Grønt, gult og rødt lys til boliglån

Regeringen vil mærke boliglån alt efter, hvor risikable de er. Kun boligejere, der har råd til at optage et fastforrentet lån med afdrag, må tage nye flekslån. Læs om regeringens forslag her.

Er dit kommende boliglån risikabelt? Eller hører det til blandt de mest sikre?

Det kan du snart få bedre svar på. I en ny forbrugerpakke vil regeringen gerne indføre en mærkningsordning for boliglån, så det bliver nemmere for boligejere at finde ud af, hvor risikable lånene er. Derved skal det blive lettere at undgå at tage et lån, som man risikerer ikke at kunne betale på et senere tidspunkt.

Gult lys til flekslån

Med ordningen skal alle typer låne- og kredittilbud med pant i fast ejendom for mindst 100.000 kr. mærkes med enten rød, gul eller grøn.

Ifølge dr.dk bliver lånene mærket således:

  • Grønt lys: 30-årige fastforrentede lån.
  • Gult lys: Flekslån og afdragsfrie lån.
  • Rødt lys: Boliglån baseret på udenlandsk valuta og swap-lån.

- Der er meget, meget stor forskel på boliglån, og den risiko der er forbundet med dem. Derfor vil vi nu give forbrugerne en nemmere vej til at gennemskue deres boliglån, siger vækst- og erhvervsminister, Ole Sohn (SF) til DR Nyheder.

Opbakning til forbrugerpakke

Regeringens udspil til den nye forbrugerpakke ser ud til at blive til noget. Umiddelbart bakker både Venstre og De Konservative op om at give boliglånene et mærke. Planen er at udstede de nye regler i efteråret 2012.

De danske bankers interesseorganisation, Finansrådet, er dog ikke så begejstrede.

- Nytteværdien for kunderne er begrænset. Det er svært at definere en risiko ved lånene, for den er forskellig fra kunde til kunde. Det, der er sund fornuft for den ene kunde, er måske meget uhensigtsmæssigt for en anden kunde, siger direktør for Finansrådet, Jørgen A. Howitz, til Berlingske Nyhedsbureau.

Kun rentetilpasningslån til dem, der har råd

I forbrugerpakken ønsker regeringen også at gøre det nærmest umuligt for forbrugere med dårlig økonomi at få et nyt rentetilpasningslån, fx et F1-lån. Hvis renten stiger, kan sådan et lån nemlig blive meget dyrere og måske umuligt at betale.

Kun kunder, som har råd til at optage et tilsvarende fastforrentet lån med afdrag, skal have lov til at få et rentetilpasningslån. Regeringen vil give påbud og senere bøder til realkreditinstitutter og banker, hvis de ikke overholder reglerne, som regeringen gerne vil indføre i efteråret 2012.

Boligejere, der allerede har rentetilpasningslån, vil ikke blive berørt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab