Gør havens nærområder vintergrønne

Nok kan terrassen, hoveddøren eller altanen virke tom og kedelig på denne årstid - men sådan behøver det ikke være.

Du kan snildt med det rette plantevalg gøre havens nærområder vintersmukke og samtidig bliver du top trendy og er med på den grønne havebølge. Ofte er der tale om nemme og langsomt voksende planter, der kan stå i flere år i deres krukket.

Stedse- og vintergrønne planter kan nemt pryde en krukke eller to hen over vinteren, og til foråret kan du udplante dem i haven. Det er vigtigt at benytte planter, der holder sig grønne hele vinteren igennem. Et par planter ved din hovedtrappe, terrassedør eller på altanen vil hurtigt transformere den vintergolde have til et frodigt, saftigt og levende univers.

Køb billigt vintergrønt

Jeg selv smuttede en tur om planteskolen og supplerede med lidt billigt fyld fra supermarkedet og på en formiddag var havens krukker tæt på huset fuld at nye grønne planter der vil stå dekorative hele vinteren. Netop på denne årstid er det relativt nemt, at se hvilke planter der er egnende for stort set alt der står med vintergrønt eller dekorativt med sine aks som fx robuste græsser er egnede til formålet. Det behøver ikke koste alverden og glæden ved, at komme hjem til en haven der stadig synes vinterfrodig er fantastisk.

Beskyt krukkerne mod frost

Du skal være lidt ekstra opmærksom på, at dine krukker kan tåle mosten udendørs vinteren over. Hæver du krukken en centimeter over jorden på nogle mindre klodser, mindsker du risikoen for, at den springer i frostvejr. Samtidig bør du blande 25 procent lecakugler i pottemulden, så overskydende vand hurtigt kan løbe bort. Desuden skal du huske at vande dine krukker, hvis de står under et udhæng. 

Mine favoritter til planter om vinteren:

  • Bjergfyr, Pinus mugo
  • Hemlock, Tsuga
  • Alm. Vedbend, Hedera helix
  • Dværgthuja, Thuja plicata ’Whipcord´
  • Klokkelyng, Erika tetralix
  • Japansk star, Carrex morrowi Íce Dance
  • Hjortetungebregne, Asplenium scolopendrium
  • Kristtorn, Ilex meserveae ’Blue angel’
  • Skimmia, Skimmia japonicum ’Rubella´
  • Alm. Buksbom, Buxus sempervirens

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab