Hems - kan vi lukke med skydedør, forhæng eller hvilke regler gælder før arealet skal opfylde krav til beboelsesrum?

Kære Bolius.

Vi har en hems (under 4,5 kvm), som vi godt gad have lukket helt eller delvist til. Men den kan ikke komme til at opfylde kravene til beboelse i Bygningsreglementet.

Hvor lille kan vi lave åbningen, uden at hemsen kategoriseres som tillukket til nærmeste rum?

Og må vi lave en skydedør eller forhæng foran denne åbning? På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen Martha

 

Hej Martha

En af betingelserne for at det kan defineres som hems er at arealet er under 4,5 kvadratmeter og er i åben forbindelse med det rum hvor den er placeret.

Hvad der helt præcist skal til af afskærmning for at der ikke længere er åben forbindelse er i sidste ende kommunens vurdering i den konkrete byggesag - men en skydedør der kan lukkes vil nok vurderes som adskillelse og at der ikke er åben forbindelse - mens et løst forhæng/gardin sandsynligvis kan etableres uden at det går ud over den ”den åbne forbindelse”.

Når der skal være åben forbindelse er det blandt andet for at sikre indeklimaet og brandsikkerheden - så det er en af begrundelserne for at der kan etableres hems uden at krav til loftshøjde, dagslys redningsåbninger m.v.

Ordet hems kommer egentlig fra Norge hvor der ofte var den slags afsats/sovehylde på loftbjælkerne i hytterne i Hemsedal – i Danmark begyndte man i 60’erne at indrettede den slags sovehylder/hemse i hytter og sommerhuse – og senere større hemse i helårshuse. Det blev betragtet som inventar og var derfor udenfor byggelovgivningen.

Men da hemse med tiden blev større begyndte man fra Bygningsreglementet i 1982 at definere i byggelovgivningsmæssig betydning hvad der er en hems (blandt andet maksimalt areal på 4,5 kvadratmeter) og som stadig kan holdes ude af byggelovgivningen og hvad der er en indskudt etage der indgår i byggelovgivningen og medregnes i etagearealet

Læs mere her: Hems under loftet - definition og regler

Og her: Bygningsreglementet boligers indretning
Hvor der blandt andet står: Der kan etableres en eller flere hemse, hvis de har et gulvareal på højst 4,5 m², så de ikke kan betragtes som en indskudt etage. Det er en betingelse, at en hems står i åben forbindelse med det rum, den er indbygget i.

Nej det er ikke helt rigtigt, for det første skal hemsen være i åben forbindelse med det rum den er bygget i, ellers skal rummet opfylde kravene til beboelsesrum som fx lofthøjde, dagslys, redningsåbninger m.v.

hems-under-loftet-definition-og-regler-18683/

Nej det er ikke helt rigtigt, for det første skal hemsen være i åben forbindelse med det rum den er bygget i, ellers skal rummet opfylde kravene til beboelsesrum som fx lofthøjde, dagslys, redningsåbninger m.v.

Med venlig hilsen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab