vejen - også selvom det ikke er tilfældet.

Hvis huset har mange små skader, kan det afskrække de købere, der hverken har tid, råd eller lyst til at bruge tid og kræfter på istandsættelse. Derfor vil det som regel kunne betale sig at bruge penge på at male og udbedre småskader.

Hvis du ikke har råd til at hyre håndværkere til opgaven, bør du tænke dig om med selv at give dig i kast med opgaven, hvis du ikke er den store gør det selv-mand eller -kvinde.

Det er bedre at undlade at sætte huset i stand end at gennemføre nogle ikke særligt vellykkede istandsættelsesprojekter. Du kan nemlig risikere at forringe værdien af din bolig i stedet for at øge den.

SE TEMA: Gør det selv - udenfor

Efterisoler hvis du skal sælge bolig

Efterisolering kan i mange tilfælde være en god investering.


Arkivfoto.

Efterisolering

Nogle ting er sjovere at bruge penge på end andre. Mange boligejere undlader at efterisolere deres hus, fordi de opfatter det som en kedelig investering i forhold fx at få et nyt køkken. Men det er faktisk én af de mest fornuftige investeringer, du kan foretage som boligejer. Typisk vil du allerede fra det første år få et overskud, fordi besparelsen på varmeudgifterne er større end afdragene på lånet til investeringen.

Varmeforbruget i dit hus er synligt for potentielle købere, da der i forbindelse med salget bliver lavet en energimærkning og en energiplan for huset. Varmeregningens størrelse kan være afgørende for potentielle køberes økonomi, og det kan derfor være en god investering at efterisolere huset.

Har du et ældre hus, vil det også være en fordel, hvis energimærket viser, at huset er velisoleret og har et lavt varmeforbrug. Rigtig mange købere, der er på boligjagt, har en forestilling om, at ældre huse er store energislugere - ofte med rette.

LÆS OGSÅ: Kan efterisolering betale sig?

LÆS OGSÅ: Efterisolering, fugt og dampspærre

Køkken og badeværelse

Det kan normalt ikke betale sig at investere i dyre projekter som fx et nyt badeværelse eller et nyt køkken. Som tommelfingerregel kan du kun regne med at få cirka 2 tredjedele af investeringen i den slags byggeprojekter hjem.

Især køkkener og alrum er rum, som de fleste købere selv ønsker at sætte et personligt præg på. Derfor er de ikke nødvendigvis indstillet på at betale 200.000 kr. eller en halv million mere for huset, fordi det har et nyt køkken, som de måske alligevel har tænkt sig at lave om.

Men små forbedringer, som får køkken og bad til at fremstå pænere, kan dog godt svare sig. Fx vil det nogle gange kunne skabe et bedre indtryk af køkkenet, hvis køkkenlågerne udskiftes eller males. Ligeledes kan en opfriskning af flisefugerne give badeværelset et pænere førstehåndsindtryk.

LÆS OGSÅ: Fuger i badeværelset

Ombygninger

Mange købere vil i dag se det som en fordel, hvis der er få, men store rum med mere luft og lys frem for mange små rum. Derfor kan det nogle gange betale sig at foretage små ændringer i et ældre hus, der i indretning og planløsning ikke er helt tidssvarende. Det er ikke så dyrt at rive et par vægge ned, så der bliver skabt et nyt køkken-alrum eller en større stue.

Men der er også en del boligkøbere, som foretrækker selv at ville forme deres bolig. Nogle boligkøbere, fx dem, der har små børn, vil nok foretrække et ekstra soveværelse frem for en stor stue. Det er derfor svært at bejle til alle potentielle købere ved hjælp af en ombygning, og det i sig selv er en god grund til at overveje, om en ombygning er pengene og besværet værd, når huset skal sælges.

Hvis din stue er meget mørk, kan det være et stort plus at få skabt mere lys og luft i rummet. Et ekstra vindue eller en dør ud til haven kan øge værdien af dit hus betydeligt, uden at det behøver at være meget dyrt. Det koster typisk et sted mellem 10.000 og 25.000 kr.

LÆS OGSÅ: Typiske ombygninger

Tilbygninger

Særligt vellykkede tilbygninger, der flytter det gamle hus op i en helt ny klasse, kan være en god investering, men hovedreglen er, at tilbygninger primært bør bygges for din egen skyld. En tilbygning vil normalt kun være en god investering i meget dyre områder, hvor salgsprisen pr. m2 er højere, end prisen pr. m2 er for at bygge til.

LÆS OGSÅ: Smukke tilbygninger

Investeringer i ny teknik og moderne installationer som fx intelligente elsystemer (Smarthouse, IHC) kan normalt ikke tjene sig selv hjem. Hermed ikke sagt, at gode installationer ikke er en fordel. Det er vigtigt, at de gamle installationer ikke er faldefærdige eller ulovlige. Ligeledes er det vigtigt, at alle vand- og radiatorrør er isolerede og at evt. rustne faldstammer eller andre rustne rør bliver udskiftet.

Hvordan gør du din have klar til salg?

Sørg for at haven ser velplejet ud ved fremvisning. Foto: Stuart McIntyre

Hvad kan du gøre i haven?

Det første indtryk er som nævnt vigtigt. Når det drejer sig om en villa eller et rækkehus, vil det første indtryk som regel være haven og grunden uden for huset.

Det kan derfor være en god idé at lægge lidt energi i at få de udendørs arealer til at tage sig godt ud.

For mange købere er det vigtigt, at det er rart at opholde sig i haven og på terrassen. En del boligkøbere flytter måske netop fra en lejlighed for at få en have.

Terrasse

Stort set alle huskøbere lægger vægt på, at der er godt samspil mellem hus og have. Rigtig mange foretrækker, at der er forbindelse fra huset til haven i form af en god terrasse, der ligger i direkte forlængelse af stuen eller køkken-alrummet.

En god terrasse virker næsten som en udvidelse af boligens areal og vil ofte kunne fungere som et ekstra opholdsrum om sommeren. Det er derfor et stort plus, hvis huset har en eller flere gode terrasser, der signalerer, at man kan opholde sig udenfor i solen på alle tider af dagen.

Hvis du med små midler kan få din terrasse til at virke mere indbydende, er det en god investering. En god terrasse kan øge interessen for huset betydeligt og vil gøre det nemmere at sælge.

Dyre projekter, som fx en hævet træterrasse eller anlæg af et større fliseareal, vil normalt ikke kunne tjene sig hjem økonomisk. Men indret terrassen lidt hyggeligt, sæt nogle krukker med blomster op evt. køb nye havemøbler eller blot nye hynder.

LÆS OGSÅ: Terrasser

Haven

Der er meget stor forskel på, hvilken slags have forskellige købere ønsker sig.

Nogle er haveentusiaster og vil gerne have urtehave og rosenbede, mens andre føler sig afskrækket ved tanken om for meget havearbejde. De ønsker sig mest af alt en græsplæne og en hængekøje.

Derfor kan man ikke sige noget entydigt om, hvilken type have der appellerer mest til køberne. De fleste vil dog gerne have en have med gode haverum og siddepladser - uanset hvor stor eller lille haven er.

Men sørg for at haven ser velplejet ud, græsset er klippet og der ikke er for meget rod i hjørnerne.

Udekøkkener, sauna, spabad m.m.

Erfaringen viser, at luksuriøse goder som wellness-rum, saunaer, spabade og swimmingpools normalt ikke er gode investeringer i en salgssituation. De appellerer til relativt få mennesker, og ofte vil en køber hellere selv foretage disse investeringer.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Henvisninger:

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab