Dato for halloween

Halloween, eller allehelgensaften, foregår på det samme tidspunkt hvert år - nemlig den 31. oktober.

Børnene går som regel rundt fra solnedgang, og det er god skik ikke at ringe på efter kl. 21. 

31. oktober er det halloween. 

Det betyder, at små og store monstre, skeletter, flagermus og zombier myldrer ud på gaderne, hvor de går fra dør til dør og truer med ballade, hvis de ikke får slik. 

For selvom det er oprindeligt er en amerikansk skik at fejre halloween, har vi i Danmark taget traditionen til os i sådan en grad, at supermarkeder og udklædningsbutikker for et par år siden kunne melde, at halloween er tre gange så stor en begivenhed som fastelavn. 

Halloween appellerer nemlig både til små og store børn, og højtiden falder på et tidspunkt, hvor der ikke har været noget særligt at samles om at fejre i lang tid, mens fastelavn falder lige mellem jul og påske. 

Så der er en høj sandsynlighed for, at det også ringer på din dør om aftenen den 31. oktober. Men har du ikke haft mindre børn eller børnebørn de seneste par år, kender du måske ikke skikken så godt.

Vi bringer her 10 gode råd, hvis du gerne vil vise, at børn er velkomne til at ringe på din dør, eller hvis du ikke ønsker besøg af udklædte børn. 

Gode råd til halloween 

  1. Sæt et græskar med lys i eller en lille lanterne foran hoveddøren. Det er det mest velkendte signal om, at her må børnene gerne gå ind og ringe på. 
  2. Bor du i lejlighed eller andet byggeri, hvor du ikke kan have et græskar med lys i eller en lanterne stående på trappen, er det en god idé at gøre det helt tydeligt på døren eller ved måtten, at I fejrer halloween. Så ved børnene, at de må banke på. 
  3. Udendørs pynt og fantasifulde udsmykninger har spredt sig de seneste år. Der findes alt lige fra gravsten til græsplænen, zombiefigurer til haveindgangen, kæmpeedderkoppespind til ligusterhækken og meget mere. Halloweenpynt – i mindre eller større omfang – er også et signal om, at her fejrer man halloween, og børn er velkomne til at gå ind. 
  4. Vil du gerne dele slik ud til børnene, men er du ikke hjemme, eller passer det ikke at blive forstyrret, hvis babyen lige er puttet eller lignende, så kan du sætte en skål med slik uden for døren. Det viser, at her vil folk gerne vil slippe for, at der blive ringet på døren, og der forventes en høflig selvbetjening – uden at tømme hele skålen til sig selv. Denne skik er mest udbredt i USA og ikke så kendt i Danmark endnu, men du kan evt. sætte et lille skilt ved skålen. 
  5. Det er i orden at sige nej til børnene, hvis de kommer andre dage end den 31. oktober. Du forventes ikke at have slik klar til nabolaget hverken før eller efter, selvom der nogle steder bliver fejret halloween i weekenden, dog typisk i større fællesskaber, på offentlige pladser eller lignende. 
  6. Nogle voksne hopper med på udklædningsbølgen, men husk, at der også kan være helt små børn, som ringer på din dør. Så når du med ’blodet’ løbende ud af venstre øje åbner døren, så hav gerne i baghovedet, at du skal skræmme, men ikke skræmme væk. 
  7. Det er helt okay at droppe rosiner, klementiner og sunde sager denne dag. Har du ikke den store halloweenerfaring, og vil du gerne købe lidt slik til kvarterets monstre og uhyrer, så gå efter små, indpakkede slikstykker som fx slikkepinde, karameller eller miniposer med slik. 
  8. Ønsker du ikke at have besøg af naboens børn til halloween, kan du følge ovenstående råd med omvendt tegn. Sluk lyset denne aften, så signalerer du til børnene, at de ikke skal gå ind til et mørkt hus. 
  9. Hvert år er der eksempler på børn, der oplever, at døren bliver smækket i hovedet på dem, men vær opmærksom på, at halloween er større end fastelavn, så hvis nogle børn kommer til at ringe på din dør, selvom lyset er slukket, så fortæl dem blot høfligt, at I ikke deltager i løjerne. 
  10. Det er også en mulighed at sætte et skilt på døren. Med et ’halloween – nej tak’-skilt på døren burde der ikke være nogen tvivl om, at I ikke vil forstyrres 20 gange på en aften. Nogle steder deler børnefamilierne i området ligefrem sådanne sedler rundt i alle naboernes postkasser, så man har mulighed for klart at signalere, om børnene er velkomne eller ej. 

Hvad er halloween?

Ordet halloween er en sammentrækning af ’all-hallow-even’, som er et gammelt udtryk for alle helgeners aften’, det vil sige aftenen før allehelgensdag den 1. november.

Allehelgensdag har været fejret siden 600-700-tallet som en festdag for de kristne martyrer og helgener, der ikke har en speciel dag. I dag markerer den danske folkekirke allehelgensdag den første søndag i november, dog primært med fokus på at mindes dem, der er døde i løbet af året.

Det var oprindeligt irere og skotter, der tog halloweentraditionen med sig til USA i midten af 1800-tallet. I dag er det en af de store amerikanske mærkedage, og i Danmark er traditionen blevet større end fastelavn.

Huse og lejligheder bliver pyntet med skeletter, edderkoppespind og gravsteder, og børn klæder sig ud og går fra hus til hus og siger ”trick or treat”, som på dansk er blevet til ”slik eller ballade”.

Kilde: Det Kongelige Bibliotek