I den daglige rengøring i hjemmet er det sjældent, at du har tid til at komme helt i bund med rengøringen - og det er heller ikke nødvendigt.

Men 1-2 gange om året, kan det være en god idé at at komme helt i bund med rengøringen.

Overordnet huskeregler

  • Ryd op, før du går i gang. Jo færre ting, der står i vejen for rengøringen, desto nemmere er det.
  • Gør rent oppefra og ned - Det kan ofte svare sig at fjerne støv og snavs fra toppen af skabet, før du går i krig med støvsugningen - starter du nedefra kan du risikere at skulle vaske gulvet flere gange for et godt resultat.
  • Skift kluden ofte. Genbrug gerne kluden fra "det rene arbejde" til det mere beskidte.

Brug rengøringsmidler lavet specifikt til opgaven. Det gør arbejdet nemmere og du slipper for at bruge unødigt meget både rengøringsmiddel og emballage. Et generelt sanitetsrengøringsmiddel kan du lave med 1 del husholdningseddike og 2 dele sur opvaskemiddel.

Hvis i er flere i husstanden, kan du med fordel få hele familien til at deltage i følgende opgaver:

Ryd op og smid ud

Rod samler støv og gør det svært at finde det, du bruger. Så smid ud. Og vær streng ved dig selv. Stil ikke bare sagerne på loftet, men giv dem til en genbrugsbutik, så andre måske kan få glæde af tingene.

Bank tæpper, hynder, madrasser og puder

Tag løse gulvtæpper, sofaens hynder og alle puder med ud i haven og bank igennem med en tæppebanker. Husk at lukke døren ind til huset imens.

Video: Sådan gør du soveværelset hovedrent

Vask gardiner og persienner

Rengør persienner, gardiner og rullegardiner – her samler sig også rigtig meget støv. Vask og stryg gardinerne – eller få et vaskeri til det. Støvsug og evt. aftør rullegardinerne, og vask persiennerne af.

Vask paneler og karme

Stegeos, støv og rygning får døre og træpaneler til at se beskidte ud. Men med en god afvaskning kan de næsten komme til at se nye ud.

Vask gulve

Gulvvask sørger for, at dit gulv holder længere og du slipper for at gå rundt i skidt. Der findes flere forskellige typer gulve og derfor flere forskellige rengøringsmetoder. Brug ikke mere rengøringsmiddel end nødvendigt, da det kan gøre gulvet fedtet.

Video: Rengøring af dit køkken - sådan

Afrim fryseren

Tøm fryseren, læg de mest sarte fødevarer i køleskabet, tag skufferne ud af fryseren og sluk fryseren, så al is i fryseren kan smelte. Gør herefter både skuffer og selve fryseren grundigt ren. Husk at lægge håndklæder foran fryseren til at opsuge alt vandet.
Gør derefter køleskabet rent – og gør rent bag både køl og frys.

Vend og støvsug madrasserne

Din madras holder længere, hvis du: dropper sengetæppet og ruller dynerne sammen, så den kan ånde, vender madrassen jævnligt, bruger en rullemadras og vasker den 6 gange årligt og udskifter den hvert 3. år, sørger for luft under madrassen samt støvsuger og lufter alle dele.

Video: Sådan rengør du radiatoren

Tips

  • Støvsug ugentligt
  • Tør overflader af flere gange ugentligt
  • Luft ud 3 gange om dagen
  • Undgå rygning indenfor
  • Undgå at tænde stearinlys
  • Tør tøj udenfor
  • Indret dit hjem praktisk, så det er let at gøre rent

Hvad synes du om Husets Kalender?

Vi arbejder løbende på at gøre Husets Kalender bedre, så du som bruger får endnu mere ud af appen. I den forbindelse vil vi bede dig om at svare på dette korte spørgeskema.

På forhånd tak

Deltag i undersøgelsen