Du kan snildt med det rette plantevalg gøre havens nærområder vintersmukke og samtidig bliver du top trendy og er med på den grønne havebølge. Ofte er der tale om nemme og langsomt voksende planter, der kan stå i flere år i deres krukket.

Stedsegrønne planter og vinterplanter kan nemt pryde en krukke eller to hen over vinteren, og til foråret kan du udplante dem i haven. Det er vigtigt at benytte planter, der holder sig grønne hele vinteren igennem. Et par planter ved din hovedtrappe, terrassedør eller på altanen vil hurtigt transformere den vintergolde have til et frodigt, saftigt og levende univers. Iscenesæt dem gerne med lysspots eller lyskæder.

Billedguide: Pynt hoveddøren, terrassen og altanen om vinteren

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Vinter og jul

Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Køb billigt vintergrønt

Meget kan findes i naturen, fx kogler, mos og grene.

Men mangler du lidt, så smut en tur forbi planteskolen og suppler med lidt billigt fyld fra supermarkedet og på en formiddag er havens krukker tæt på huset fuld af nye grønne planter, der vil stå dekorative hele vinteren. Netop på denne årstid er det relativt nemt, at se hvilke planter, der er egnende for stort set alt, der står med vintergrønt eller dekorativt med sine aks som fx robuste græsser er egnede til formålet. Det behøver ikke koste alverden og glæden ved at komme hjem til en haven, der stadig synes vinterfrodig, er fantastisk.

Beskyt krukkerne mod frost

Du skal være lidt ekstra opmærksom på, at dine krukker kan tåle mosten udendørs vinteren over. Hæver du krukken en centimeter over jorden på nogle mindre klodser, mindsker du risikoen for, at den springer i frostvejr. Samtidig bør du blande 25 procent lecakugler i pottemulden, så overskydende vand hurtigt kan løbe bort. Desuden skal du huske at vande dine krukker, hvis de står under et udhæng. 

Mine favoritter til planter om vinteren:

  • Bjergfyr, Pinus mugo
  • Hemlock, Tsuga
  • Alm. Vedbend, Hedera helix
  • Dværgthuja, Thuja plicata ’Whipcord´
  • Klokkelyng, Erika tetralix
  • Japansk star, Carrex morrowi Íce Dance
  • Hjortetungebregne, Asplenium scolopendrium
  • Kristtorn, Ilex meserveae ’Blue angel’
  • Skimmia, Skimmia japonicum ’Rubella´
  • Alm. Buksbom, Buxus sempervirens