Hessian – hvor blev det af?

Hessian var meget populært på væggene i danske hjem for 40 år siden. Læs hvorfor og hvornår hessian forsvandt fra de danske boliger.

Hessian på væg i dansk hjem

Hessian blev sat op på mange danske vægge i slutningen af 1960'erne og 1970'erne, men bl.a. fordi det samlede støv forsvandt det ud af boligerne igen. Foto: Heine Pedersen

Væggene i enhver bolig med respekt for sig selv var i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne beklædt med stoffet hessian. Det brune, vævede look passede perfekt ind i den brune/grønne/orange stil, der afspejlede sig i både køkkenmoduler, linoleum på gulvene og kakkelbordene i de danske boliger.

Godt nok var hessian super smart at sætte op på væggene i de år, men den vævede overflade var også en værre støvsamler. Så efterhånden begyndte folk at male deres hessian over med maling. Og i løbet af 1980'erne var interessen for hessian ebbet totalt ud.

- Det allersidste hessian blev formentlig sat op i de danske boliger midt i 1980'erne, siger konsulent i Danske Malermestre, Allan Brohus.

"Hessian - hvor blev det af?", står der på et stykke hessian stof

I dag er en væg beklædt med hessian et sjældent syn.

Hessian svært at sætte op - og pille ned

Googler du hessian i dag, finder du et utal af forespørgsler på forskellige hjemmesider om, hvordan du får 'skidtet' hevet ned af væggen igen. Og det er ikke altid pæne udtryk, der bliver brugt om materialet.

- Og det er med god grund. Hessian var både yderst besværligt at sætte op og få ned igen, siger Allan Brohus.

Hessian stammer fra Hessen

Hessian stammer fra den tyske by Hessen, og kom i dets oprindelige form som sækkelærred, der blev sat direkte op på væggene med lim. Malermestrene var absolut ikke glade for produktet, der risikerede at sprække i samlingerne, når det var sat op.

Siden blev der udviklet hessian med en bagside af papir, der nok var en smule lettere at sætte op, men stadig en ordenligt opgave for malerne.

- I dag findes der nærmest ikke et hjem i Danmark, hvor der stadig er umalet hessian på væggene, siger konsulenten i Danske Malermestre.

Det er for længst enten hevet ned eller malet på.

Hessian dårligt for indeklimaet

Tapetfabrikanten Juvita Home Decoration får af og til forespørgsler fra kunder om hessian.

- Men det er alligevel så få, at det ikke kan kaldes for en trend. Mange kan også stadig huske, hvor mange liter maling det sugede, når det skulle males over. Og rent indeklimamæssigt var det ikke nogen god løsning på grund af støvet, siger direktør i Juvita, Christian Boye.

Juvita fremstiller ikke hessian, da det kræver helt specielle maskiner. Til gengæld er der mange, der igen dyrker tekstillooket, når de vælger tapeter til fx en væg i deres bolig, fortæller han. Bare ikke lige hessian.

Fortæl om og send billeder af hessian

Har du haft oplevelser med hessian, så skriv om dem i Kommentar-funktionen under artiklen.

Send også gerne billeder - gamle eller nye - af hessian i din bolig med en kort tekst (max 400 anslag pr. billede) til tips@bolius.dk - skriv "Hvor blev det af?" i emnelinjen. Billederne vil evt. blive brugt i billedserien i denne artikel.

Send ideer til "Hvor blev det af?"

Hessian, kokostæpper eller skibsbriks. Mange ting har på et tidspunkt været populært i danske hjem, men er forsvundet igen.

Har du en idé til, hvilke ting vi kunne tage op i serien "Hvor blev det af?", så send os en mail på tips@bolius.dk - skriv "Hvor blev det af?" i emnelinjen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab