Håndværkerfradrag: Her er kravene til din private leverandør

Du kan både få fradrag for lønudgifter til private leverandører, privatpersoner og virksomheder i BoligJobordningen. Opgavetypen afgør, hvilke regler der gælder. Bliv klogere her.

Du ved sikkert allerede, at du kan få håndværkerfradrag for arbejde udført af virksomheder. Men vidste du, at du også kan få fradrag for arbejde udført af private leverandører?

BoligJobordningen skelner mellem opgaver, der omfatter service i hjemmet, og vedligeholdelses- og reparationsopgaver.

Serviceopgaver i hjemmet som rengøring, børnepasning og vinduespudsning må udføres af både private leverandører, privatpersoner og virksomheder.

Til gengæld er det kun virksomheder, som må udføre vedligehold, hvis arbejdet skal være berettiget til fradrag.

Krav til private leverandører

Det er udelukkende serviceopgaver i hjemmet, som du kan benytte private leverandører og privatpersoner til for at få fradrag i BoligJobordningen. Vær opmærksom på følgende:

  • Privatpersonen er fyldt 18 år ved udgangen af indkomståret og har almindelig skattepligt i Danmark.
  • Personen må ikke have fast bopæl i den husstand, hvor arbejdet udføres. Ved sommerhuse gælder den regel, at personen ikke til dagligt må dele bopæl med ejeren af det sommerhus, hvor arbejdet udføres.
  • Få personen til at udfylde en serviceerklæring. På den måde sikrer du, at personen lever op til kravene. Find en serviceerklæring hos SKAT.
  • Du skal have dokumentation for arbejdet, hvor lønudgiften fremgår særskilt.
  • Betal regningen til personens bankkonto. Der gives ikke fradrag for betaling med kontanter eller check.

LÆS OGSÅ: Håndværkerfradrag

Krav til virksomheder

Vær opmærksom på følgende, når du hyrer en virksomhed til en opgave, du ønsker håndværkerfradrag for:

  • Virksomheden er momsregistreret.
  • Udenlandske virksomheder, der udfører service og vedligeholdelse i Danmark, skal desuden være registreret i registeret for udenlandske tjenesteydere (RUT).
  • Få dokumentation for arbejdet, hvor lønudgiften fremgår særskilt. 
  • Betal regningen til virksomhedens bankkonto.

Regler ved fritidsboliger i udlandet

Der er særlige krav til leverandøren ved arbejde udført i udenlandske fritidsboliger. Ligger din fritidsbolig i et andet EU-land, skal virksomheden eller din private leverandør være momsregistreret. Ligger den i et land uden for EU, er der igen helt særlige regler, der vil gælde for lige netop det land.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab